Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Aki akar, tud is dolgozni Angliában

Évente több ezren vágnak neki Londonnak, hogy a brit munkaerőpiacon próbáljanak szerencsét. Van, akinek ugródeszka, és van, akinek csalódás az angliai munkavállalás – de kit is vár valójában Európa egyik legmozgalmasabb nagyvárosa?
– Bár felröppen időnként, hogy már telített a londoni munkaerőpiac, én úgy látom, hogy aki akar dolgozni, az tud is. Más kérdés, hogy a munkához nem elég az akarat: nagy kitartás és nyelvtudás is kell. A 2003-as kivándorlási bumm elmúlt, igaz, a gazdasági visszaesést a britek is megérzik – mondja Vitéz András, a Libra Group International Kft. irodavezetője, aki maga is pincérkedéssel kezdte Londonban, dolgozott programszervezőként, majd öt éve a szállodaiparból tért haza.

Ha valaki heti 45 óra munkával félre tud tenni havi 200 ezer forintot, én arra azt mondom, hogy sikeres, s ez nagyon gyakori. Tény, hogy az áradozó újságcikkek gyakran hamis képet festenek a kinti munkavállalásról, sokan irreálisan magasra teszik a mércét. Nem feltétlenül a fizetést, inkább a körülményeket illetően. Dolgozni ott is ugyanúgy, ugyanolyan jól kell, mint itthon – mondja a szakember.
London fiatal város

London fiatal város

Ha az ember tisztességesen teszi a dolgát, és elvégzi a munkáját, megbecsülik, nincsenek irreális elvárások. Minden nagyon komolyan szabályozott, és ezeket a munkaadók be is tartják. Olyan például nincs, hogy ne fizessék ki a túlórát, ilyen panasszal csak egyetleneggyel találkozott az elmúlt években Vitéz András. Fontos különbség az is, hogy nyitottabbak a lehetőségek, nem jellemző, hogy „elmozdíthatatlan" emberek legyenek a munkahelyeken.

Különösebb képzettség nélkül is könnyű elhelyezkedni a vendéglátóiparban Fotó: Segesvári Csaba
Különösebb képzettség nélkül is könnyű elhelyezkedni a vendéglátóiparban
Fotó: Segesvári Csaba

London nagyon fiatal város, gyakori, hogy fiatalon karriert csinál valaki. Különösebb képzettség nélkül is könnyű elhelyezkedni a szálloda- és vendéglátóiparban és a kereskedelemben, például eladóként. A kvalifikált magyar munkaerő pedig egész Európában folyamatosan keresett, köztudott, hogy az oktatási rendszerünk nagyon színvonalas. Minimum egy évre érdemes tervezni, sok diák például halaszt egy évet, és ezt használja ki tapasztalatszerzésre, nyelvtanulásra, vagy éppen a további tanulás költségeit teremti elő a külföldi munkával.

Sokan mennek ki olyanok, akik nagy összegű lakáshitelt vettek fel Magyarországon, s rájöttek, hogy a törlesztés mellett nem nagyon tudnak megélni – ők kintről törlesztenek. – Vannak, akik azt hiszik, Angliában alkalmasak lesznek arra is, amire itthon nem. Aki a személyisége miatt nem állja meg a helyét egy magyar munkahelyen, az nagy valószínűséggel kint sem fogja. Sokan megijednek attól a multikulturális közegtől is, ami fogadja őket: két percen belül indiaiakkal, kínaiakkal, feketékkel találkozik az utcán sétáló, és ez a munkahelyeken is így van.
Teljesen természetes, hogy akár egy tucat országból is legyen kollégája az embernek. Aki idegenkedik ettől a sokszínűségtől, az nem fogja jól érezni magát Londonban – véli a szakember.

Sok múlik a nyelvtudáson


Praktikus kezdet
Ha először vállalunk munkát kint, célszerű közvetítőiroda segítségét kérni, amely előre elintézi az összes papírmunkát, bankszámlát nyit nekünk, időpontot kér a társadalombiztosítási irodába, nyelviskolát keres a környéken – ezek rengeteg időt és energiát vesznek el a kezdetekkor – jobb, ha profira bízzuk.

Szerinte kezdetnek elég, ha alap társalgási szinten boldogul az ember, de tény, hogy a munka minősége sokszor a nyelvtudáson múlik. Nem papírt, nyelvvizsgát kérnek, hanem valós nyelvtudást, azaz beszélgetnek a jelentkezővel. A nyelvtudás később ragad az emberre, a kint élő külföldi fiatalok 90 százaléka pedig nyelviskolában is tanulja a nyelvet, amiből Londonban minden sarkon van egy. Egy egy hónapos, úgynevezett part-time course, azaz munka mellett végezhető tanfolyam, ami heti háromszori oktatást jelent, 10–15 fős csoportokban, 70–80 ezer forintba kerül, ezért a pénzért heti 20 órában tanulhatjuk az angolt.

