Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Aki nem dolgozik, ne kapjon segélyt?

Szeged - Monokon néhány hete úgy döntöttek: csak az kap szociális segélyt, aki közmunkát vállal, gyerekeit pedig iskolába járatja. Bár a helyi rendelet törvénytelen, a dél-alföldi települések vezetői is támogatnák a segélyezés változtatását.
Néhány hete egy kis észak-magyarországi község, Monok képviselő-testülete – a hatályos szociális törvény ellenében – rendeletet hozott: csak az kap ezután szociális segélyt, aki közmunkát vállal, és iskolába járatja a gyerekeit. A kezdeményezést a környékbeli önkormányzatok hatékonynak találták, ezért most több mint húsz készül azt bevezetni.

– Támogatnék én is egy ilyen kezdeményezést. Nagyon örülnék neki, ha a jogszabályok lehetőséget adnának erre, mert a munka értéke végre visszaállna. Csak szerdán két és fél millió forintot fizettünk ki segélyekre, amelynek tíz-húsz százaléka önkormányzati pénz – árulta el Búza Zsolt, a 2300 fős Baks polgármestere. Most csak a kötelező minimumot adják a segélyen élőknek, ha ennél többet adnának, bedőlne a falu költségvetése. A polgármester elmondta: sok család a szociális és egyéb segélyekből való életre „állt be". Közel ugyanannyi segélyt kaphatnak munka nélkül, mint minimálbérért dolgozva. S miután felvették a segélyt, még beállhatnak feketemunkásnak.

– Nem jogszabálykövető a monokiak gyakorlata, de kétségtelen, hogy a szociális juttatások rendszere társadalmi feszültségekkel teli – fogalmazott óvatosan Varga Péter. Az apátfalvi polgármester elismeri: változtatni kell a szociális segélyezésen, mert a jelenlegi rendszer nem ösztönöz a munkára. Kertészeti vagy más, szakképzettséget nem igénylő közmunkákat az apátfalvi önkormányzat is tud ajánlani, de csak feleannyit – nagyjából hatvan állást –, mint amennyi munkanélküli a faluban alkalmas lenne rá. Itt nagyjából 350 munkanélküli él. Tavaly összesen 64 millió forintot fizettek ki szociális segélyként – ebből 12 millió volt az önkormányzati pénz.

– Jogalkalmazóként nem mehetünk szembe a hatályos törvényekkel, de etikátlannak tartjuk, hogy a község 278 milliós éves költségvetéséből mindössze 16 és fél milliót költhetünk fejlesztésre, beruházásra. Eközben tavaly 68 milliót fizettünk ki segélyekre, aminek tizede önkormányzati pénz – magyarázta Forgó Henrik. Csanytelek polgármestere szerint nem halat, hanem hálót kell adni az embereknek – a fenti fejlesztési összegből viszont semmilyen érdemi fejlődést hozó, munkahelyteremtő pályázathoz nem tudnak önerőt adni. A legnagyobb probléma szerinte: generációk nőttek föl úgy, hogy nem látták a szüleiket dolgozni. A segélyen élés túlélési stratégia lett, munkahelyek nélkül pedig nincs jövőkép a fiatalabbak számára. Ezért szerinte a monoki megoldás csak a felszínt karcolja, a probléma tüneti kezelése.

