Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Ajándékkal búcsúznak tanáraiktól a szegedi középiskolások

A szegedi középiskolákban hagyomány, hogy a végzősök ajándékkal búcsúznak tanáraiktól. Az ár nem meghatározó. A helyszín lehet a folyosó vagy az osztályterem – az utolsó óra végén. A diákok szerint a lényeg a kedves gesztus, ami örök emlékként megmarad.
– A végzősöknél íratlan szabály, hogy év végén megajándékozzák a tanáraikat. Ez a régi hagyomány számunkra sem teher. Szívesen követjük, hiszen a tőlünk kapott tárgyakat örök emlékként őrizhetik meg – mondja Szabó Brigitta, a Fodor József Gimnázium, Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet diákja, akitől megtudjuk, az ajándékok kiválasztásában osztályfőnökük is segített.

– Az utolsó osztályfőnöki órákon ballagó dalokat tanultunk, és megbeszéltük az ajándékokat – avat be a készülődés részleteibe Hajós János osztályfőnök. A szakközépiskolások könyveket választottak a tanáraiknak, hobbijuk és érdeklődési körük figyelembe vételével. A matematikatanár így például egy kertészkézikönyvet kap. Az ajándékokat az osztálypénzből állják. A hangsúly azonban nem az árakon van, hanem a kedves gesztuson.

Legnépszerűbb

A ballagó diákok minden évben megpróbálnak a tanár érdeklődési köréhez közel álló meglepetést választani. A leggyakoribb ajándékok mégis: toll díszdobozban, belevésve az évszám; képzőművészeti albumok; CD-k a tanárok kedvenc zenéivel; porcelán- és kristályvázák; nép- és iparművészeti tárgyak. A testnevelő tanároknak közkedvelt ajándék a síp és a stopperóra, valamint a sportévkönyvek.

– Névre szóló meghívót készítettünk a tanárainknak, ezeket szeretném most odaadni – mutatja a kezében tartott papirosokat a Tömörkény gimnázium folyosóján a 12. C osztályos Hernádi Noémi. – Az osztály fele ének szakos, ezért olyan műsorral készülünk, ahol népdalokat adunk majd elő, így köszönjük meg a négy év fáradságos munkáját – ismerteti a kedves búcsúelőadás részleteit. Beszélgetésünket a hangos robajjal érkező E-sek szakítják félbe. Kezükben virág és celofánba csomagolt ajándékok.

– A történelmet és testnevelést tanító tanárunknak, Kis Andrásnak egy kupával és oklevéllel készülünk, amelyen első helyezettként tüntetjük fel négyéves fáradságos munkájáért. Persze további helyezések nincsenek – viccelődik Virág Hajnalka, mutatja az oklevelet, amelyet az osztály minden tagja aláírt. Nevük mellett a becenevüket is feltüntették. – A tanár úr mindenkit elkeresztelt a négy év alatt. Engem például Hóvirágnak hív. Ő az egyik kedvencünk, az ajándékokkal ezt szeretnénk kifejezni – mondja mosolyogva a lány. Közben a tanár is megjelenik, a diákok körbeállják. – Na, akkor jelöljetek ki egyet magatok közül, mert nem puszilok végig mindenkit! – viccelődik, majd a lányoktól kapott virágcsokorral a kezében puszit röpít a végzősök felé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehangoló szegedi sportpályakörkép

Szomorú látványt nyújtanak a szegedi sportpályák. A nézőtér – ahol még beszélhetünk ilyesmiről… Tovább olvasom