Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Al Di Meolával nyit szeptemberben az IH

Szeged - A megújult IH ünnepélyes átadásának estéjén, szeptember 3-án a világ egyik leghíresebb gitárvirtuóza, Al Di Meola lép fel a rendezvényközpontban. Az amerikai zenészt először láthatjuk Szegeden. VIDEÓVAL
A világhírű dzesszgitárost a latin dallamok és a bossa nova mestereként tartják számon. Az amerikai zenész az utóbbi években Magyarországon is többször nagy sikerrel lépett fel, de Szegeden most láthatja először a közönség.

A szeptemberi programok közül kiemelhető még a Férfi és Nő koncert, ahol hat Kossuth-díjas lép egyszerre színpadra – a négy színész, Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Kulka János, valamint Horváth Kornél ütőhangszeres, Dés László zeneszerző, zongorista, szaxofonos. Egy hetedik Kossuth-díjas, Bereményi Géza a dalszövegeket írta és a produkciót rendezte.

Szintén szeptemberben ad koncertet a platinalemezes, Váradi Roma Café. A táncszínház kedvelői a show-tánc világbajnok, Botafogo együttes Tűzcsizmák c. színházi estjét tekinthetik meg. A fergeteges tánc-showban az együttes elmúlt 22 évének legsikeresebb koreográfiái láthatók, benne a Ki Mit Tud győzelmet hozó produkciójukkal, a Kabaréval. Havi rendszerességgel jelentkezik Janik László társulata az Apáca-pác című zenés bohózattal. Csernus Imre is „rendel" szeptemberben, de lesz Csík zenekar koncert és táncház.

Al di Meola, Paco De Luciával és John McLaughlinnal.

Már az idén két kiállítás és vásár is helyet kap az IH Rendezvényközpontban. Októberben a Belle 2008. - Szépség Kiállítás és Vásár, novemberben pedig a MoJaHo Szeged - Modell Játék Hobbi Kiállítás és Vásár kerül megrendezésre.

Al Di Meola

1954-ben született, Jersey City-ben, New Jersey államban. Az első hangszer, amin játszani tanult, a dob volt, ám nyolc éves korában áttért a gitárra. Gyerekkorában a zenei világ meghatározó csillagai a Beatles, Elvis Presley és a The Ventures volt. A kis Al ugyan már tinédzserkorában igen jól játszott gitárján, társai mégsem ismerték el igazán: "a hatvanas években, ha nem úgy gitároztál, mint Eric Clapton vagy Jimi Page, nem fogadtak el." Márpedig ő tanárjától dzsesszt, bossa novát és egy kis klasszikus gitározást tanult, így hát technikája igencsak furcsának tűnt az akkori közegben.

Al Di Meola, a fúziós zene keresztapja
Al Di Meola, a fúziós zene keresztapja.

Zenei fejlődését egy bizonyos Larry Coryell határozta meg leginkább. A középiskola vége táján minden fellépését megnézte, New Jersey-ből New Yorkba buszozgatott érte. Larryről később Al úgy nyilatkozott: ő a fúziós zene keresztapja.

Olvasóink írták

 • 10. fer 2008. június 28. 15:04
  „Jegy?
  Hol?
  Mikor?
  Mennyiért?”
 • 9. bagoly 2008. június 26. 18:23
  „Kérnék két jegyet az első sorba, ha már a Return to forever koncertre nem tudok elmenni.”
 • 8. Comenius 2008. június 26. 17:06
  „Peppe

  Igen, bíróság és ügyészség együtt tényleg kicsit húzós, de valamelyik nagyvárosunkban ha jól emlékszem csináltak valami hasonlót (Pécs?).”
 • 7. Peppe 2008. június 26. 16:47
  „Comenius,

  Ügyészségi komplexum jó ötlet, de a bírósággal egy épületbe tenni őket rossz szimbólum, örülök hogy kikerülnek onnan - remélem örökre. Mivel az általad felvázolt lehetőséggel, irodaház építésével nem foglalkoztak még gondolatban sem ezért kár róla beszélni, habár biztosan jobb lenne nekik is, mint 100 éves bálterem méretű irodákban dolgozni, azokat fűteni, stb. Ugyanaz a helyzet mint egy éve a kormányzati központtal, ami nagyon jó ötlet volt, jók voltak az érvek (mélygarázsok, olcsóbb épületgépészet, kevesebb energia, stb.) de a politikai földharc és a rossz kommunikáció tönkretette az egészet. Szerintem egy ügyészségi iroda komplexum felépítése megint csak egy jó alkalom lett volna amire az ellenzék ráugrik és cincálja amíg csak lehet.”
 • 6. Comenius 2008. június 26. 16:37
  „Peppe

  Rosszul tudod. Tegnapelőtt láttam az utcán amikor a Bartók légkondiját elszállították, a mi a NAGYTERMET nem pedig az irodát hűtötte.

  Én nem azt mondom, hogy nem kellenek igazságügyi beruhárások, de a sok 100 éves más célra készült épület átalakításának az árából lehet hogy jobb lett volna egy vadiúj igazságszolgáltatási komplexumot építeni. Mondjuk olyan helyen ahol lehet parkolni.”
 • 5. Peppe 2008. június 26. 15:07
  „Comenius

  Igen, mert van városi, megyei, fellebbviteli, katonai, stb. ügyészség is ügyészekkel, titkárokkal, fogalmazókkal, leírókkal, stb. és mivel Szeged magát jelentős városnak és régiós központnak tartja akkor járunk jól ha ezeknek a szervezeteknek méltó helyük van arra, hogy a dolgukat tegyék. A mostani állapot - szinte egy folyosón van a vádhatóság és a bíróság összes irodája, és a lépcsőházban sustoroghatnak bírák és ügyészek az ügyekről - otromba és rossz.

  A napi hűtészámla azért van, mert az épület közönségnek nyitott része is klimatizált. Nem csak az igazgatói szoba, mint a Bartók Művházban.”
 • 4. Comenius 2008. június 26. 12:40
  „Pepe
  Nekem is kedvencem A d M. De azért kérdezd meg, hogy a REÖK-nek mennyi pld. az egy napi HŰTÉSSZÁMLÁJA és mennyi a költségvetése. Ha ezt megmondták, akkor ezt hasonlítsd össze BÁRMELYIK művelődési házéval.
  Senki sem árul kínai ruhát merő mazochizmusból ha erre valami (a költségvetése) nem kényszeríti.

  Egyébként pedig ügyészség lesz a Sajtóházból, a Juhász Gyula Műv. Házból és a Bartókból is - kell ennyi ,”
 • 3. Peppe 2008. június 26. 12:26
  „A Bartók helyén lesz az új városi ügyészség - sokkal méltóbb funkció az épületnek mint a kaktusz kiállítás és kínai ruha vásár. Az új IH, a Reök Palota, Kárász Zeneház nem csak pótolja a "kisiklott karrierrű" Bartók Művház programjait hanem annál ezerszer szebbet, jobbat és többet kínál.

  Al di Meola amúgy az egyik kedvencem. :)”
 • 2. Comenius 2008. június 26. 12:16
  „A Bartók Művelődési Házat most pakolják ki mert megszüntették, az épületet pedig eladták. Lehet, hogy kellett a pénz ezekre a produkciókra? Horváth Dezső után szabadon: tényleg karcolja a csizma a parkettát ?”
 • 1. Bill 2008. június 26. 10:58
  „Vajon mennyit kóstál majd a beugró?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már négyórás a várakozás Röszkénél

Röszke - A hazatérő török vendégmunkások miatt legalább négy órát kell várakozni a kilépő oldalán a… Tovább olvasom