Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Akcióban a pénzügyi nyomozók

Szeged - A Nemzeti Vám- és Adóhivatal január 1-jei megalakulása óta tevékenykednek önállóan a bűnügyek felderítésére szakosodott pénzügyi nyomozók: korábbi rendőrségi feladatok is hatáskörükbe kerültek.
Öt Csongrád megyei használtautó-kereskedésben mintegy 50 gépjárművet foglaltak le a nyomozók május elején: az akció következtében heten előzetes letartóztatásba kerültek, egy ember házi őrizetben van. A gyanú szerint a banda használt autók eladása után 650 millió forint áfát titkolt el – írtuk lapunkban.

A rajtaütés a január 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) létrejöttével – ahol egymás mellett tevékenykedik az adóigazgatási, a vám- és jövedéki, valamint a bűnügyi ágazat – önálló életre kelő NAV Bűnügyi Főigazgatóságának eddigi legnagyobb eredménye volt a megyében. Az ügyben még most is gyűjtik be a számtalan terhelő bizonyítékot a nyomozók.

– Az elmúlt időszakban Csongrád megyében is több olyan kiemelkedő adócsalást sikerült eredményesen befejezni, amelyeket az elkövetők rendkívül szervezetten követtek el. Ugyancsak gyakori bűncselekmény a megyében a számvitel rendjének megsértése, valamint a kettős határ közelsége miatt a csempészet, továbbá a szerzői jogok megsértése – mondta Varga Sándor százados, a NAV regionális bűnügyi igazgatóságának igazgatóhelyettese.

Tavalyhoz képest ma már kizárólag a pénzügyi nyomozók járnak el a szerzői jogok megsértésének, az áru hamis megjelölésének, valamint az iparjogvédelmi jogok megsértésének ügyében. A kábítószerrel való visszaélés ugyanakkor teljesen a rendőrség hatáskörébe került. Tavaly még mindkét hatóság eljárt ezekben az ügyekben, amennyiben a feljelentést náluk tették meg; a hatásköröket újraszabályozó törvényi rendelkezés ezeket a duplikációkat szüntette meg.

A kecskeméti székhelyű Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóság előtt jelenleg folyamatban lévő ügyek 80 százaléka a központi költségvetést sértő pénzügyi, valamint a gazdálkodás rendjét sértő számviteli bűncselekmény. Ilyen például az adócsalás, a csődbűncselekmény és a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése is.

A pénzügyi nyomozók saját szimatukon kívül a hozzájuk érkezett számos állampolgári bejelentésre is hagyatkoznak. Az igazgatóhelyettes elmondta: ezek valóságtartalmát mindig leellenőrzik, de már az első olvasat után látszik, hogy melyik ügyet kell különösen komolyan venniük.

Olvasóink írták

 • 6. telemetrik 2011. június 07. 10:43
  „Ez a Balogh Sándorné dolog izgat engem, mert vettem tőle számlát. Azt nem tudom, hogy a cég, akinek a nevében kiállította a számlát az az övé-e vagy nem.”
 • 5. uborka 2011. május 23. 14:58
  „Hát nem is tudom ???? Hódmezővásárhely. Nagyné Németh Irén könyvelő, igen jól kezeli a nála lévő bt, kft-k pénzügyi dolgait,tudom javasolni tevékenységét én nála vagyok, de az életben nem fizettem adót, de a dolgozóimnak is a fizetéseit eltünteti. Életének fenntartásához,igen nagy mennyiségű számlát ad el. mindenkinek ajánlom. Szeged Balogh Sándorné ugyan igy dolgozik bár mennyi-ről is lehet számlát kérni ő ad, Valamint a hölgyek, még kft-k átrenoválásával is foglalkoznak, amit a Dunántulon adnak el. Nem tudom hogy hogy van ez egyeseknek lehet?? Vagyonvédelmi Kamara fő elnöke Németh Ferenc a legnagyobb épitő mester mindenütt ott van a vagyonvédelemben tehát magának hajtja a vizet dolgozói 300 ft-al vannak.Itt van a Csikós úr Últra -média front embere 3/4-es ügynöki multal.Szeged fó embere. Nyomozásnál lepénzeli a közalkalmazottakat.hát igy élünk.”
 • 4. Jozsoci 2011. május 23. 05:22
  „2. hahaha62 2011.05.21. 13:55
  Így igaz! Vagyonelszámoltatást! Nyugodtan mondhatjátok rám, hogy irigy vagyok. Inkább hülye vagyok, hogy becsületesen dolgoztam, ameddig bírtam. Ezek a vagyonok a melósok kiszipolyozott véréből, meg az elcsalt adókból vannak /fekete foglalkoztatás, számlaadás elmulasztása, stb./ Vissza kéne építeni a recski tábort!”
 • 3. sügér63 2011. május 22. 04:01
  „A Vasasszentpéter és Csemegi utca sarkán levő ház is nyilvánvalóan adócsalásból no és a jó kapcsolatokbóll let, ugye!? Mert szinte rá van írva!”
 • 2. hahaha62 2011. május 21. 13:55
  „Szép-szép !TANÁCS:---ami látszik-hogy százával szaladgál szögödében is minima 10 millás autó-a sok vw-audi és bmw terepjáróról--Ll-es rendszámmal !!!! és valóban új!!!!!!!!!!nem is beszélve---illetékhivatal-----autó értékesítők.....érdekes , hogy a sok 20 év körüli embörke vajon , hogyan szedte rá össze a pénzecskéjét?????Ahhoz , hogy egy 10 millás autót birtokoljon legalább 10 milla adót be is kellett volna fizetnie.....ha meg bérli-akkor a majd havi 300 ezer ft és a többi költsége vajon miből termelődik ki??????ez ami látszik----a sok-sok százmillás újszegedi - alsóvárosi-mátyás és egyéb téri házikókat is meg lehetne nézni.
  Nem vagyok írigy - de ami szem előtt van-azt meg is kell látni.
  Egyébként szögödében is jónéhány használt autókereskedés is bezárt----sajnálom az átvert ügyfeleket -mert gondolom rajtuk is csattanni fog az ostor.”
 • 1. deszkás 2011. május 21. 12:47
  „És ez miből látszik? Nem azt nézik mit mond hanem azt ki mondja? Az első hiba, a többit meg kár vesézni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színházi ikonok a Tragédiában

Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán és Trill Zsolt alakítja Az ember tragédiája főszerepeit nyáron a Dóm téren. A jubileumi Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepi előadásának apróbb szerepeit is igazi "nagyágyúkra" bízták. Tovább olvasom