Botka is változtatna

– A jelenlegi rendszer rossz, nem hatékony, ezért – kormánypárti és ellenzéki városvezetők közösen – a szociális törvény módosítását kezdeményezzük. Ez őszre a parlament elé kerülhet – mondta el Botka László szegedi polgármester, a 22 várost képviselő Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke. Kifejtette: szigorítani kell az együttműködési kötelezettséget a munkanélküli és munkaügyi központ, illetve az önkormányzat között. Aki nem fogadja el a számára kínált (köz)munkát vagy átképzést, ne kapjon szociális segélyt. A polgármester szerint évi több száz közmunkásnak lenne munkája Szegeden, mégsem tudják betölteni a helyeket. Ezernégyszázan kapnak viszont rendszeres szociális segélyt a városban, ami évi 400 millióba kerül az államnak. Szeged ennek tíz százalékát fizeti.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. 008 2008. június 11. 07:31
  „tisztán ltó te nem tisztán látó vagy hanem egy gyökér..
  Szerinted csak cigányok kapnak segélyt? szerintem nem sőt szerintem az a bajod, hogy ezekután neked is dolgoznod kell, te büdös gyökér”
 • 64. egyszeru polgar 2008. június 10. 19:43
  „Ha nem banjatok, egy nem uj, megis ritkan alkalmazott eljarasra hivnam fel a figyelmet.
  Az egyik cikk kapcsan ugrott az agyamba. Az allami tamogatas a befizetett adokbol tortenik. Ha valaki ado helyett adomanyozasra forditja a jovedelmenek egy reszet/ elsosorban vallalkozokra gondolok, de barki, akinek magas az ado levonasa/, maris lecsokkentene a lehetoseget annak, hogy meltatlanok kapjanak segelyt. A felajanlott penz viszont valoban oda menne, ahol szukseg lenne ra. Pl iskolaknak, ovodaknak, korhazaknak, raszorult betegeknek, kulturalis szervezeteknek stb/.”
 • 63. Kisrezsi 2008. június 10. 19:07
  „Mert nem a fehér kisebbség irányítja az országot hanem Gyurcsány ,Orbán ( persze mindkettő magyar :) ) és a többiek!”
 • 62. gépmadár 2008. június 10. 13:25
  „Kezdem megsajnálni a többségi "kissebséget",hogy a pénzért oly szörnyű dolgot kell tenni mint a munka!Csak az a gondom ,hogy nekünk mint dolgozó,adófizető fehér kissebbségnek ha nem dolgozunk egy büdös vasat sem tesznek a zsebünkbe évszázadok óta.Miért nekünk kell még megalázkodnunk is ezek előtt a szemét ingyenélők előtt?!”
 • 61. tisztánlátó 2008. június 10. 13:14
  „hála a kétmillió (!) ingyenélő-naplopó cigánynak, meg a korrupt, szavazatvásárló "politikusoknak" (akik osztják nekik a brutális segélyt és felmentik a gyilkos cigányokat különböző törvényekkel) - magyarország totális gazdasági csődben van.
  hamarosan teljes összomlás lesz: ingatlanárak zuhanása, infláció hatványozódása stb.

  mindenki meneküljön amerre lát!!

