Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Alapítóját ünnepelte Szeged

Szeged - A város új díszpolgára, Blazovich László történész a pénteki díszközgyűlésen vette át kitüntetését. A város napján leleplezték az alapító király, IV. Béla lovasszobrát.

Szabad királyi várossá nyilvánítását, vagyis a születésnapját ünnepelte pénteken Szeged. Rendhagyó szabadtéri városnapot terveztek a főtérre, kiadós zivatar után, késve el is kezdték a díszközgyűlést a szabadban, de az újra lezúdult eső véglegesen beterelte az ünneplő közönséget a városháza dísztermébe.

A Széchenyi teret díszítő szobrokra utalva Botka László polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, nincs szégyellnivalója Szegednek a városalapító IV. Béla, a város újjáépítője, Tisza Lajos és Klebelsberg Kunó, a közoktatás és kultúra nagykövete előtt. Kiemelte, Szegedet mindig szabad, felelős és büszke polgárok építették. Bejelentette, legszentebb dolognak a város szolgálatát tekinti, és addig marad a posztján, amíg a szegediek megbíznak benne, hiszen a város sorsáról csak ők dönthetnek; az őszi önkormányzati választáson ismét elindul a polgármesteri posztért.

Blazovich László Szeged új díszpolgára. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A közgyűlés döntése alapján az idei városnapi kitüntetéseket a polgármester nyújtotta át. Szeged új díszpolgára Blazovich László történész, nyugalmazott levéltár-igazgató, aki az elismerést megköszönve hangsúlyozta: van jövője annak a városnak, amely törődik a múltjával, amit többek között szoboravatással is kifejez.
Pro Urbe Díjat vett át Benedek György agykutató, tanszékvezető egyetemi tanár, Kondé Lajos belvárosi plébános, pasztorális püspöki helynök. Szegedért Emlékérmet kapott Szammer István, a Délmagyarország és Délvilág kiadójának, a Lapcom Kft.-nek az ügyvezető igazgatója, Takó Tivadar nyugalmazott iskolaigazgató, Dombi József fizikus kutató, Rácz Tibor színművész és Kártyikné Benke Etka, az Etka Jóga Nemzetközi Egyesület vezetője. Szeged nemzetközi kapcsolatiért Emlékérmet vett át Tóth Imre, a Geo-Environ Környezetvédő Egyesület elnöke és Farkas András idegenforgalmi szakembernek. Tiszteletükre művészeti műsort adott a Vaszy Viktor Kórus, Kelemen Zoltán, a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese, Olasz Flóra hárfaművész és  Zalánki Rita zongoraművész.
Tóth Béla és fia, Tóth Dávid Szeged aranyplakettjét vette át a legújabb szegedi köztéri szobor, a Széchenyi téren álló IV. Béla lovas szobor megalkotásáért, amelyet az ünneplő közönség gyűrűjében Botka László, Blazovich László és a szobrász, Tóth Béla leplezett le.

Olvasóink írták

 • 17. wallemberg 2010. május 23. 23:49
  „16. ->Ezek a feltételei és odaítélésének rendje :

  Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének
  17/1993. (VII.10.) Kgy. rendelete
  az Önkormányzat kitüntetéseinek alapításáról és adományozásuk rendjéről
  (Egységes szerkezetbe foglalva)

  Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. tv. 7. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a városért végzett tevékenység elismeréseként az alábbi kitüntető címet, díjat és emlékérmet alapítja:

  Díszpolgári cím

  1. §

  Díszpolgári cím kiemelkedő tudományos, művészeti, közéleti, gazdasági, oktatási-nevelési, közművelődési életműért adományozható, olyan kiváló személyiségnek, aki tevékenységével, maradandó alkotásával hozzájárult Szeged fejlődéséhez, anyagi és szellemi gyarapodásához, elősegítette a város tekintélyének növelését itthon és külföldön.

