Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Akitől Picasso is ihletet merített

Száz éve született a Szegedről indult, és fametszeteivel világhírnevet szerzett Buday György grafikusművész, akinek munkáiból két kiállítás is nyílt a városban.
A szegedi egyetemen szerzett jogi doktorátust a száz éve, 1907. április 7-én Kolozsvárott született Buday György. Grafikusi vénája hamar kitűnt; huszonhat évesen elnyerte a Magyar Bibliophil Társaság Az év legszebb magyar könyve díját Arany János balladáihoz készített fametszetű illusztrációival.

Buday György a két világháború közötti Szeged kulturális életének meghatározó szereplője; Radnóti Miklós és Ortutay Gyula barátja, a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának megteremtője. Szegeden vált a korszak egyik legjelentősebb fametszőjévé, az 1937-es párizsi világkiállításon művészeti nagydíjat nyert. Ott láthatta a hatlábú lovat ábrázoló alkotását Picasso, a korszak ünnepelt művésze, aki a hozzáértők szerint Budaytól merítette világhírű Guernica című képének sajátos lómotívumát.

Kiállítások

A szegedi Fekete Házban „...a felejtés iszaprétegei alól" címmel június közepéig látható kiállítás érdekessége a rajzok mellett a Picassót is megihlető hatlábú ló, az Athéni Timon-sorozat és a magyar irodalmi portrék. A Somogyi-könyvtár aulájában május 2-áig nyitva tartó Fába vésett balladák című tárlaton pedig a párizsi világkiállításon díjnyertes illusztrációk, valamint egy magángyűjtő metszetsorozatai tekinthetők meg. 
A harmincas évek végén Buday Londonban telepedett le. Új hazájában is megbecsülték, az illusztris királyi fametszőtársaság tagjává fogadták. Művészeti tevékenységével párhuzamosan a BBC magyar adásának munkatársa, a Külügyminisztérium tisztviselője lett, valamint a londoni magyar intézetet igazgatta két éven át. Kalandos életútjának színfoltja, hogy az angol titkosszolgálat tisztjeként is működött. Amikor értesült az 1956-os magyar forradalom leveréséről, idegszanatóriumba került, ott folytatta az alkotást 1990-ben bekövetkezett haláláig.

Képzőművészként ugyan egész pályája során fametszeteket készített, ám néhány rajza is fennmaradt. Egy amerikai műgyűjtő gyakorta büszkélkedik azzal, hogy az egész világon egyedül az ő birtokában vannak Buday-rajzok. Ám ez tévedés, amint azt a Fekete Ház kiállítása bizonyítja, amelyen – többek között – a szegedi múzeumban található rajzokat is bemutatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódnak az újszegedi betörések

Újabb újszegedi ingatlanba törtek be szerdán délelőtt. A tolvajok ezúttal Kancsár József színművész… Tovább olvasom