Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Alattomos kereszteződés

Szeged - Gyran összeakad a szegedi Somogyi és az Oskola utca sarkán a kerékpáros az autóssal. Nem látni rendesen a kereszteződést, de mindkét táborból látni túl gyors, türelmetlen közlekedőt. Egy figyelmetlen motoros Katona Márta gyermekgyógyász professzort gázolta el ott egy hónapja.
Napra pontosan egy hónappal ezelőtt gázolta el egy figyelmetlen motoros Katona Márta szegedi gyermekgyógyász professzort az Oskola és a Somogyi utca sarkán. A segédmotoros a Tisza-part felől hajtott a Somogyi utcába, és az akadémia székházának sarkára érve nem adott elsőbbséget a jobbról, a híd felől érkező biciklisnek. Elgázolta az orvosnőt, akit súlyos sérüléssel szállítottak kórházba.

Veszélyes utcasarok az Oskola és a Somogyi utca kereszteződése, mert az árkádos SZAB-székház falától nem látni be a járdára és a bicikliútra. A felfestett kerékpársávban jövőknek van elsőbbségük, ezt a Somogyi utcában autózóknak tábla mutatja. Ennek ellenére szinte percenként alakul ki balesetveszélyes helyzet. Többségében bennszülöttek járnak arra; ismerős terepen mindenki rutinosan gyorsan hajt. Az autósok türelmetlenül kibújnak a sarok mögül, mert nem látnak, és körülnézni csak a bicikliútról lehet rendesen. A biciklisek meg tudják, hogy elsőbbségük van, többen gondolkodás nélkül szelik át az úttestet.

Tükör, lámpa és főként figyelem jelentene megoldást. Fotó: Segesvári Csaba
Tükör, lámpa és főként figyelem jelentene megoldást.
Fotó: Segesvári Csaba

Mi a megoldás? Tegnap délután az autósok, akiket megkérdeztünk, tükröt javasoltak a sarokra, a bicikliseknek figyelmeztető táblát. A megsérült orvosnő szerint közlekedési lámpáért kiált a kereszteződés – még mielőtt nagyobb baj nem történik. Katona Márta autóval és biciklivel is gyakran jár arra, és úgy látja, a két- és a négykerekűek is sokszor vétenek, figyelmetlenek. Gyorsan akarnak haladni, és hiába a bicikliseknek van elsőbbségük – mutatja a gyermekgyógyász példája –, ők a gyengébb fél, ha összeütköznek. Ő is és Demeter Sándor nyugalmazott közlekedési szakértő is kiemelte: a morálnak kell változnia legtöbbet, de az még hosszú folyamat lesz.

Hallgatag motoros

Katona Márta két csigolyája megsérült szeptember elején a balesetben, a klinikai ápolás után otthonában gyógyul. Kérdésünkre elmondta: fájdalmat kevesebbet érez, de állnia és ülnie még nem szabad. Vízi tornára jár, orvosai szerint novemberben dolgozhat ismét. A motoros azóta sem érdeklődött, hogy van.

Olvasóink írták

 • 19. atomboy 2009. október 04. 21:37
  „fogtündér, csak Jozsef Attila sugarut esetben van igazad. A maik ketto biztonsagos. Te nem tekertel eleget.”
 • 18. vuk 2009. október 04. 19:00
  „Tulajdonkeppen MINDEN keresztezodes rossz, ahol egy elszeparalt kerekparutnak van elsobbsege. Az osszes.
  Kerekparsavot mindenhova!”
 • 17. fogtündér 2009. október 04. 14:10
  „Oh !Csak most tünt fel embereknek a rossz kereszteződés miután egy nagyon fontos embert gázoltak el ,szerencsére nem"súlyosan".Milyen sokat tudnék felsorolni így hirtelen ,ami rossz kereszteződés.
  Pl:József A.sgt:Novoteltől-nagykörútig,Csongrádi sgt.: Brüsszeli krt-Rózsa u-ig.,Etelka sor felső Tisza part.Azok Akik kitalálták nem is közlekednek rajta,csak sajnálkoznak mennyire nem ismerik és nem tartják be emberek a kreszt.”
 • 16. ifj. Nagy Gábor 2009. október 04. 14:07
  „Lesz itt még egypár KRESZ módosítás addig, amire ebből bármi is megvalósulhatna a helyszínen. Amíg abban az utcában autók közlekedhetnek átmenőforgalomban, lényegében nincs esélye alapvető forgalmi rend változtatásnak.

