Ha nem derül ki, hol gyártották a szalmonellával fertőzött kolbászt, a rendőrség nyomoz majd az ügyben. A baktói forgalmazó két gyártó céggel dolgoztat, de még csak az egyikről bizonyosodott be, hogy teljesen vétlen. A kolbászból már sehol nem lehet kapni, és eddig nem is jelentettek ezzel kapcsolatos megbetegedéseket.
![]() |
A Coop Áruházak hűtőpultjaiban már nincs a szalmonellával fertőzött kolbászból. Fotó: Karnok Csaba |
Adatokat gyűjtenek
– Most adatokat gyűjtünk, hogy kiderüljön: ki a felelős a közegészségügyi veszélyeztetésért. A forgalmazó Baktóhús Kft. ugyanis nem tudta egyértelműen bemutatni, melyik tételt melyik beszállító cége gyártotta – mondta el Pollákné Faragó Katalin megyei osztályvezető főállatorvos. – Az eddig szóba került két üzem közül az egyiket, amelyik a megyében van, már ellenőriztük. Arról kiderült: nem ott gyártották a kolbászt. A másik cég viszont nem Csongrád megyei, így ott a területileg illetékes hatóság vizsgálódik.
A gyártónak kötelessége lett volna az értékesítés előtt laboratóriumi vizsgálatot végeztetnie az árun. Ezt minden bizonnyal elmulasztotta, különben nem kerülhetett volna ki a polcokra a szalmonellás kolbász. A forgalmazó számításai szerint valamivel kevesebb mint száz kilót kínáltak eladásra belőle. Mivel csak harmincat zároltak, 70 kilónyit valószínűleg elfogyasztottak a gyanútlan vásárlók.
Tóth Ferenc, a Baktóhús Kft. vezetője azt elismerte, hogy a szabálytalan címkézésben ők a vétkesek. Mint mondta: úgy tudták, hogy elég csak a forgalmazót, azaz saját magukat feltüntetni rajta. A szalmonellával kapcsolatban azonban nem érzik felelősnek magukat, az élelmiszer-biztonságért ugyanis a gyártó a felelős. – Ennek ellenére ezután sem tervezzük, hogy megszakítjuk gyártó cégeinkkel az üzleti kapcsolatot, hiszen eddig nem volt probléma egyikkel sem – tette hozzá.
Maximum egy-két szál
Nem ilyen elnéző a Temesvári körúti bolt üzletvezetője: Makra Imre megszakította a kft.-vel az együttműködést, mostantól nem vásárol tőlük. Arra a kérdésre, hogy miért nem nézték meg a címkét áruátvételkor, azt válaszolta: eddig ez eszükbe sem jutott, de az eset óta ezt is ellenőrzik. A boltban egyébként már másfél hete nem lehet kapni a baktói kolbászból, ekkor vitte el az élelmiszer-ellenőr a készletet. – Maximum egy-két szálat adtunk el belőle, de azóta sem jelezte senki, hogy rosszul lett tőle – mondta az üzletvezető.
Ebből a kolbászból készít szendvicset többek között a bolt egyik alkalmazottja, Kormányos Attiláné is, aki azóta is nyugodtan eszi, hogy tudja: szalmonellával fertőzött. – Semmi bajunk nem volt még tőle. Akkor meg minek dobjam ki? – érvelt.
Napi 8-10 eset
Az ÁNTSZ-nél sem érzékelik, hogy a szalmonellás kolbász megnövelte volna a fertőzések számát. Deák Zsuzsa városi tisztiorvos elmondta: változatlanul napi 8-10 esetet regisztrálnak, a kikérdezéskor azonban eddig senki nem említette, hogy a baktói kolbásztól lett volna rosszul. Továbbra is a csirkehús, a tojás és a tej okoz gondot leggyakrabban.
hirdetés
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!
Lájkolom és követem a Delmagyar.hu-t
Megosztom a cikket a Facebookon