A kinti élet költségeiről Vitéz András elmondta, hogy a lakhatás a legdrágább, egy szoba bérleti díja havi 90 ezer forint körül van. Az önálló lakás sokkal drágább, egy garzon 220 ezer forintnak megfelelő fontba kerül havonta, az úgynevezett kettes zónában – innen nagyjából fél óra alatt megközelíthető tömegközlekedéssel a belváros –, és munkahelyi referenciát, bankszámlakivonatot is kérnek a bérléshez. Az élelmiszer nem sokkal drágább, mint itthon, közlekedésre körülbelül havi 30 ezer forintot érdemes számolni. Még így is marad azonban jócskán, amit félre lehet rakni a fizetésből.

Könnyen kint maradnak

Ha angliai munkavállalásról van szó, szinte mindig kalandvágyó fiatalokat mutatnak, ám az irodavezetőnek más tapasztalatai is vannak. – Ismerek olyan 55 éves asszonyt, aki elkeseredésében ment ki, mivel itthon nem tudott megélni havi 65 ezer forintból. Ő most takarítással megkeres 280 ezer forintot, aminek majdnem a felét félre tudja tenni. Igaz, ennyi idősen már nehéz a beilleszkedés, a teljes környezetváltás. Reális „veszély", hogy egy fiatal Angliában ragad, a kinti ismerőseim 20–30 százaléka már ott képzeli el a jövőjét. Tény, hogy ha kimegy egy fiatal pár, és mindketten dolgoznak, nehéz hazatelepülni az itthoni viszonyok közé – osztja meg tapasztalatát a szakember.

