Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Ajándékkoncert a Dóm téren

Rendhagyó lesz a Mozart- és Bartók-évforduló jegyében szervezett idei ajándékkoncert: augusztus 10-én nemcsak a szimfonikusok muzsikálnak, hanem a Szegedi Kortárs Balett is fellép a Dóm téren.
Gyüdi Sándor dirigált a szabadtéri tavalyi ajándékkoncertjén is Fotó: Frank Yvette
A Szegedi Szabadtéri Játékok hagyományos ajándékkoncertjét augusztus 10-én Mozart 250., és Bartók Béla 125. születési évfordulója jegyében rendezik meg a Dóm téren. 2003 óta a szimfonikusok minden nyáron ingyenes hangversenyt adnak a városnak. Az ötlet Székhelyi József színidirektoré volt, aki Amerikában járva a Central Parkban látott egy nagyszabású koncertet, amit a New York-i Filharmonikusok játszottak ajándékképpen a metropolisz lakóinak. A kezdeményezést direktorként Szegeden is szerette volna meghonosítani. Gyüdi Sándor, a szimfonikus zenekar igazgató-karnagya is támogatta az ötletet, és már az első alkalommal hatalmas siker koronázta az összefogást.

Az idei koncert első fele hagyományos hangverseny lesz Mozart műveiből. A Figaro házassága nyitányával kezdődik a műsor, majd Figaro áriája is felcsendül Haja Zsolt előadásában, valamint Blonde két áriája is
Ingyenjegyek

Az ajándékkoncertre szóló ingyenes jegyeket augusztus 8-ától a Kárász utcai Átrium üzletházban lévő jegyirodában 9-től 18 óráig, a Dóm téri pavilonban pedig 17-től 21 óráig lehet átvenni. Egy embernek maximum 4 jegyet tudnak adni. Azokat az érdeklődőket is beengedik majd a térre, akiknek nem jut helyre szóló ingyenbelépő. Ők a nézőtér mellől és mögül hallgathatják meg a koncertet.  
elhangzik a Szöktetés a szerájból című operából Rácz Ritától. Mindketten az idei Simándy József-énekverseny díjazottai voltak. A G-dúr zongoraversenyt a szegedi Bartók-zongoraverseny egyik győztese, Némethi Zsófia játssza. A szünet után a C-dúr (Linzi) szimfóniát adja elő a szegedi zenekar. Az együttes kíséretével végül Juronics Tamás Bartók Táncszvitjére készített koreográfiáját táncolja el a Szegedi Kortárs Balett.

– Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a közönségtől az elmúlt években. Sokan elmondták, hogy korábban a szabadtéri rendszeres látogatói voltak, de egyre kevésbé tudják megfizetni a belépőjegyeket. Ezért örülnek ennek az estének, amikor újra kiülhetnek a csillagtetős nézőtérre. A koncertévadbeli törzsbérlőinknél jóval szélesebb az a kör, akit ezzel a hangversennyel meg tudunk szólítani – mondja Gyüdi Sándor, az ajándékkoncert dirigense.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takarékon a szegedi kórház

Lapunk információja szerint hatvan-hetven embert küldtek el tegnap a nemrégiben két és fél milliárd… Tovább olvasom