Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Aki legény, az kolbászt töltött Csabán

Békéscsaba - Több mint kétezren – sportolók, művészek, politikusok és egyszerű kolbászszerető emberek – mérték össze tudásukat a hét végén. Tizenkettedik alkalommal rendeztek kolbászfesztivált Békéscsabán. Lapunk csapata is részt vett a megmérettetésen.
– Tavaly a húst hagytuk ki a kolbászból, idén pedig a pálinka maradt majdnem otthon. Mindig elfelejtünk valamit – mesélte dr. Becsey Oszkár, az Utcai fiúk csapatának tagja, mi az oka annak, hogy a pólójuk hátuljára rányomatták a békési ízesítésű kolbász receptjét. A két ügyvédből, fogorvosból és kardiológusból álló csapat a higiénikusságával akarta a zsűrit elkápráztatni. – Az uniós elvárásoknak megfelelően, csakis gumikesztyűben vagyunk hajlandóak a teknő mellé állni – mondták. A teljesség kedvéért mintás műtősapkát és álarcot viseltek.

A csabai kolbászfesztiválon a nemzetközi program egyre népszerűbb: idén 430 csapat regisztrált, csaknem százzal több, mint tavaly. Mintegy 2 és fél ezren készítettek kolbászt, szombaton nagyjából 25 ezer látogatót számláltak a szervezők.

Zsúfolásig megtelt a hét végén a csabai sportcsarnok, több ezren voltak kíváncsiak a kolbászkészítők finomságaira Fotók: Segesvári Csaba
Zsúfolásig megtelt a hét végén a csabai sportcsarnok, több ezren voltak kíváncsiak a kolbászkészítők finomságaira Fotók: Segesvári Csaba

A sportcsarnokban és környékén megtartott rendezvényen nem túlzás, hömpölygött a tömeg. A hústól roskadozó asztalok között csak komoly lavírozási készséggel tudtuk magunkat átverekedni. A készülő kolbászénál csak a pálinka illata volt erősebb. A szíverősítő egyik asztalról sem hiányzott. A versenyzők nemcsak magukat doppingolták vele, az asztalok között szlalomozó zsűritagokat is ezzel próbálták „lekenyerezni". Persze olyan is volt, aki birsalmalekvárral vagy pogácsával kínálgatta a tizenöt fős bírálóbizottság tagjait. A zsűri tagja volt például Grecsó Krisztián, a Nők Lapja szerkesztője, illetve Pischinger Geiza Érsekújvár polgármestere. Fűszerezés, íz, illat, tömörség szerint is vizsgálódtak a szakértők.

– Rizmayer Mihály, a Telesport szerkesztője a szóvivőnk, tehát kommunikációban erősek vagyunk – avatott be taktikájukba Skaliczki László, a férfi kézilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya. Stílszerűen Mester klubnak nevezett kolbásztöltő csapatát erősítette jelenlétével. Elárulta: ő inkább a fizikai munkafolyamatból veszi ki a részét.

Kolbászt töltöttek Csabán, KÉPGALÉRIA

A szegedi egyetem hódmezővásárhelyi mezőgazdasági karának hallgatóit dékánjuk, Bodnár Károly is elkísérte. A diákok minden évben részt vesznek egy szervezett disznóvágáson, és precizitásukon látszik, a kolbászkészítés sem „kínai" számukra. A legtöbben azonban nemhogy most láttak életükben először ízesített darált húst, még disznóvágáson sem jártak soha. Sokaknak a kihívás szépítette meg a versenyt. Volt olyan asztal, ahol lyukas kolbász készült. A kolbásznótára zárták a versenyt. A kemény munkát hajnalig tartó vigadalom követte, a vendégek között volt Kemény Dénes, a háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdacsapat szövetségi kapitánya is.

Lapunk csapata kolbászt osztott

Az ország egész területéről, illetve Erdélyből, Németországból, Finnországból, Amerikából és Szlovákiából is érkeztek csapatok. Szegedet lapunk csapata is képviselte. Szetey András, a Délmagyarország és a Délvilág főszerkesztője vezényletével szorgos munka folyt. V. Fekete Sándor főszerkesztő-helyettes és csapattársai – Domokos Mihály, a szegedi egyetem mestertanára, barátja Minya János műkőkészítő mester és lapunk örökös előfizetője, Horváth János, illetve Polyvás Dániel menedzser megosztotta a tennivalókat. Békési ízesítésű kolbászt készítettek.

Lapunk csapata is kevert: Szetey András főszerkesztő és V. Fekete Sándor főszerkesztő-helyettes, háttérben egy szurkoló és Polyvás Dániel
Lapunk csapata is kevert: Szetey András főszerkesztő és V. Fekete Sándor főszerkesztő-helyettes, háttérben egy szurkoló és Polyvás Dániel

Lapunk hatfős kolbászkészítő alakulata már a versenyt megelőző hajnalon kiporciózta a fűszereket, hogy a tízkilónyi húsból időre süthető állapotba kerüljön a kolbász. Később kisüttettek ötkilónyit a versenyre készült finomságból, és szétosztották az arra járó vendégek között.

Dobó Kata szereti a békéscsabaiakat

– Nagyon szeretem a kolbászt, leginkább a csípőset és fokhagymásat. Gyerekkoromba gyakran jártunk a családommal disznóvágásra, most már nem mennék. Nem tartom humánusnak – mondta Dobó Kata színésznő, aki a fesztiválon jelenlétével a békéscsabai Jókai Színház csapatát erősítette.

Dobó Kata is Csabán járt
Dobó Kata is Csabán járt

Először vett rész a rendezvényen, nagyon jól érezte magát annak ellenére, hogy nem szereti a tömeget. Elárulta, amíg a Lüzisztrate című zenés vígjátékban játszott a városban, a családja néha meglátogatta.

Kolbászért vívtak

– Mikor jöhetünk már a kolbászfesztiválra? Gyakran kérdezgetik a sporttársaim, ezért jó ötletnek találtam, hogy az egy hónapja felavatott vívóterembe egy versenyt szervezzünk a rendezvény idejére. Így délután mindannyian átmehetünk bulizni – avatott be Tóth Hajnalka, a Békéscsabán született, többszörös világ- és Európa-bajnok vívó. A sportrendezvényen olyan neves sportolók mérkőztek meg egymással, mint Imre Géza olimpiai ezüstérmes vívó, Boczkó Gábor olimpiai ezüstérmes és ötszörös Európa-bajnok. – Ez nagyon jó alkalom, hogy népszerűsítsük a sportot – mondta Szellő István, az RTL műsorvezetője, aki szintén részt vett a rendezvényen, melyen a sportolókat természetesen welcome drinkkel, hazai szilvapálinkával fogadták. A verseny dobogósai pedig több kiló kolbászt vihettek haza.

Olvasóink írták

  • 2. szegedilakos 2008. október 27. 21:59
    „Üdv a szegedi csapatnak. Kostolót hól lehet megkostólni?, vagy nem kell zsürizni a munka végeredményét?”
  • 1. kálbászgyár 2008. október 26. 23:32
    „Dobó Katát sokan megtöltenénk mi is egy- két rúd csabai kálbásszal :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyéves mélyponton a budapesti tőzsdeindex

Tovább esett a tőzsde részvényindexe az elmúlt csonka héten is, a BUX ezer ponttal, nyolc… Tovább olvasom