Olvasóink írták

 • 11. hmk 2008. november 04. 12:33
  „2, meg jo hogy te nem vagy rasszista! :D
  Amugy nem ertem mirol beszelsz....”
 • 10. Dzsorzs 2008. október 29. 10:17
  „En szart lapatolok egy London melletti kisvarosban Hinningtoshireben es nagyon jol fizetnek. Csaladomnak nem is kell dolgoznia csak a hazat gondoznia amit hitelre vettem. Mondjuk havi 200 at tenyleg nem tudok felretenni, jobb honapokban max kb 170ezret.”
 • 9. szegedilakos 2008. október 27. 23:10
  „Tisztelt elégedetlen hozzászólók! Elkeseritően olvastam ennyi elégedetlen ember véleményét. Nem tudom eldönteni, hogy ezek az emberek tényleg dolgozni akartak a kinti országokban, vagy csak pénzt szerettek volna találni.Sajnos a kettő nem ugyan az. Sokan sajnos úgy gondolják, majd mindenki hasra esik előttünk mert Magyar vagyok és jöttem!!! Nem igy müködik! Az Angol munka adó nem fog könyörögni, hogy dolgozzál már valamit, ott a munka időt munkával kell kitölteni, nem úgy mint Magyarországon, hogy bemegyek már megmutatom magam a munkahelyemnek.
  Az elégedetlen embereknek legelősször ezen a szemléletükön kell változtatni, és utánna külföldön munkát vállalnia! Szakma, nyelvtudás nélkül tudomásul kell venni, hogy nem fogják az igazgatói fizetést felajánlani. Itthon is 10-12-órát vagy bent a munka helyeden, de Angliába, ezt az időt tényleges munkával kell eltölteni, de ki is fizetik!!
  Amiért jobban szeretik az Angol munka adók még a Litvánokat is, mert azok folyamatosan tudnak dolgozni, amit a Magyarokról nem tudnak elmondani. A másik, hogy a Magyarok idegen országban is egymás ellen dolgoznak, összefogást és a segitséget egymásnak , ahól lehet elkerülik, inkább csak betartanak egymásnak!!
  Aki itthon elégedetlen, külföldön se lesz elégedett!”
 • 8. velemenynyilvanito 2008. október 27. 19:55
  „kedves 4,hogy hogyan informalodok neked elmondom de csak neked 5 eve kint elek en is csaladostul,en is berelt hazban lakok,probalok en is gyarba elhelyezkedni 1 mert meg elegeltem a resz munka idot 2 hogy sose volt hetvegem unnepeim 3 ha az a masik nep akik kint elnek tudjak,(nem vagyok nepgyulolo) ki menne az orszagbol rengeteg munka lenne nem csak kulfoldinek hanem angolnak is!! szoval en is tudnek meselni,de jovore nagyon szigoritanak majd az biztos,meg jobban a bearado munkasok miatt.
  kedves 2,inkabb maradj otthon mert ekkora barmot nem is szivessen lattnak!”
 • 7. 140 2008. október 27. 12:57
  „minden attól függ, hogy MIÉRT megy ki valaki. Ha valaki azért megy ki, hogy pl. egy kis pénzt keressen a vállalkozása beindításához, vagy egy lakás vásárlásához, akkor bármilyen munka jó, csak megfizessék.
  Ha karriert akar építeni, ahhoz viszont jól képzettnek kell lenni, de az naaaagyon be is jöhet.
  Arra azonban fel kell készülni, hogy a meló kemény, és a főnök nem kérlel senkit, hogy dolgozzon.
  Ismerősöm, aki már egy ideje kint dolgozik, azt monsta, hogy azt szokta meg legnehezebben, hogy a főnök-beosztott viszony inkább gazda-rabszolga viszonyra hasonlít.”
 • 6. egyszeru polgar 2008. október 27. 12:43
  „Sehol sem konnyu es ne is varjon senki gyors sikerre. Meg a szakkepezettek, gyakorlattal rendelkezo, nyelvet jol beszelo diplomasok is biztosra mennek. Ugymond, valamit csak talalok, sosem vegleges , foleg nem igazan jovedelmezo megoldas. Kaland kereso, fuggetlen fiatalok probalkozhatnak persze atmeneti megoldassal.
  Hosszu es alapos elokeszulodes kell ahhoz, hogy valaki megtalalja szamitasit, foleg csaladosan.”
 • 5. Piki 2008. október 27. 11:46
  „Jha! Cipruson se más a helyzet.....!
  Oda se menjen senki, csak az aki min. 3 nyelven pörfekt gagyog és legalább építész diploma van a zsebében. A szállodai, konyhai munkát sz@rul fizetik. Rosszabb, mint itthon, mellé még 12-14 órát lehet talpalni. A fizuból minden rezsi + egyéb kifizetése után kb. 5-8 ezer forintnyi ciprusi font marad.
  Jhaaa! És legyen bőven lóvétok a visszaútra! A rep.jegy kb. 130 ezer forintocska!!!!
  Persze, nem szándékoztam senkit sem elrettenteni, de írtóra nagyon kell vigyázni!!!!!!!”
 • 4. AN 2008. október 27. 10:18
  „#1, nem tudom, Te hogyaqn informálódsz, de én csak azt írhatom, amit látok. Egyik gyerekem angliában él (családostól), a vejem dolgozik teljes munkaidőban, a lányom csak részmunkaidőben dolgozik, mert a gyerekekkel tanulja a magyar tananyagot délutánonként, meg vezeti a háztartást. Átlagban havi 150 eFt/ot tesznek félre, de HÁZAT bérelnek, amihez szép kis kert is van. Igaz nem Londonban, hanem ottan kb. 60 km-re laknak. A vejemnek 2 év alatt ez a 4. munkahelye.
  A fiam Franciaországban él 4 éve. Tanított egyetemen magyart, volt kutatóaszzisztens, most egy gyárban tolmácsol magyaroknak. Van hogy 1-2 hóanpig nincs munkája, de az alatt idő alatt is remekül megél, mert tud félretenni pénzt.
  Nem örülök neki, hogy így van, de még mindig jobb, mintha itthon üldögélne, vagy diákokat készítene fel pótvizsgára/nyelvvizsgára feketén, mert munkahely az aztán nincs!!!!”
 • 3. tokoli55 2008. október 27. 10:12
  „Ügynökség???Csak vészhelyzetben menjetek oda.Én próbáltam.Hát akkora parasztokat, mint akik ott "terelgetik" az embereket!!
  Kb egy hónap kell amíg el tudsz helyezkedni.
  Még egy dolog.Ha pl egy étteremben dolgozol szakácsként.(Mint én is),nem tudsz eltenni 600 fontot havonta.Ez 200 ezer kb amiről ír a cikk.Ez lehetetlen!!Durván 1000 fontot keresel egy hónapban.Az albérlet kb300 font plusz kaja, pia stb.Kb 100 ezret el tudsz tenni.Valótlanságot állít a cikk.Persze ha egyetemet végzett ember vagy, és a szakterületeden tudsz elhelyezkedni, akkor elképzelhető a 200 ezer félretétele.Csak ezt elfelejti leírni a cikk.”
 • 2. Mil 2008. október 27. 09:40
  „Én elképzelhetetlennek tartom, hogy bárhova is kimenjek. A rasszista/fasiszta bunkó angolokhoz meg pláne nem.”
 • 1. velemenynyilvanito 2008. október 27. 08:53
  „jaj megint anglia!a sok mese milyen jo csak a buktatokat nem irja!!!!ja LONDON NEM ANGLIA ,ANGLIABA MEG TOBB EZER EMBER EL!ES NEM AKARNAK LONDONBA MENNI MERT GYORSAN HAZA LEHET KERULNI AZ ORSZAG LEGDRAGABB VAROSA MINDEN TEREN!!!csak a mostani valsag miatt gyarak zarnak be.es nincs is nagyon munka,ha meg van ugynokseg az meg csak bizonyos iodeig alkalmazz vagyis par het-honap aztan megint masik munka,ilyen az ugynokseg!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki legény, az kolbászt töltött Csabán

Békéscsaba - Több mint kétezren – sportolók, művészek, politikusok és egyszerű kolbászszerető… Tovább olvasom