Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Ahol nem vér folyik, csak festék

Szegeden három helyszínen lehet paintballozni. Az Izabella híd közelében kialakított pályán követtünk végig egy festékháborút, melynek legfőbb tanulsága az volt, hogy csak az élmények maradandók, a sérülések nem.
– Nézd már, itt lő valaki – hangzik az első, meglepődött helyzetértékelés az Izabella híd közelében kialakított terepen. – Gyűlöllek benneteket, és ezt ki is fogom mutatni! – kiabálja társai felé egy terepszínű ruhát és katonai bakancsot viselő fiatalember, kezében célzásra emelve pisztolyát. Fenyegetőzését komolyan is vehetnénk, ha nem látnánk a fegyveréhez tartozó tárat, amely festékgolyókat tartalmaz. Barátaival ugyanis paintballozni, festékháborúzni érkezett.

– Szegeden immár nyolc éve lehet űzni ezt a sportot, jelenleg három helyszínen, ám érdekes módon kevésbé népszerű, mint más nagyváro-
sokban – meséli Papp Sándor, a szegedi paintball egyesület vezetője, aki a helyiek lustaságával és a kevésbé kedvező anyagi helyzetével magyarázza a jelenséget.

A festékcsata egy harmincszor harmincas, elkerített területen zajlik. A 16-18 főnek egyedül a halmokba állított gumiabroncsok nyújtanak fedezéket. – Erdőben az amatőrök közül sokan nem találják fel magukat. Terepen lehet, hogy órákig kóborolnak, rejtőzködnek anélkül, hogy lőhetnének. Itt nem unatkoznak – mondja Papp Sándor. Bárki paintballozhat 14 éves kor felett, ám kiskorúaknak írásos engedély szükséges a szülőktől, valamint legalább egy felnőttnek el kell kísérnie a csapatot.

A gázzal működő pisztoly használatának megismerése mellett a mentális felkészülés is fontos. A győzelem leginkább stratégia és taktika kérdése: ki melyik szárnyon támad, mikor és mennyit lő, elfoglal-e egy stratégiai fontosságú pontot. Az ütközet utolsó emberig zajlik, vagy amíg egyik csapat nem teljesíti a kitűzött feladatot, ami lehet például egy zászló megszerzése. A festékháború „áldozatai" sorban jönnek ki feltett fegyverrel. Az első csata tíz perc alatt véget ér. A harcosok magukat és maszkjukat törölgetve térnek vissza a „bázisra".

Háromszáz golyó ötezerért

A paintball nem igényel különösebb anyagi ráfordítást: mindössze terepszínű vagy sötét öltözet szükséges. Valamint a helyszínen kell megvásárolni a lőszert: ebből 300 darab ötezer forintba kerül, e mennyiségen felül pedig 15 forintba darabonként. Ennyivel egész délelőtt durrogtathatunk.  
– Sanyi, nem védted meg a becsületünket! – szól a dorgálás az egyik „katonának", mire Sanyi így szabadkozik: „Két golyóval nehéz lett volna". Hajfestékre már biztosan nem lesz szüksége, feje a találatok következtében néhol narancsos árnyalatot vett. Térdét viszont zöld festéknyomok díszítik. Ezek a lövedékből származnak, amely egy néhány centi átmérőjű zselatinkapszula, benne ételfestékkel. Utóbbinak „igen vacak íze van".

Kisvártatva Sanyi újabb kísérletet tehet becsületének megmentésére: kezdődik a következő csata. Ebben már fotóriporter kollegám is részt vesz, kvázi haditudósítóként. Ám őt is csak maszkban engedik be, hiszen a golyó 30-40 métert is száll, márpedig a szem rendkívül sérülékeny.
Ez a test egyéb részeire is igaz: Sanyi rövidesen ismét érkezik és nagy derültséget kelt, mikor megmutatja hátán a húszforintos nagyságú piros foltokat. – Látszik, hogy mindig menekülsz, csak a hátadra lőnek – érkezik a zrika. Papp Sándor pedig hozzáteszi, kérésre mellényt is biztosít, bár csupán néhány napon belül gyógyuló, felületi sérüléseket szenved az, aki közelről kap találatot.

Amatőröknél csak az öv fölötti és testen elért találatok számítanak, profiknál minden testrész, így a kar és a lábak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavarrták Tamás alkarját

Tegnap már mozgatni is tudta ujjait az a 18 éves hódmezővásárhelyi fiú, akinek egy hete egy fémvágó… Tovább olvasom