  (Ennél kisebb dolgokra sincs esély, miért pont erre lenne?)”
 • 15. CsImre 2009. október 03. 20:13
  „De ha gondolod, holnap kicentizhetjük a helyszínen.”
 • 14. CsImre 2009. október 03. 20:12
  „13.

  Azért, mert az autópályát használják, a kerékpárutat, vagy sávot meg nem. Továbbá kerékpársáv nem rég óta lézezik. Továbbá szakmai igénytelenség.

  Ha a parkolósávokat megtartjuk, a biztonsági sávval együtt bajos lesz az egyező irányba is kijelölni kerékpársávot úgy, hogy a másik oldalon előzésre alkalmas kerékpársáv maradjon. Ez pedig magával vonja, hogy az előzések bajosak lesznek, és még ez is csak akkor merül fel, ha az a kerékpársáv nyílt. Zárt kerékpársáv ugyanis nemigen életképes, legalábbis erre a helyre ez fokozottan igaz.”
 • 13. ifj. Nagy Gábor 2009. október 03. 19:27
  „Üdvözlet mindenkinek!

  Azt gondolom, hogy semmiféle lámpa, figyelés, elsőbbségről lemondás meg morál nem tudja feloldani azt az alapvető problémát, ami a cikkben megszólalók egyikének sem jutott eszébe, hogy itt a híd felől érkező kerékpáros az úttest menetirány szerinti BAL OLDALÁN érkezik.

  Ez ellentmond a jobbra tartsra berendezkedett közúti közlekedés alapvető szabályának. Lehet az ilyen megoldásokat patkolni, hogy kevésbé legyen balesetveszélyes, de az csak patkolás. Viszont ha az úttest jobb oldalán menne a kerékpáros, akkor a beláthatósági probléma ELEVE FEL SEM MERÜLNE!

  Ehhez természetesen át kellene alakítani az Oskola utcát a Feketesas utcához hasonlóra, CsImrével ellentétben azt gondolom, még a parkolóhelyek is maradhatnának, viszont valóban kéne az azonos irányban közlekedőknek is a felfestett sáv.

  Igaz, hogy ez szükségszerűen magával vonná a kerékpárút újragondolását is legalább a színházi körforgalomig, de akár a Radnóti gimnáziumig (vagy az egész József Attila sgt-on is :))) ).

  ifj. Nagy Gábor
  Magyar Kerékpárosklub
  Szegedi Alapszervezet

  ui.: és ezúton századjára is üzenem Dombai Tündének és minden újságírónak, hogy ez nem kerékpárSÁV, a Csongrádi sgt-i nem kerékpárÚT, a kettő között lényegi különbség van, NEM SZINONÍMÁI EGYMÁSNAK! Az autópálya helyett sem írnak autóutat vagy vice versa, akkor itt miért?”
 • 12. Picur904 2009. október 03. 18:56
  „én is inkább az egy-egy irányú biciklisávnak örülnék mindkét odalon, mert a hídon mikor átmegyek erre a bicikliútra szoktam rákanyarodni és szerintem hasznos mert gyorsabban eljut az ember alsóvárosra és annyira nem kell a kocsik közé menni. én is meg mások is mikor megyünk egyetemre biciklivel akkor erre szoktunk menni.”
 • 11. CsImre 2009. október 03. 17:36
  „Jó ötlet. Vagy az Oskola utca parkolósorát megszüntetni, és két széles 1-1 irányú kerékpársávot kialakítani mindkét oldalon. Így a jobbról érkező biciklisek a másik oldalon érkeznének, és lehetne őket látni.”
 • 10. V42515 2009. október 03. 16:57
  „Egyszerű: a Somogyi utcát az Oskola utca felől a Tisza irányába egyirányúístani kell.”
 • 9. E-Medve 2009. október 03. 15:47
  „Közlekedési lámpa egyébként szerintem is túlzás lenne oda.”
 • 8. atomboy 2009. október 03. 15:36
  „Bringaskent jol ismerem a helyet, es lassitani szoktam, mert sose megyek a Dom terre, hanem lefordulok Somogyi utcaba. De ha egyenesen mennek, akkor is lassitok. Kicsikoromban, talan 13 eves koromban majdnem elutott itt egy nagyteherauto a Tisza felol, azota ovatos vagyok.

