Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Aktivizálódnak a pártok ifjúsági szervezetei

A választási kampányból a pártok helyi ifjúsági szervezetei is kiveszik részüket: kopogtatócédulát gyűjtenek, szórólapoznak, standokat állítanak fel Szegeden. Egymással jó kapcsolatot ápolnak, nincs megosztottság köztük. Erről a SZIN-en is bárki meggyőződhet majd, közös placcon állítanak standot.
„Nagykoalíció" van Szegeden a pártok ifjúsági szervezetei között. Az emlékezetes plakáteltávolító akcióban, amikor közösen szabadították meg a várost az országgyűlési választásokra készített politikusportréktól, megismerték egymást, s bár nem gondolkodnak mindenről egyformán, keresik az együttműködést. A SZIN-en például közös területen állítják fel standjaikat.

Az önkormányzati választási kampány kezdetével pedig rájuk is több feladat hárul. Kopogtatócédulát gyűjtenek, szórólapokat terjesztenek, plakátolnak, mobil standoknál mutatják be és népszerűsítik pártjuk jelöltjeit. Sőt az ifjak közül is indulnak néhányan. Körképünkben feltérképezzük, hogyan készülnek októberre.

Heti találkák

A Fiatal Baloldal erőit az egyetlen jelölt, a korábbi vezető H. Nagy László kampányára koncentrálja. A 60 tag közül nyáron olyan harmincan dolgoznak masszívan. A legfiatalabb 16 éves. Nyolc új ember is jött, hogy segítene a kampányban. Pataki Gergely elnök szerint csupán 20 százalékuk kacérkodik a politizálással a későbbiekben is. Cél, hogy ne pusztán a politikáról szóljon közös tevékenységük, a hangsúly az együttléten van, a fiatalok közös szórakozásán. Hetente összejönnek bulizni, kávéházi esteket rendeznek. SZIN-sátrukban pedig a fiatalokat érintő kérdésekről, például a felsőoktatási reformról beszélnek majd.

Aláírást gyűjtenek

A Fidelitas egyesületként, nem pártként működik. Tagjai olyan fiatalok,
Harapós kutyák, hiányos öltözetek

Nem könnyű egy fiatal kopogtatócédula-gyűjtő élete. Egy panelház tizedik emeletén harapós kedvében levő vak kutyát uszíthatnak rá, ablakrácsok mögül válogatott szidalmak zúdulnak fejére, de az is előfordul, hogy egy szál fehérneműben nyitnak neki ajtót. Akad viszont, aki megvendégeli a bőrig ázott aktivistát, sőt még az ingét is kivasalja.  
akik azért politikai ambíciókat is dédelgetnek. Ilyen például az egyesület elnöke, Farkas László és a sajtóreferens, Csepreghy Nándor is, akik képviselőként indulnak, Fidesz-támogatással. A Fidelitas a legnagyobb ifjúsági szervezet Szegeden, 110 körüli a taglétszáma, kampány idején még mintegy húsz aktivista csatlakozik. 1997-ben alakultak, legifjabb tagjuk mindössze 14 éves. Hetente csoportgyűlést tartanak, ahol megvitatják az aktuálpolitikai kérdéseket, de sportolnak, buliznak is rendszeresen. Hét végétől pedig „belehúznak", 5-6 mobilstanddal ugyanis megkezdik a Fidesz Jó reggelt, Magyarország! elnevezésű aláírásgyűjtését.

Kamikáze akció

– Kamikáze körzetekben indulunk – vallja Krenedics Sándor és Fejes Bálint. Ők az Ifjúsági Demokrata Fórum vezetői, ám idén immár egyéni képviselőjelöltek is, van tehát átjárás a felsőbb körökbe a „kicsiktől", bár mint mondják, a legnehezebb körzeteket kapták. A szervezet mind a 15-20 tagja segít nekik. Egyébként nem az izzadságos munkát, hanem a barátkozást preferálják, eredetileg kulturális baráti körként alakultak 2003 tavaszán. – Nem érdekel, hányan vagyunk, a lényeg, milyen emberek jönnek – tartja Fejes.

Sportrendezvényeket, bulikat, előadásokat szerveznek, színészekkel, politikai és egyházi személyiségekkel. Fő céljuk a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás.

Kovács Pisti a Likőrben

Hat egyéni SZDSZ-jelölt indul októberben, ebből három fiatal – jelzi ezzel Muhi Miklós, az Új Generáció vezetője, hogy lesz munkájuk. A SZIN-en például Kovács Pisti-s pólókat osztogatnak majd. A szervezet 10-15 taggal működik, ami meglepő lehet, hiszen a liberális gondolatok iránt általában nyitottabbak a fiatalok. Csak azt vehetik fel azonban tagjaik közé, aki az SZDSZ-be is belépett.

Ezért létrehozták a Likőrt, a Liberális Baráti Kört, amely kötetlenebb, és ahol filmeket, meccseket néznek. Beszélgetéseikre meghívták már Hajós Andrást, Uj Pétert, Para-Kovács Imrét is.

T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáz- és távhőtámogatás: kedd a határidő

Az emelkedő távfűtési és gázárakhoz a kormány a rászoruló családoknak támogatást ad. Tovább olvasom