Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Akik zsebest riasztanak, vért szállítanak

Az Önkormányzati Városőrség éjjel-nappal ott van minden kilométerkőnél. Járőröznek, zsebeseket árnyékként követnek, segítik a gyerekeket, hogy biztonságosan juthassanak el az iskolába. Eltűnteket keresnek a rendőrség irányításával és hetente több alkalommal életmentő vért szállítanak.
A Széchenyi téri villamosmegállóban sűrűn akcióznak a városőrök. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi Önkormányzati Városőrség tizenhat évvel ezelőtt az országban jelenleg hasonló tevékenységet végző társadalmi szervezetek közül elsőként alakult meg. A háromszázhatvan városőr a mindennapi munka után, szabadidejében, társadalmi munkában végzi feladatait. Kovácsné Vadászi Erika elnök irodájában számtalan emléklap tanúskodik elismertségükről. A falon lóg egy Kossuth-kard is, amivel a vezetőt a katasztrófavédelmi igazgatóság kitüntette. Ilyennel a hölgyek között csak ő büszkélkedhet. Az elnök azonban elhárította az utólagos gratulációt, azt mondta, nem ő a fontos, hanem az a cél, amiért éjjel-nappal dolgoznak: a bűnmegelőzés, hogy az emberek minél nyugodtabban éljenek. Ezt csak úgy érhetik el, hogy minden kilométerkőnél ott vannak. Akár könyvek is megtelnének, ha az összes tevékenységüket felsorolnánk. Tizenkét órás szolgálatban járőröznek a rendőrökkel, árnyékként követik a tömegközlekedési eszközökön, piacokon működő ismert zsebeseket.

Akcióik eredményeként csökkent is zsebelések száma. Reggelente tizenhat oktatási intézmény előtt segítik a gyerekeket. Biztosítják a városi és sportrendezvényeket a közterületen. Halottak napja előtt és után a temetőkben jelenlétükkel megakadályozzák a virág- és koszorúlopásokat.

– Akkor is riasztottak bennünket, amikor egy idős néni eltűnt a Szegedről Kiskunfélegyháza felé közlekedő vonatról. A társszervekkel csatárláncban elindultunk a szegedi vasútállomásról és a sínpár mellett gyalogoltunk. Megtaláltuk az idős asszonyt, aki Kistelek után zuhant ki a vonatból – mesélte Kovács István városőr.

Az éjszakai vérszállításban is számíthatnak a kórházak a városőrségre: hetente több alkalommal viszik a régióban egyik helyről a másikra az életmentő anyagokat. A szállítás költségeit általában a magánfuvarozóktól kapott támogatásból finanszírozza a nonprofit szervezet, mely tizenhat autót tart fenn. Ezek közül egy krízisfeladatokat lát el: általában a hajléktalanok szállítására szakosodott.


Mikulásoznak

A városőrség néhány évvel ezelőtt elhatározta, hogy karitatív tevékenységként december elején néhány tagjuk beöltözik Mikulásnak. Az idén négy piros ruhás megy ingyen a gyerekekhez, no meg azokhoz a felnőttekhez is, akik hívják. Mert arra is volt már példa, hogy idős urak a városőrség Mikulásával lepték meg feleségüket. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok vakcina fogy

A háziorvosok eddig jóval kevesebb ingyenes és receptre írható, influenza elleni védőoltást adtak be… Tovább olvasom