  ( nem árt ha nyugatra lát - és minél messzebbre.)”
 • 60. egyszeru polgar 2008. június 10. 08:00
  „Bizony, a szocialis lehetosegeket az allam biztositja. ha koldus szinten van az orszag, ne nagystiluskodjon!!!Tisztesseges, logikus es megtervezett, kidolgozott torvenyrendszerre van szukseg!!!!!”
 • 59. czura attila 2008. június 09. 23:52
  „Igen,igen ez a helyes ut!! aki nem dolgozik,ne is egyék,illetve a létezést is meg kell nekik szüntetni!!! Szabályozni kell a születésüket is,pl:2 gyerekig van munka utánni támogatás,ha a harmadikat megszüli mindent meg kell tőlük vonni!! ez nem rasszizmus csak egésséges szabályozása a gazdasgnak!! ennyire képes a magyar segitség !! akinek nem tetszik az keressen gazdag elltarto országot !!! üdv”
 • 58. Bobby 2008. június 09. 22:00
  „T. Hozzászólók!
  Monokon a segélyből élők többsége nem roma! Azokra is vonatkozik a közmunkáért segély akció. Mégsem ők voltak, akik életveszélyesen megfenyegették a polgármestert. Egyébként nem szabad összekeverni a segélyt a családi pótlékkal! A romák az utóbbiból jutnak jelentős - esetenként százezres nagyságrendű- bevéltelhez. Kiszámolhatja mindenki, hogy az alanyi jogon járó családi pótlékból mennyi jön össze 6-8 gyerek után, plusz a segílyke! A családi pótlék rendszerét kellene megváltoztatni, vajon miért is volt jobb a 2002 előtti 4 évben a családi adókedvezmény? Persze a szocik egyből megszüntették, mondván, hogy igazságtalan, mert akinek nincs jövedelme, az nem kap a purdé után semmit. Na és??? Meg lehet nézni, hová jutott az ő rendszerük...”
 • 57. törvényt 2008. június 09. 21:46
  „a cigányok úgy vannak vele, hogy rájuk nem vonatkozik a törvény, nekik mindent szabad, mert megvédi őket az ombucman meg a fajvédő barátjuk, a ZSDSZ. Ha nem így van, akkor egyből rászístá a rendőr, aki odabilincseli a talicskához, amiben a lopott cuccot tolta, aki rendőrt emiatt komolyabban felelősségre vontak, mint a c++ -t. A rendőr ezek után nem csodálom, hogy felmondott, és nem akar többé rendőr lenni. Na de kérem, ha ennyire nem vonatkoztatják magukra a törvényeket, nem lehetne, hogy megvonjuk a segílykét, elvégre az is csak egy törvény ???”
 • 56. egyszeru polgar 2008. június 09. 20:09
  „Emberek, ismet behalyogosodtak a szemek. A rendelkezesek mindenkire vonatkozzanak egyenloen, hiszen demokracia van! Egyenlo jogok ill. egyenloen jogtalanok azok, akik nem felelnek meg az elvarasoknak. Az hogy esetleg a kisebbseg ebben az esetben a tobb3eg lesz, az varhato.Tehat meg a szelsosegesek is megnyugoshatnak, mert leginkabb a ciganysagot fogja erinteni ez az uj hozzaallas.”
 • 55. poupiou 2008. június 09. 18:43
  „Kedves "Dodo" (47),
  nincs szüksége "jjjh" véleményének (45-46) a védelemre, mert az a tapasztalatok talajából fakad, ezért nem is védem. Ellenben azt kérdezném, hogy Te melyik "párhuzamos univerzumban" létezel? Gondolom abban amelyikben nem léteznek cigányok, vagy amelyikben a tisztesség és becsület mintaképei.
  Javasolnék neked egy kis országjárást Borsod és Szabolcs cigánysújtotta térségeiben és biztos vagyok benne, hogy azok után a gázkamrát már túl enyhének fogod találni.”
 • 54. waffen ss 2008. június 09. 18:26
  „SP! Akárhogy is szépíted a dolgot, a orkokat nem lehet felzárkóztatni, mert nem akarnak felzárkózni. Hülye lenne iskolába, munkába járni, ha mindezek nélkül tökingyen hozzájut akkora bevételhez, mint egy dolgozó ember. És bármilyen fájdalom, a orkok azok akik a segélyen élősködnek. Legalábbis a 99% ork. Amíg én tekerem a kilómétereket a városban, ezek ott üldögélnek naphosszat a tereken éjjel meg gyártják a gyereket, hogy legyen kire felvenni a segélyt.

