Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Akik Csongrád megyét képviselik a parlamentben

Hét szocialista, egy liberális, hat fideszes képviselő képviseli az új országgyűlésben Csongrád megyét. Ez az összesítés az egyéni körzetben elnyert, a területi és az országos listán kiosztott mandátumokat együttesen jelenti. Összeállításunkban bemutatjuk a 2006-ban mandátumot szerzett jelölteket.
Az 1-es körzetből a 31 éves Ujhelyi István jutott a parlamentbe meggyőző többséggel, már az első fordulóban. Ujhelyi Berettyóújfaluban született, Debrecenben érettségizett, Szegeden járt egyetemre. BIT-esként, azaz baloldali ifjúként vált ismertté a politikában, de 2004. októberében már MSZP alelnökké választották, most második ciklusát kezdi a parlamentben. Gyógyszerész feleségével gyakran szerepel a nyilvánosság előtt. Szőregen, a falu központjában vett egy házat, ott él három gyermekével.

A megye 2-es választókerületében az SZDSZ-es Sándor Klára győzött: liberálisként, „újoncként" szerzett mandátumot. Sándor Klára egyetemi docens, nyelvész, a szabadelvűséget minden gondolatában, cselekvésében megjelenítő politikus. A közelmúltban rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának pártjában – jelenleg ügyvivő. Salgótarjánról került Szegedre, utóbbit választott városának tekinti. Először a bölcsészkar altajisztika tanszékén, majd a tanárképző főiskola magyar tanszékén tanított.

A 3-as választókerületben Botka László szegedi polgármester már az első fordulóban a parlamentbe jutott, harmadik ciklusát kezdi az Országházban. A fiatal jogász világéletében politikusként dolgozott: ő volt a magyar országgyűlésbe valaha megválasztott második legfiatalabb tag. A hatalmas teremtű egykori vízipólós határozottan irányítja Szeged városát. Édesanyja Szolnok polgármestere, aki ugyancsak ismét a parlamentbe került. Botka Baktón lakik orvos feleségével és két gyermekével.

Szegedről többen területi listán jutottak az országgyűlésbe. Képviselő lesz ismét Géczi József Alajos, aki eddig a mentelmi bizottság elnöke volt, továbbá a miniszterelnök vidékpolitikai tanácsadója. A népi balos irányzathoz sorolt egyetemi oktató szabadidejében szívesen műveli szőlőjét. A tudományos szocializmus, majd a politológia tanszéken oktatott, de eredeti szakmáját régóta nem gyakorolja, hiszen ő a megye „veteránja": 1991 óta képviselő. A majsai származású politikus most Dorozsmán lakik, két gyermeke van.

Területi listáról kapott – 2002 után másodszor is – mandátumot Kozma József, szegedi MSZP-elnök. Kozma az egyetem geometriai tanszékét hagyta ott a politika kedvéért. Elsősorban a külpolitika érdekli, több nemzetközi szervezet tisztségviselője. Elvben mindemellett Szeged várospolitikai alpolgármestere is, de inkább az országos, mint a helyi ügyek töltik ki napjait. A parlament énekkarában dalol; sportol is: sakkszervezetekben tisztségviselő. Felesége politológus, egyetemi docens, egy lánya született.

A Fidesz országos listáján kapott mandátumot Nógrádi Zoltán. A két gyermeket nevelő mórahalmi polgármester agrármérnök, az önkormányzatnál eredetileg mezőgazdasági referensként kapott állást; később közgazdász diplomát szerzett. 1994-ben, 25 évesen függetlenként lett polgármester, 2002-ben listáról jutott a parlamentbe. Nógrádi hívta életre a Mórakert szövetkezetet, az ő vezetésével kezdtek turisztikai fejlesztésekbe, építettek fürdőt a Homokhát központjában. Kevés szabadidejében kitűnő ágyaspálinkát készít.

Csongrádon, a 4-es körzetből már az első fordulóban Vincze László nyerte el a mandátumot. Vincze tanító, testnevelő tanár; focista – különösen az utánpótlás nevelésében jeleskedett. Felesége is tanár, két lánya, három unokája van. 1998-ban kisgazdaként győzött, 2002-ben már a Fidesz színeiben jutott a parlamentbe egyéni jelöltként. Sokat írtak róla a lapok, amikor egy balesete után mentelmi jogára hivatkozva nem fújta meg a szondát. Nem ijed meg a fizikai munkától: a napokban is lapátot fogott az árvízi védekezésnél.

