Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Alföldivel a Napkirály versailles-i palotájában

A versailles-i kastélyban tölti szabadságát Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, aki Alföldi Róbert csapatának tagjaként segédkezik Marc-Antoine Charpentier ismeretlen operájának bemutatásában.
Alföldi Róbert és Bátyai Edina. Fotó: DM/DV
Alföldi Róbert a 17–18. századi francia zenekultúra fellegvárában, a Versailles-ban található barokk zenei központban állítja színpadra Marc-Antoine Charpentier háromrészes, bibliai ihletésű operáját, a Trois histoires sacrées-t. A népszerű színész-rendező, aki tizenöt éven át zongorázott és klasszikus zenei tanulmányokat is folytatott, 2003-ban a Szegedi Nemzeti Színházban Gounod Faustjával debütált operarendezőként. A produkció felvétele a legrangosabb komolyzenei televíziós csatorna, a Mezzo műsorában is szerepelt. A versailles-i barokk központ zeneigazgatója többek között a Faust televíziós közvetítésének hatására választotta Alföldit a nemrégiben felfedezett és rekonstruált darab bemutatására.

Az ősbemutatót december 6-án a versailles-i kastélyban található Chapelle Royale-ban tartják. A premiert a barokk központ zeneigazgatója, Olivier Schneebeli dirigálja neves francia szólisták – Cyril Auvity, Jean-Francois Novelli és Marc Labonette –, valamint a Németh Pál vezette Savaria Barokk Zenekar közreműködésével. A próbák már javában zajlanak, Alföldi Róbert csapatának tagja Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója is.

– Fantasztikus élmény a Napkirály kastélyában dolgozni. XIV. Lajos udvari operaházának színpadán folynak a próbák. Biztonsági őrök hada őrzi az épületet, mi is csak a kijelölt útvonalon közlekedhetünk – mesélte tegnap telefonon a direktor asszony, aki a hét első felében hivatalos úton járt Párizsban. A koprodukciós szegedi Faustot is megszervező Havas Ágnes, az Armel Produkciós Iroda vezetője nagy francia szabadtéri fesztiválok igazgatóival hozott létre számára szakmai tárgyalásokat a jövőbeni együttműködés reményében.

– A megbeszélések után is maradok, szabadságot vettem ki, hogy Alföldi Róbert felkérésére segédkezhessek a próbákon. Egyszerű feladatokat kaptam, kellékesként már debütáltam is: a darabban díszes ajándékcsomagokat adnak át a szereplők, ezeket én készítettem el. Szalagokat, selyempapírt kellett hozzá vásárolnom Párizsban, majd köpenyeket válogattam a színház jelmeztárában, és az adminisztrációs munkákban is szívesen segítek. Tanulságos megfigyelni, hogyan születik meg a produkció. Ezt azért is élvezem, mert most nem rajtam van a felelősség. Alföldi nagyon felkészülten érkezett, a francia művészek rögtön a szívükbe zárták. Imponált nekik a profizmusa, és azt külön is díjazták, hogy kitűnő színész lévén meg is tudja mutatni, mit kér a szereplőktől – árulta el Bátyai Edina.


Pesten is

A versailles-i bemutatót követően a Charpentier-operát a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában is műsorra tűzik: március 20-án és 21-én a Thália Színházban az eredeti szereposztással játsszák. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged látványa az égből és az űrből

A Szeged belvárosáról, 700 kilométeres magasságból készült űrfelvételt is láthatják az érdeklődők az… Tovább olvasom