  Ne feledd, táborkapura is írták már: A munka megtisztít :)”
 • 53. SP 2008. június 09. 18:17
  „A nép marakszik a filléres segélyeken, közben a nagypénzek elúsznak butaságból, hozzá nem értésból és egyéb manipulációk miatt.”
 • 52. bacilus 2008. június 09. 18:06
  „SP!
  Itt nem azon megy a vita,hogy ki a roma, hanem azon hogy ki élősködik segélyen, aki munkaképes, csak lusta.
  Vagy szerinted ez a romákra jellemző??? :))”
 • 51. SP 2008. június 09. 17:53
  „A csak kormányzati negyed előkészítés költségeiből sok romát lehetett volna felzárkozó képzésbe részesíteni.
  Állítólak az emberiség genetikailag 6 anyától származik. Nehéz kimondani ki a roma és ki nem. Lehet, hogy aki legjobban köpköd az is roma?”
 • 50. nemsemmi 2008. június 09. 17:29
  „Remek példa a monoki, a többi önkormányzat számára, de lehetne még fokozni is!
  1:Csak az kapjon segélyt, aki rendelkezik erkölcsi bizonyítvánnyal. (Bűnöző életmódott folytató és büntetett előéletű egyének ne kaphassanak segélyt (nem büntethető egyén esetén az eltartó sem, legyen az gyám, vagy szülő), csak fizetést a közmunkáért.
  2:Aki segélyre nem jogosult, az szociális alapon járó lakásra se legyen jogosult.”
 • 49. Gakara 2008. június 09. 16:33
  „Ismeretlen szerző irománya :
  A székelyek sokkal hatásosabban kezelik a naplopó réti négereket. Elég sűrűn járok Erdélybe, és ottani tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek..
  A csíki területet járom rendszeresen, számos ottani barátom véleménye azonos ebben a kérdésben.
  A cigányok szisztémája nagyban azonos a magyarországival, viszont az ottani "kezelési módszerek" sokkal ésszerűbbek, és célravezetőbbek, mint nálunk.
  Az eredményt ott is az összetartás hozta meg, -mármint a székelyek
  összetartása- és következetessége a parazitákkal szemben. Minap történt egy kis csíki faluban, hogy jártunkban-keltünkben többször is belebotlottunk a helyi önkormányzat teherautójába, mely a cigány portákon végig haladva, itt is ott is "letett" egy kupac tüzelőt.
  Kérdeztem helyi barátomat, hogy mi ez?
  Mire mosolyogva elmondta, hogy tudod...nálunk más a cigányok segélyezése, mint nálatok.
  Itt pl. pénzt egyáltalán nem kapnak, csak ha családi szinten 180 nap munkaviszonyt fel tudnak mutatni. A 180 napot összehordhatják többen egy háztartásból, de ez a minimum követelmény, hogy egyáltalán kaphassanak valamit. Így aztán amikor az idénymunkák elkezdődnek a földeken, a cigók szépen elindulnak napszámba, mint a többi rendes, dolgos emberke, és a cselekvőképességüket kiélik a földeken.
  Ott nincs tele a kocsma, léhűtő, segélyből játékgépező, késelő cigányokkal, hanem a kocsma a falusi kultúra, beszélgetős, társadalmi színhelye ma is, ahogy rendesen volt.
  A székelyek bölcsessége megmutatkozik abban is, hogy a cigók életmódját nem csak tétlenül szemlélik, hanem annak sajátosságaiból le is vonják a helyes következtetést, és nem engednek teret a szélsőséges, deviáns, agresszív megnyilvánulásoknak.
  Például, ha a cigány elköti a székely ember biciklijét a templom elől, akkor a székely ember 3-4 vagy 5-10, -amennyi szükséges- komájával bemegy a cigány portájára. A minimum az, hogy elhozza a biciklijét, de ha szükséges, úgy elverik a cigányokat, mint szódás a lovát. (Ezért is akarja szétverni a már erősen megroggyant hagyományos magyar faluközösségeket a budapesti szocionista kormány, ezért védi a cigánybűnözőket az ÁVH és az ügyészség is.