Ebből a választókerületből több képviselő is ott lesz a parlamentben, akik a területi listán szereztek mandátumot. Bedő Tamás csongrádi polgármester – bár szentesi születésű – harmincévesen lett a Tisza-parti város első embere. Eredetileg növénytermesztő mérnöki diplomát szerzett. Még 1993-ban lépett be az MSZP-be. Politikai karrierje töretlen: 1998-tól önkormányzati képviselő Csongrádon, 2002-től polgármester, 2006-tól országgyűlési képviselő. Az önéletrajzokból az derül ki: Bedő az egyetlen nőtlen honatya a megyében.

Szintén megyei listáról jutott a parlamentbe Nagy Sándor. A fideszes kisteleki polgármester Balástyán gyerekeskedett, szülei gazdálkodók voltak. Nagy Sándor azonban más pályát választott: építőmérnöki diplomát szerzett, majd a kisteleki tanácsnál hivatalnokoskodott. Helyi politikusi karrierje szokatlanul alakult: 1994-től Balástya polgármestere lett, majd a szomszédban ért el sikert: 1998-tól Kistelek önkormányzatát vezeti – határozottan, erős kézzel. 1998-tól Fidesz tag, most először országgyűlési képviselő. Négy gyermeke van.

Az 5-ös körzetben váratlanul nagy különbséggel nyert Szirbik Imre szentesi polgármester. 1986-tól tanácselnök Szentesen, majd négy év szünet után 94-től polgármester. Szirbiket, ha most fiatal álláskereső lenne, tárt karokkal várnák a munkaadók: közgazdász és villamosmérnöki képesítést is szerzett. Négy éve az ellene folyó büntetőeljárás miatt végül mégsem indították az országgyűlési választásokon a szocialisták, így most először szállt harcba a mandátumért – sikerrel. Első ciklusát kezdheti a parlamentben. Szirbik Imre négy gyermeket nevel, három sajátot és egy örökbefogadottat.

A Fidesz listáról az országgyűlésbe jutott Farkas Sándor, a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Rt. vezérigazgatója. 1975-ben fiatal mérnökként került az akkori téeszhez. Igazi lovasember, a Magyar Lovassportszövetség elnöke, a fábiáni lovasnap szervezője. Ügyeit személyi titkára, felesége fogja össze, ő intézi sajtókapcsolatait is. Két lánya van, Szentesen élnek. Nemrég ott aludt náluk Orbán Viktor is, amikor kampányolni jött a megyébe. Úgy tudni, ő lett volna az agrárminiszter 98-ban, ha nem jön közbe a Torgyán Józseffel kötött koalíció; végül a mezőgazdasági bizottságot vezette.

A 6-os körzetben, Hódmezővásárhelyen ismét Lázár János szerzett mandátumot. A fiatal jogász Rapcsák András örökébe lépve lett parlamenti képviselő és polgármester. Gyors és látványos karriert futott be, hiszen eredetileg gyakornokként került a vásárhelyi városházára, ott választotta Rapcsák személyi titkárául. Lázár erős kézzel kormányozza a várost, akár pert is indít, ha úgy érzi, sérült Vásárhely hírneve. Parlamentbe jutása másodszorra nem sikerült olyan egyszerűre, mint 2002-ben: akkor, 27 évesen az első fordulóban szerzett mandátumot. Felesége pedagógus, egy gyermekük született.

A Fidesz megyei listájáról jutott még be Kispál Ferenc. A Hódmezővásárhelyi Gazdakör elnöke a gazdakörök országos szövetségében is vezető tisztségviselő. Ott volt mindig, minden gazdatüntetésen: társaival szervezte a budapesti traktoros demonstrációt is. Családja főleg sertéstenyésztéssel foglalkozik, de növénytermesztéssel, vetőmag-előállítással, szántóföldi zöldségtermesztéssel, valamint mezőgazdasági gépszolgáltatással kezdték. Az újdonsült képviselő korábban nem gazdálkodott, hosszabb ideig a téglaipari vállalatnál volt főgépész. Két gyermeke van.

A 7-es körzetben, Makón Buzás Péter szerzett mandátumot. A makói polgármester pályafutása alatt végigjárta a hivatali ranglétrát. Jogot végzett, majd lassan lépegetett előre a tanácsi apparátusban, végül 1987-től a végrehajtó bizottság titkára lett. 1990-ben vállalkozásba fogott, kertészettel, elsősorban gerberatermesztéssel foglalkozott. Azután 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is Makó polgármesterévé választották. A Maros-parti város 2004-ben, az ő vezetése alatt, Magyarország legvirágosabb települése címet nyert. Buzás szeret vadászni, kertészkedni, büszke jófajta pálinkájára is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Nektek is tetszik, barátaim?''

Soha ekkora győzelmet nem aratott a szocialista párt a megyében – mondta Botka László a… Tovább olvasom