Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Aki a fantáziakalandokat a térképeken éli át

A szegedi Váczi Zoltán egy nagykereskedelmi cég topmenedzsere. A kétgyermekes családapa szenvedélyes térképgyűjtő, és kikapcsolódása: a puzzle.
Váczi Zoltán száz térképe lefedi szinte az egész földkerekséget. Fotó: Segesvári Csaba
Váczi Zoltánnak, az Alföld Szeged nagykereskedés cégvezetőjének mindene a földrajz. Noha közgazdászként végzett a fehérvári Kodolányi főiskolán, és az élete mindig is a gazdaság útvesztőjébe sodorta, elárulja: ha ötöse lenne a lottón, otthagyna csapot-papot, és beiratkozna földrajz szakra.

Mivel azt hittük, a sok pénzből leginkább világ körüli útra vágyik, Váczi Zoltán gyorsan hozzáteszi, természetesen utazni is szeret. Ráadásul olyan az agya, hogy bárhová elindul kocsival, előtte lefényképezi a memóriájába a térképet, és segítség nélkül a legrövidebb úton odatalál. Bármilyen furcsán hangzik, a legélvezetesebb fantáziakalandokat mégis a térképen teszi! Állítja, csak olvasni kell tudni a térképet. És hogy mi mindent rejt egy látszólag kusza ábra? Például, hogy milyen lehet a táj, merre érdemes kirándulni. Odaképzeli az embereket, a kultúrájukat, az éghajlatot, és a kétdimenziós papírlap megelevenedik.

– Érdekes újra elővenni a térképeimet. Katalogizáltam a napokban, és felfedeztem, a száz térképem lefedi szinte az egész földkerekséget. Már csak India térsége hiányzik. A legrégebbi meg velem egyidős, a National Geographic 1960-as kiadványa – dicsekszik a szenvedélyes gyűjtő. Váczi Zoltán ugyanis nem mennyiségre, hanem egyediségre törekszik. Egyik amerikai autósatlaszának meglepő a története. Évekkel ezelőtt egy másik cégének sokáig tartozott valaki, és a késedelmi kamat fejében kapta.

Aki nem érti, hogyan lehet térképen túrázni, talán még kevésbé hiszi, hogy a cégvezető – idegei megnyugtatására – kirakójátékot játszik. Jó néhány ötezer darabos puzzle összeállítása után most a családi ház hátsó szobájában egy pingpongasztalon kilencezer darabkából rak össze egy óriástérképet, egy csillagképes naptárt.

– És ez csak a fele. Ha elkészül, másfélszer kétméteres lesz a kép. Március elején kaptam, rögtön kibontottam, ízlelgettem – mutatja Váczi Zoltán. Sajátos rendje van a játéknak: kiborítja, és színárnyalatok szerint tejfölös poharakba válogatja a darabokat. Egyszerre csak négyfélét, hogy ne tévessze el, majd a sikerélmény kedvéért elkezdi rakni. Az óriáskép nagyjából egy év alatt készül el, ebből két hónap csak a válogatás. A menedzser azon kapta magát az első puzzle-nél, hogy gyorsan megnyugtatja, kikapcsolja. Jobb bármilyen sportnál. A felesége is szereti a hobbiját, hiszen közben otthon van, és képrakás közben lehet beszélgetni. Váczi Zoltán büszke rá, hogy kilencéves lánya már beszáll a játékba.

Hogy mit csinál a méretes képekkel, ha végre elkészülnek? Általában szétszedi, csak néha ragasztja fel. Egy ötezres puzzle rakásakor egy barátját ajándékozta meg a nagy lehetőséggel, hogy az utolsó darabkát beillessze, majd visszasöpörje az egészet a dobozba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyei tiszti főorvos csontját törte az üldözésben

Kalandosan ért véget a szegedi Kovács Ferenc spanyolországi nyaralása. A megyei tiszti főorvos… Tovább olvasom