  2. §

  (1) Évente egy díszpolgári cím adományozható annak az élő vagy elhalt magyar, illetve külföldi személynek, aki a jelen rendelet 1. §-ában foglaltaknak megfelel.
  A díszpolgári cím adományozásával egyidejűleg kerül átadásra a díszes kivitelű oklevél és az emlékérem.

  (2) A díszpolgári oklevél tartalmazza az adományozó megnevezését, a város címerét, a közgyűlési határozat számát, a díszpolgár nevét és foglalkozását, az adományozás keltét, a polgármester és a jegyző aláírását, továbbá az önkormányzat hivatalos bélyegzőjének lenyomatát.

  (3) Az emlékérem kör alakú, 42 mm átmérőjű, ezüst alapanyagú aranyozott plakett, egyik oldalán a város dombornyomású címerével és "Szeged Város Díszpolgára ... (adományozás éve)" felirattal, a másik oldalán a Városháza dombornyomású képével.

  3. §

  A díszpolgári cím adományozását a "Díszpolgárok könyvében" kell megörökíteni. A "Díszpolgárok Könyve" tartalmazza az adományozó megnevezését, a Közgyűlés határozatának számát, a díszpolgári cím adományozásának időpontját, a díszpolgár nevét, foglalkozását, életművének leírását, az adományozás keltét, a díszpolgár, vagy megbízottja, a polgármester, a jegyző aláírását.

  4. §

  (1) A város díszpolgárát

  - megilleti a díszpolgári cím viselésének joga,
  - tanácskozási jog illeti meg a Közgyűlés ülésein,
  - részt vehet az önkormányzat egyéb rendezvényein,
  - felkérésre delegáció tagjaként képviseli az önkormányzatot.

  (2) A díszpolgárt halála esetén díszsírhely illeti meg.”
 • 16. odysseus 2010. május 23. 10:25
  „mik a díszpolgári kinevezés feltételei?”
 • 15. saturnus 2010. május 22. 11:57
  „Nem lehet díszpolgára Szegednek aki itt született és dolgozott a városban a városért emberekért évtizedeket pédául autóbuszvezető,villamos vezető,villanyszerelő éjt nappallá téve télen nyáron ünnapnap.Ezálltal is éltetőn tevénykedett ,hogy éljen a város ?”
 • 14. Gazficko 2010. május 22. 11:06
  „Úgy látszik a Dm nincs tisztában Szeged múltjával( ne legyen igazam)

  Kr.e .5000-től kezdve lakott ez a terület. Rómaiak a vízi utat ellenőrízték,de só és más dolgokat is szállította erre. Hunok avarok és másik is éltek itt.

  Először egy 1183-ban kelt oklevélben említik Szegedet (Ciggedin) a marosi sóhajózással kapcsolatban. Városi rang 1247-ben, a 15.században a szabad királyi város rangját kapta meg Szeged.”
 • 13. Yossarian 2010. május 22. 10:16
  „már megint egy hülye cím a DM-ben.
  IV. Béla nem alapítója volt Szegednek. a település már létezett, Béla városi rangra emelte.”
 • 12. vmagdi 2010. május 22. 08:40
  „Kimaradt a gratulációmból: Rácz Tibor, sokat tett a színház megszeretéséért, és sajnálom azokat, akik elmentek: Müller Juli, Jakab Tamás.. és hiányuk miatt magunkat is sajnálom”
 • 11. vmagdi 2010. május 22. 08:32
  „Gratulálok Dombi Józsefnek és Kártyik Etelkának, és Blazovich úrnak. A többieket nem ismerem, mert nem ír róluk és munkájukról a DM, pedig írhatna, itt élnek közöttünk. Ezért nem értem, hogy miért kapott ilyen izét Szammer István, Délmagyarország és Délvilág kiadójának, a Lapcom Kft.-nek az ügyvezető igazgatója, Csókos? Csókos!”
 • 10. asztenoszsz 2010. május 22. 05:53
  „6. hozzászólás katarakta "Nem biztos hogy a díjátadó és a szoboravatás szentségét kampánymaszlaggal kellene árnyalni.." ----igazad van, Bottkának nem kellett volna kampányt indítania a bejelentéssel. Inkább figyelte volna az időjárás előrejelzést, és eleve nem kellett volna kint szervezni az ünnepséget, csak a szoboravatást. Szeged díszpolgárait megtisztelhette volna eleve a díszteremmel, nem kellett volna eláztatni őket. Ja, de oda nem fért volna be az utca embere? És a kampány elindítása kevésbé hatásos bent?”
 • 9. Elendur 2010. május 22. 04:09
  „A kitüntetteknek pedig szívből gratulálok!”
 • 8. Elendur 2010. május 22. 04:07
  „wallemberg

