Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Akiknek már fiatalon a bűn az életük

Szeged - Több mint félezer fiatalkorú bűnözőt tartottak számon tavaly Csongrád megyében. Közülük sokan heccből vagy ittasan rongáltak, de akadtak olyan 18 év alatti gyerekek is, akik például a rablástól sem riadtak vissza.
Több mint félezer fiatalkorú bűnözőt tartottak számon tavaly Csongrád megyében. Közülük sokan heccből vagy ittasan rongáltak, de akadtak olyan 18 év alatti gyerekek is, akik például a rablástól sem riadtak vissza. A statisztika annak ellenére szomorú képet mutat, hogy a fiatalkorúak által elkövetett bűnök egy részéről a rendőrség nem szerez tudomást.

Az elmúlt esztendő rendőrségi statisztikái alapján Szegeden és a környező településeken a 18 év alattiak főként vagyon elleni – lopás, rablás, rongálás – bűncselekményeket követtek el. Nőtt a sorozatjellegű és a csoportosan elkövetett bűnök aránya.

A csocsózás is segíthet a megelőzésben

A közterületen fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények megelőzésének érdekében – rendőrségi kezdeményezésre – szeptembertől három szegedi iskolában (Tabán, alsóvárosi, szőregi) 16 és 20 óra között délutáni foglalkozásokra várják a gyerekeket. A pályázati pénzből megvalósult programban munkanélküli pedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel. A fiatalok csocsózással, asztalitenisszel, internetezéssel, focival és társasjátékokkal tölthetik el a szabadidejüket.
– A gyermek- és fiatalkorúak bandákba, galerikbe verődnek, gyakran heccből vagy ittasan graffitiznek, kukákat, gépkocsikat rongálnak meg. A szülők általában nem tudnak a dolgaikról, otthon azt mondják, hogy focizni mennek vagy DVD-t néznek a haverokkal – tájékoztatott a 18 év alattiak bűnözési szokásairól Sövényházy Edit, a Szegedi Rendőrkapitányság ifjúságvédelmi referense.

Tavaly 571 ismertté vált 18 év alatti bűnelkövetőt tartottak nyilván a megyében. Közülük 327-en éltek Szegeden vagy a környező településeken. Utóbbiak közül 274 volt a fiatal-, 53 a gyermekkorú. Az esetek 72 százaléka vagyon elleni bűncselekmény, a legtöbb (143 eset): lopást.
– Öltözőből, strandról, konditeremből, ruhatárból, áruházból emelik el a legtöbb értéktárgyat, leginkább mobiltelefont, pénzt és mp3 lejátszót. A rablást többnyire csoportosan követik el, jellemzően az iskolák környékén, a buszmegállókban és a játszótereken. Az sem egyedi eset, amikor úgymond kerülnek egyet a szülők vagy idegenek kocsijával, és a szerzői jogok megsértésére is akad példa – tudtuk meg a bűnmegelőzési csoport vezetőjétől.

14 éves kábítószerdíler

A fiatalkorú kábítószer-fogyasztók és a terjesztők száma is nőtt az elmúlt években. – Mindössze 14 éves dílerre is bukkantunk már, és volt olyan fogyasztónk, aki alig töltötte be a tizenkettedik életévét – mondta el Sövényházy Edit. – A megelőzésben nagy hangsúlyt fektetünk az iskolai felvilágosításra és a megelőző oktatásra.
A fiatalok egyre durvábbak kortársaikkal is. Tavaly majdnem a duplájára, 12-ről 22-re nőtt az ilyen esetek száma a 2005-ös adatokhoz képest. Az elkövetők nagyobb része fiú, mindössze 16 százalékuk lány. A lányok több mint 60 százalékát lopáson érték tetten.
– A lányok is ugyanúgy bandáznak, mint a fiúk. Rossz társaságban válnak bűnelkövetővé, de áldozattá is. A fiatalkorú prostituáltak száma is nőtt az utóbbi években – mondta el a rendőr főhadnagy.

A gyermekkorú és fiatalkorú bűnözőkkel kapcsolatos rendőrségi statisztikák csak azokat az eseteket tartalmazzák, amelyeket bejelentettek, amelyeknek a tetteseit felderítették. A fiatalkorúak által elkövetett bűnök egy részéről – kerékpárlopás, áruházi lopás – a rendőrség nem minden esetben szerez tudomást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buci és a féltve őrzött 29 éves Daily Mail

Szeged - Féltett kincsként őrzi a londoni metrón talált Daily Mail – amelyhez a… Tovább olvasom