Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Akár 300 ezer is lehet a közlekedésrendészeti bírság

Csökkent a balesetek száma, kevesebb a szabálysértés az objektív felelősség elvének bevezetése óta. Sokan értetlenkednek azonban, amikor postaládájukból egy bírságról szóló levelet vesznek ki: több tízezer forintot kell kifizetni, mert tilosban parkoltak.
– Rossz érzés, ha nem tudok róla: megbüntetett a rendőr. Sokkoló szembesülni a több tízezer forintos bírsággal. Igaz, néhány percig szabálytalanul parkoltam a parkolási övezeten kívül, az Arany János utca végén. De csak azért, mert árut szállítottam, és egyszerűen nem lehetett a környéken megállni. Ha az ismerősöm nem figyelmeztet: lefotózták az autómat, nem is számítok a büntetésre – panaszkodott lapunknak Andrea a minap.

Magyarországon május 1-jével, négy hónap felkészülési idő után életbe lépett az objektív felelősség elve. Azaz a gépjármű üzemben tartója felelős azért, ha a járművel túllépik a megengedett legnagyobb sebességet, nem tartják be a vasúti átjárón történő áthaladás szabályait vagy a közlekedési lámpáknál elvárt szabályokat. Ha megszegik a megállásra és várakozásra vonatkozó utasításokat, az autópálya leállósávjának igénybevételét, a behajtási tilalomra vagy a kötelező haladási irányra, illetve a természet védelmére vonatkozó előírásokat. A bírság 30 ezer forinttól 300 ezer forintig terjed, és az eljáró hatóságnak a bírság összegét tekintve nincs mérlegelési lehetősége. Az elmúlt évek közlekedésbiztonsági mutatói és közlekedési morálja miatt elengedhetetlenné vált a jogszabályok megváltoztatása.

Ha valaki a pirosban hajtana át, könnyen kaphat váratlanul kemény büntetést. Illusztráció: Frank Yvette
Ha valaki a pirosban hajtana át, könnyen kaphat váratlanul kemény büntetést.
Illusztráció: Frank Yvette

– Abban az esetben, ha videofelvétel készül a szabálytalanságról, közigazgatási eljárás indul, és a jogsértés időpontjától számítva 60 nap áll a rendelkezésünkre a bírság kiszabására. A jogszabály nem teszi kötelezővé, hogy erről a járművezetőnek a helyszínen értesítés hagyjunk, a hatóság a határozat kiküldésével értesíti a szabályszegőt – mondta Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Azt is megtudtuk, Csongrád megyében nyolc készüléket használnak a különböző szabálysértések rögzítésére. A mobil berendezések közül három éjszaka és menet közben is használható, ezen készülékek száma növekedni fog. Nemcsak a gyorshajtókról, a tilosban parkolókról is készítenek felvételeket. Ezeket a felvételeket gyakran civil jellegű járművekből, civil ruhás rendőrök készítik.

Bírságok összege

Ha az üzemben tartó bizonyítani tudja, hogy a jogsértéskor nem ő vezetett, illetve, ha a szabálysértőn behajtható a bírság, akkor az összeget a használatba vevő személynek kell megfizetnie, ellenkezőleg az üzemben tartóé a felelősség. Ha valaki megszegi a várakozásra vagy megállásra vonatkozó szabályokat, 30 ezer forintra büntetik. A behajtani tilos tábla figyelmen kívül hagyása 50 ezer, a vasúti átjáróra történő ráhajtásra vonatkozó rendelkezések megszegése esetén 300 ezer forintos bírságot szab ki a hatóság.

Olvasóink írták

 • 6. vuk 2009. január 27. 09:32
  „3. lelketlen 2009.01.26. 18:59
  Amikor a kiegeszito zold eltunik, az olyan, mintha sargara valtott volna.
  FYI, a sarga jelzesen SEM szabad atmenni, csak ha mar nem tudsz megallni. (ha van idod azon gondolkozni, hogy padlogaz-e, akkor inkabb fek, mert az annyit jelent, hogy siman meg tudnal allni!)”
 • 5. E! 2009. január 26. 23:36
  „Ohmmmmmm”
 • 4. Sly7 2009. január 26. 22:25
  „Akkor legközelebb, ha buszon utazok felveszem, ahogy áthajtunk a piroson! Mennyi felvételt lehetett volna már beküldeni...”
 • 3. lelketlen 2009. január 26. 18:59
  „csak egy kérdésem lenne:mi a helyzet a piros melletti kiegészítő nyilazott zöld - jobbra kanyarodás - egy pillanat alatti megszünése esetén.satúfék vagy padlógáz.a szitu JAS-Makkosházi krt.jobbra kanyarodó sáv.kanyarodásra felkészülve 2-es ben 2-3 méterre a lámpa előtt.máshol is van ilyen.kösz a válaszokat.”
 • 2. KolompárRómeó 2009. január 26. 18:40
  „tahoszegediek.fw.hu

  Íme, lehet mazsolázni.”
 • 1. flower 2009. január 26. 17:05
  „"Az elmúlt évek közlekedésbiztonsági mutatói és közlekedési morálja miatt elengedhetetlenné vált a jogszabályok megváltoztatása. "
  Persze. Majd elhisszük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fémkötél a profiknak

Mórahalom - Három perc alatt 475-öt hajt jobb lábra, azaz három perc alatt 950-szer lépi át az… Tovább olvasom