Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Akik strand helyett dupla annyit dolgoznak

A vendéglátás és az építőipar tipikusan az a két ágazat, amelynek dolgozói leginkább télen nyaralhatnak. Sokan az egész évi jövedelmüket két-három hónap alatt kénytelenek megkeresni, függetlenül attól, hogy esős idő van-e, mint ahogy most is, vagy negyvenfokos kánikula.
A Béke Tanszék idén szabadságolta magát – nem jellemző ez a vendéglátásra. Fotó: Segesvári Csaba
Az a vállalkozó, aki a maga ura, magának osztja be az idejét. Ha pedig szakmájában a nyár számít a főszezonnak, akkor természetes, hogy nem megy el pihenni, hanem hajt reggeltől estig. A klímásszakma ma már egyértelműen a kánikulához kötődő megélhetés, nem is mehet nyáron senki szabadságra, csak ősztől tavaszig – mondta Hrivnák András, az Alfa-Klíma Kft. ügyvezető igazgatója. Négy emberrel dolgoznak, ha egy is kiesik közülük, azt már megérzik. Persze rendkívüli esemény miatt néhány napra azért el lehet menni. És a kisgyerekes alkalmazottak? – kérdeztem, amire a következőt válaszolta: „nekem is két gyerekem van, de megoldom".

A július és az augusztus a vendéglátók hónapja – közölte Frank Sándor, több szegedi étterem, halászcsárda tulajdonosa –, a Balatonon sokan hatvan nap alatt kénytelenek az egész évi jövedelmüket megkeresni. „A múlt rendszerben még a munkaszerződésekben is kikötöttük, hogy ebben a két hónapban nem lehet szabadságra menni – tette hozzá –, és aki a fejét a szolgáltatásra adja, az tudja, mivel jár". Persze ha valaki már évek óta nem jutott el a családjával nyári pihenőre, akkor egyszer-egyszer elmehet, de csak akkor, ha a kollégák bevállalják a helyettesítését. A vendéglátós télen pihen, ezért van az, hogy sok szakmabeli szokott rá a síelésre – mondta még el Frank Sándor.

Furák a belgák

E sorok írója egy hete egy belga kisvárosban próbált a déli órákban megebédelni, de a kísérlet kis híján kudarcba fulladt. Egyik-másik vendéglőre azt írták ki ugyanis, hogy bocs, de szabadságra mentünk, a többi pedig csak délben nyitott, vagyis ebédet csak a kora délutáni órákra tudtak volna prezentálni. Végül egy kínai étteremben sikerült meleg ételhez jutni.

A Béke Tanszék gárdája viszont idén először kéthetes szabadságra ment – ezt Horváth Norbert üzletvezető közölte. Július 1-jétől 15-éig zárva volt az étterem, csak egy szakács tartotta a frontot, főzte a menüket, köztük azt a kétszázat is, amelyet az önkormányzat szociális irodája megbízásából szállítanak a rászorulóknak. A tíz alkalmazott a gyerekek miatt igényelte a nyári szabadságot, amit a vezetés azért engedélyezett, mert a főleg egyetemisták látogatta vendéglő nyáron törzsközönség híján marad.

Az építőiparral lélegzik együtt a Szeplast Kft. is, hiszen az emberek a nyílászárókat a nyári hónapokban cserélik. A panelprogram felújításai se a legkeményebb téli hónapokra esnek – mondta Martonosi István kereskedelmi igazgató –, ezért arra kérik a dolgozókat, ha csak tehetik, ne nyárra, a „dupla munka" idejére ütemezzék a szabadságaikat. Március 31-éig elvi tervet kérnek a középvezetőktől, és ha egy dolgozónak muszáj elmennie a főszezonban, annak meg kell oldani a helyettesítését. Próbálnak arra is figyelni, hogy két-három évenként azért nyáron is üdülhessenek a kisgyerekes családok, és hogy a lehetőséget ne ugyanaz a kör használja ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találgatnak a deszki kórházról

Megszüntetné az aktív betegellátást az egészségügyi minisztérium felkérésére készült javaslatcsomag… Tovább olvasom