  Ettől függetlenül, ha egy csonkaországi, még magyar többségű falu lakói összefognak a cigánybűnözés ellen, a tetveseknek nem volna esélyük.
  A székelyek persze harcedzettebb magyar népcsoport, de mindenképpen példát kell venni róluk- a szerk.) Halmazati büntetésként feljelenti, (5-10 tanúval
  alátámasztva) és elmegy a "híre", hogy a cigány lopott a székely embertől, aminek következtében a székelyek olyan terrorba részesítik az érintett családját, hogy az eget is nagybőgőnek nézik.
  Alap, hogy munkát senkitől se kap, ugrik a 180 nap, nulla segély . Ennyi.
  Lehet cihelődni.
  Tetszik a polgármesterek hozzáállása is. Mivel a falu pénzéről és adójáról van szó, nem engedik azt elherdálni. Az említett tüzelő szállítmány is a segélyezés része volt, így legalább nem lopnak fát. Barátom szerint akár naponta is kaphatnak valamit a cigók, de szigorúan csak "természetben".
  Egyik nap kenyér, másik nap cukor-liszt, harmadnap egy zsák pityóka, utána meg beváltható tej, tészta, vagy konzerv jegy. Pénz nuku. Pénz akkor van, ha dolgoznak.
  Az önkormányzat is ellátja munkával a cigókat, és azok szorgalmasan festik is az iskolát, takarítják az árkokat, gereblyéznek a templom kertben, amiért persze fizetést kapnak, és egy igazolást a kiskönyvbe, hogy aznap dolgoztak.
  A pénzből kifizetik a villanyszámlájukat, mint más tisztességes ember. Saját szememmel láttam, hogy a helyi cigók lovakat tartanak, szekerekkel bér fuvaroznak, és használják a kerti pottyantóst. Alapvetően másként néznek ki, mint az itteni züllött fajtársaik. Nem mondom, hogy "tiszta udvar, rendes ház" de legalább nem ér derékig a sz@r a portájukon. Amit még tapasztaltam, hogy a megfelelő bánásmód miatt, sokkal udvariasabbak, például tudnak köszönni, ha bemennek barátom boltjába, és lássatok csodát, nem mernek a boltban lopni!!!
  Az egész faluban 2-3 élelmiszerbolt van, a kapott jegyeket ezekben lehet beváltani. Kivéve, ha tolvaj az illető. Egyébként lehet sétálni a szomszéd faluba 5-8 kilométert, de ha ott is kitelik a becsület, akkor gáz van.
  Persze a boltosok is összetartanak. A polgármesterek pedig beérik az adott szóval, hogy a cigó a kajajegyért nem fog mást kapni, csak azt, ami rája vagyon írva.
  Nagyon tetszik ez a rendszer.
  Tetszik, mert értelmes.
  Tetszik, mert igazságos.
  Tetszik, mert humánus.
  Tetszik, mert láthatóan eredményes.”
 • 48. A+ 2008. június 09. 16:20
  „Igen,aki meg dolgozik és pénzzavarral küzd nem minden esetben kap,de aki nem is dolgozik,az minden további nélkül!Álltam a sorban a postán, igen barna hölgy reklamál,hogy ő nem ér rá itt sorban állni a ´pénzéért!De otthon sem ér rá várni a postást.Mit ad isten két pillanat megkapta azonnal a ´pénzét.Sietett csak épp 30 perc múlva a Szieszta kocsma teraszán ült és sörözött a ´pénzén.Mi tagadás szép látvány volt erre ráért.......a ´pénzéértA ´hölgy azóta is sörözik mindennap a teraszon ráérősen.....igaz nem az én pénzemen vagy mégis mert mi fizetünk adót is.”
 • 47. Dodo 2008. június 09. 16:18
  „jjjh. Te bizonyára egy nagyon értelmes ember lehetsz, hozzászólásodból erre következtetek. De inkább menj ki a játszótérre hintázni vagy a homokozóba várat építeni. Az való neked!”
 • 46. jjjh 2008. június 09. 16:08
  „nem segély kéne ezeknek hanem gázkamra”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HPVakcinációs Pont nyílik Szegeden

Szeged - HPVakcinációs Pont néven a méhnyakrák megelőzésére és kezelésére szakosodott egészségügyi… Tovább olvasom