Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Áldatlan állapotok a szegedi Szent György téren

Szemetes a szegedi Szent György tér egyházi tulajdonban lévő része. A lepusztult kosárlabdapálya illegális lerakóhely. Korábban itt testnevelésórákat is tartottak: a közeli iskolák újra igénybe vennék, ha a dühöngőt valaki helyreállítaná. A felsővárosi plébánia még az idén körülkerítteti a területet.
A téren csak befogott orral és sötét szemüvegben érdemes sétálni. Fotó: Frank Yvette
A szegedi Szent György téri római katolikus templom és rendház mögött a fiatalok nap mint nap azzal szórakoznak, hogy feldobnak egy üveget és megszámolják hány darabra törik szét a betonon.
– Megpróbáltam már többször szólni, hogy ne csinálják, de trágár szavakkal elküldtek melegebb éghajlatra – méltatlankodik a közelben lakó nyugdíjas asszony. Sándor Imréné szerint a fiatalok éppen azért randalíroznak ezen a részen, mert hegyekben áll a szemét az egykori bitumenes kosárlabdapályán és úgy gondolják: itt mindent lehet. A drótkerítést megbontva bevittek a pályára mosdókagylót, paplant, biciklivázat, bőröndöt, háromlábú műanyag kerti karosszéket. A fák alatt töméntelen mennyiségű papírhulladék, műanyag flakon és sörösdoboz „virágzik".

– Ide hordják a lakásokból a kutyákat is dolgukat elvégezni. Még egyetlen gazdát sem láttam, hogy az ürüléket eltakarította volna – fakad ki Sándor néni, miközben végigsétálunk a parknak nevezett területen, mely az egyház tulajdona. A körzet képviselője, Pászti Ágnes legutóbb az ősszel szervezett nagytakarítást a templom mögött, de nem sokáig maradt tiszta a terület, mert a lepusztult, több méter magas rozsdás drótkerítéssel körbezárt dühöngő vonzza a balhézókat, s az illegális szemétlerakókat.

– Régebben tartottunk itt testnevelésórákat, mert nincs szabadtéri pályánk. Újabban a diákok az iskola körül futnak – mondja Molnár Csaba, a közeli Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola testnevelő tanára, aki szerint az iskola tanulói segítenének rendbe tenni a templomkertet.

Tóthné Lengyel Mária, a Dózsa-iskola igazgatója is örülne, ha helyreállítanák a parkot és a pályát, mert a gyerekek a jó levegőn hasznosan eltölthetnék a szabadidejüket.
– Az igazgatóhelyettes szobájából látjuk, mi minden történik a téren. Ha nevelőink a gyerekekkel a játszótéren és környékén sétálnak, mindig rászólnak a rendbontókra – mondja az igazgató.

A felsővárosi plébánián Tóth Alajos plébánostól megtudjuk: szeretnék ebben az évben helyreállítani a templomkertet, körülkerítenék, az építési engedélyre várnak. Korábban a főépítész csak kovácsoltvas kerítést engedélyezett, ezt azonban az egyház nem tudta kifizetni, ezért a korabeli fotókon is látható téglafalat húznak majd fel, ami a száznyolcvan méteres szakaszon 10 millió forintba kerül. – Nem szüntetjük meg a sportpályát, sőt azt szeretnénk, ha a gyerekek szabadidejük egy részét a templomkertben töltenék el – fejezi ki óhaját a plébános.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Süllyed az Anna-kúti téglaburkolat

Az Anna-kútnál a díszburkolat, Kecskéstelepen pedig az utcák betonszőnyege süllyed a hatalmas… Tovább olvasom