  rád bízom a számítást, az adatok a www.valasztas.hu-n ott vannak.
  rád bízom, melyik fordulót nézed
  rád bízom, hogy a listás (első fordulós) vagy a személyre leadott, első, második fordulós szavazatokat nézed

  De!!!

  Nem Én így tudom/hallotam, hanem utána néztem! Megteheted, ott van minden adat, számolj, kalkuláj, és utána mond, hogy ki hol nyert!

  Szerintem, ha érdekel, meg tudod tenni, ha nem, kérlek szólj, és én majd megnézem, és vázolom neked a dolgokat.....”
 • 7. Mignon 2010. május 22. 00:29
  „Racz Tibor szinmüvesz urrol eszembe jut:

  Az 1960-as evek vegen volt Szegeden a
  "Minerva" irodalmi szinpad Csernak Arpad vezetese alatt.

  Persze, Tibin keresztül, en is tagja voltam.
  Ö szeredtette meg velem az irodalmat es a Szinhazat, amelyert ma is halas vagyok!

  Nos, voltunk Debrecenben, ahol Tibi az Ödipusz kiraly alakitasaert,
  a legjobb ferfi alakitas dijat kapta.
  Nekem is volt a dramaban egy szerepem.
  Ajtonallo voltam, togaban.

  Egyszer mondanom kellett:

  -"Hirnök jö...!"

  Kesz, ennyi.
  Soha nem lett belölem szinesz...

  Bocsanat, ha hosszu voltam!

  Gratulalok Racz Tibinek!”
 • 6. katarakta 2010. május 22. 00:08
  „Nem biztos hogy a díjátadó és a szoboravatás szentségét kampánymaszlaggal kellene árnyalni..”
 • 5. wallemberg 2010. május 21. 22:40
  „Én meg úgy tudom hogy elég sok helyi választókerületben Botka László nyert az országgyűlési választásokon- és főleg a vidéki körzetek miatt nem nyer egyéniben,akik most ugye nem szavaznak csak a szegediek. Tehát én látom esélyét Botka újraválasztásának.
  Az ünnepség jó volt- a kinti szimfonikus koncert elmaradása az sajnálatos. A kitüntetettek tényleg rászolgáltak a díjukra. Hajrá Szeged !”
 • 4. asztenoszsz 2010. május 21. 21:33
  „3. hozzászólás online - Így is fog történni, és úgy tudom, megint sokan leszünk.”
 • 3. online 2010. május 21. 21:19
  „asztenosz. Elmész szavazni és nem rá szavazol. Ennyi. Ha meg rá szavaznak többen, akkor elfogadod, mert ez meg a demokrácia. Egyszerű.”
 • 2. Mignon 2010. május 21. 20:12
  „moderálva”
 • 1. asztenoszsz 2010. május 21. 19:25
  „"...addig szolgálja Szegedet, míg az ott lakók igényt tartanak a munkájára..."
  Köszönjük szépen, nagyon sokan nem kérjük, mert mi is Szegeden szeretnénk lakni, és ennyi elég volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki megitat, velünk van

A pultos munka nem ott kezdődik, hogy beáll az új lány a pavilonba nyitáskor. Tovább olvasom