Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ajándék Mozart-gála a Bartókban

A szegedi önkormányzat, a Somogyi-könyvtár, valamint a helyszínt biztosító Bartók Béla Művelődési Központ kedden 18 órától ingyenes Mozart-gálaestet rendez az intézmény dísztermében a komponista halálának 215. évfordulójára emlékezve.
Az ajándékkoncert két fellépője: Kertesi Ingrid, az Operaház és Bátki Fazekas Zoltán, a szegedi színház magánénekese. Fotó: DM/DV
A zeneszerző születésének 250 éves jubileuma tiszteletére 2006 Mozart-év volt, az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat zárásának tekinthető a hangverseny. Mozart életrajzát, valamint az operarészletekből és koncertáriákból álló műsort Sósné Karácsonyi Mária, a Somogyi-könyvtár zenei szakkönyvtárosa ismerteti. Fellép Kertesi Ingrid, a Magyar Állami Operaház Liszt-díjas, érdemes művész magánénekese, Bátki Fazekas Zoltán, a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese, valamint Megyesi Zoltán, az Operaház művésze. Zongorán közreműködik Oberfrank Péter karmester, zongoraművész.

Mozart halála előtt kezdett bele a Requiembe, amit már nem tudott befejezni, mert a Titusz kegyelme bemutatója idején beteg lett, ágynak esett és 1791. december 5-én meghalt. Hivatalosan „heveny köleshimlő", más diagnózis szerint reumatikus gyulladás okozta halálát. Később mérgezést is feltételeztek, amelyet vetélytársa, Salieri követett volna el. A legendából Puskin drámát, Rimszkij-Korszakov operát írt, és Milos Forman e történet alapján rendezte az Amadeus című filmet. Mozartot közös sírba temették, nyughelye nem ismert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomás ápolók kétségei

Külföldre mennek vagy maradnak? Mit várnak az egészségügy átalakításától? Erre voltunk kíváncsiak,… Tovább olvasom