  A lampa nem megoldas, csak feleslegesen lassitana a forgalmat, hacsak nem sulyerzekelot vagy nyomogombot raknak az autosoknak ott, ahol a feher Fiat van. Ha nagyon kell a parkolohely, akkor azt raknam a jelenlegi bringaut helyere, a mostani parkolosav helyere meg egyiranyu kerekparsav lenne Dom fele. A hid fele meg ugy, mint Feketesason, autokkal kozosen megosztva. Csakhat akkor a kerekparosok is beakadnanak az autok altal generalt dugoba.”
 • 7. E-Medve 2009. október 03. 15:14
  „6. lilongwe: az egyirányú bicajút halott ügy. Valamelyik este a Csongrádi sgt-n a kerékpársávon jött velem szembe egy kivilágítatlan bicajos. Mindezt tetézte még azzal, hogy zenét hallgatott.

  1. Zsoltee0716: bicajosként mondom (bár vezetni is tanulok), hogy azt a kereszteződést a híd felől mindig lassítva közelítem meg. (Az autósiskolában szokták mondani: elsőbbsége annak van, akinek megadják.) Viszont az is igaz, hogy a fehér Fiatos irányából jövő autósok jobban látnak, ha megfelelően ki vagy világítva. (Bár ilyen nappali helyzetnél ez nem probléma.) Ugyanígy a kerékpáros is figyelheti az onnan érkező fénycsóvát, mert annak a végén valószínűleg autó is van. ;-)”
 • 6. lilongwe 2009. október 03. 14:43
  „5. seriffkoma...ugye viccelsz?

  Ennyi erővel el lehet dobni a bicajt és menni gyalog 6 km/ó-val...esetleg még lehetne oda tenni egy zebrát is, hogy le lehessen szállni és áttolni a bicajt... :)

  Amúgy az egyirányú bicajút a leglogikusabb szerintem...jobbra nem nagyon lát az ember, balra viszont annál inkább...csak olyan ez megint mint a régi hídnál...ahol jönnek ki a Roosevelt térről az autósok, és mivel egyirányú út van, jobbra forduláskor csak balra néznek, merthogy jobbról AUTÓ úgyse jöhet...a többi már mellékes...

  A közlekedési morált ugatom én is már hónapok óta, örülök, hogy kedves Tünde is kezd ráérezni a dolgokra... :-)”
 • 5. sheriffkoma 2009. október 03. 13:50
  „Autósnak STOP tábla, kötelező megállással...
  erósnak fekvőrendőr... lassításképpen...
  Ennyi”
 • 4. CsImre 2009. október 03. 13:21
  „Ohh, a kamikaze biciklisektől hirtelen milyen gyorsan eljutottunk ahhoz, hogy mindenkinek jobban kellene figyelnie, stb. Érdekes, mikor a keresztező forgalom, főleg az autózók az okozók, akkor már nincs kamikaze, meg egyéb sértő jelző?

  Megjegyzem, a Magyar Kerékpároslub, mint szakmai civil szervezet ezúttal sem lett megkérdezve, pedig akkor a lámpa, meg biciklislassítás helyett más megoldások is előkerülhettek volna.

  Ennek a helynek is a legfőbb baja, hogy külön vezetett kétirányú bicikliút, aminek a városban semmi keresnivalója nincs, csak azt a még aktív közlekedésmérnökök sem igazán akarják felfogni. Kenjük csak a morálra, addig meg törögessenek a gerincek.

  Örömmel látnám címlapon a cikket.”
 • 3. KolompárRómeó 2009. október 03. 13:00
  „"a bicikliseknek figyelmeztető táblát"

  Mit? Hogy neked van elsőbbséged, de azért figyeljél, mert úgysem adják meg az elsőbbséget? Mire teccettek gondolni?”
 • 2. tüsök 2009. október 03. 12:03
  „A tükör=egy kalap szamócával.Lámpa lenne a megoldás.”
 • 1. Zsoltee0716 2009. október 03. 11:58
  „Ahol áll a fehér Fiat, onnan aztán olyan sok autó nem jön szerintem. Be kell csorogni oda azt ennyi, nem olyan nehéz az!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alsóvárosi besurranó tolvajokat fogtak

Péntek délután az egyik alsóvárosi irodaházba surrant be két tolvaj, ahonnan két mobiltelefont tulajdonítottak el. Tovább olvasom