Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Albérlethirdetések labirintusában

Szeged - A szegedi egyetemisták igényeikhez és pénztárcájukhoz mérten számos lakás közül választhatnak, de könnyen eltévednek a hirdetések útvesztőjében.
A szegedi egyetemisták és főiskolások többsége albérletben szeretne lakni, ezért a hirdetőújságok és az ingatlanközvetítéssel foglalkozó internetes oldalak is tele vannak kiadó lakásokkal. A tökéletes lakás felkutatása azonban a hirdetések pontatlan megfogalmazása miatt sok időt, energiát és pénzt emészt fel.

A közel-fogalom relatív. A Szeged belvárosához, illetve az egyetemekhez közel megfogalmazás például egészen különböző távolságokat jelenthet: például 5–10 perc tömegközlekedéssel, 15–20 perc gyalog, vagy tényleg közel. Az egyik hirdetésben például a nagyállomáshoz közel megnevezés szerepel, ami valójában a Hattyas sori egyetemi épületek utáni megálló környékét, tehát a 83-as busz Csonka utcai megállóját jelenti. A Hattyas sori sportközpont már eleve túl van a lélektani határon.

– A félrevezető hirdetésekből fakadó legkellemetlenebb élményem az volt, amikor kétszer mentem ki ugyanahhoz a lakáshoz, mert két különböző telefonszámon kétszer tették fel ugyanannak a sarokházi épületben lévő lakásnak a hirdetését, hol az egyik, hol a másik utca címével. Ráadásul a meghirdetett 1,5 szoba valójában egy nappalit és egy abból nyíló hálófülkét jelentett – meséli Krómer Anna bölcsészhallgató.

 Értelmező szótár

dómra néző erkély: távcsővel jól látható a két torony
jó közlekedés: zajos, koszos környék
csendes, nyugodt: városszéli albérlet
belvároshoz közel: a belváros széléhez közel
bérleti díj/fő: a bérlők száma szerint szétoszló fix összeg.

Az albérletek megtekintése során gyakoriak az ehhez hasonló meglepetések.

– Sem a kétszobás, ténylegesen belvárosi lakás hirdetéséből, sem a telefonbeszélgetésből nem derült ki, hogy a nagy belmagasságú, galériás albérletben nemhogy két ember, de egy kisebb szak is ellakhatna kényelmesen – folytatja Anna.

Vannak tényleg nagyon rossz beosztású lakások. Gyakran okoz problémát a négyzetméter vagy a szobák számának, beosztásának elhallgatása, de van, amikor ez sem segít. A 60 négyzetméteres, 1,5 szobás lakásról például kiderül, hogy tulajdonképpen egy nappaliból, galériából és gardróbból áll, és a feltüntetett alapterület a galériával együtt értendő.

Ha mindezek ellenére sikerül kiválasztani a megfelelő albérletet, jöhet a szerződés aláírása, de nem árt ezzel is vigyázni. Szerepeljenek benne a bérlő és bérbeadó adatai, a bérleti díj fizetési határidő megjelölésével, a kaució összege, a víz-, gáz- és villanyóra állása, a lakás állapotának rögzítése és a felmondás feltételei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bőrre hímzett életrajz

Szeged - Nem bánta meg egyetlen tetoválását sem az 54 éves Kolompár János, akit mindenki csak Répásként ismer. Tovább olvasom