Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Akadémiai Díjasok: Jakab Éva, Nemes Attila, Pap Gyula

Budapest - Tizenhárom tudós, köztük három szegedi vehette át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége által adományozott Akadémiai Díjat hétfőn, a 186. közgyűlés első napján.
A kitüntetéseket Lovász László, az MTA elnöke adta át. Akadémiai Díjat kapott Jakab Éva, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Római Jogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára a Szerzők, kiadók, kalózok című monográfiájáért.

A műben a szerzői tulajdon védelmére vonatkozó társadalmi igény széles körű felmerülésétől, a könyvnyomtatás felfedezésétől és elterjedésétől kezdve kialakult elvi-elméleti megközelítések kritikai elemzését adja, a téma nemzetközi irodalmában megfogalmazott legfontosabb elméleteket és kidolgozóik tevékenységét történeti, filozófiai, társadalmi és gazdasági összefüggésbe ágyazva tárgyalja. Akadémiai Díjat kapott Nemes Attila, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. Számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ egyetemi docense a noninvazív kardiovaszkuláris képalkotó módszerekkel, kiemelten az echokardiográfia legújabb ágaival kapcsolatos széles körű kutatásaiért, a háromdimenziós echokardiográfia hazai bevezetéséért, a hazai kardiovaszkuláris képalkotó diagnosztika fejlesztésében elért eredményeiért, amelyekkel e kutatásokat a nemzetközi élvonalba helyezte.

Pap Gyulát, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar egyetemi tanárát - a TTIK Bolyai Intézet intézetvezetőjét és a Sztochasztika Tanszék tanszékvezetőjét  - a határeloszlás-tételek, a sztochasztikus folyamatok és a matematikai statisztika területén elért, nemzetközileg elismert kutatásaiért tüntette ki az MTA, amely közleményében úgy fogalmazott: jelentős utánpótlás-nevelő és iskolateremtő munkássága az egyik legfontosabb pillére a szegedi matematikaoktatásnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi bizottság: 1 perc – 1 napirendi pont

Megszűnik egy gyermekorvosi körzet Szőregen, rögzítik a kiskertek beépíthetőségének növelését. Tovább olvasom