Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Álhírek a nagyvilágból

Korábban névtelen levélben kaptunk rejtélyes felhívásokat, álhíreket, amelyek sokszorosításukra és továbbküldésükre szólítottak föl. Ma ugyanezek interneten terjednek. Egy részük hihető, és így akár kárt is okozhatnak, más részük ránézésre is ostobaság.
Mumifikálódott sellőtetem a tengerparton – állította az utóbbi hónapok egyik legnépszerűbb hoaxa
Itthon évtizedekkel ezelőtt találtunk először a postaládákban olyan aláírás nélküli, többnyire karitatív tartalmú, gépelt leveleket, amelyekben arról értesítenek: nagy nyeremény, szerencse vár ránk, ha sokszorosítva továbbküldjük. Büntetést is beígértek, ha ennek nem teszünk eleget: leég a házunk, elüt egy kocsi.

Manapság a lánclevelek áttevődtek a virtuális térbe, az interneten keresztül, e-mailben kapjuk meg az angol nyelvterületen hoaxnak nevezett változatukat. Ezek a legkülönfélébb tartalmú, valódinak látszó álhírek, átverések, álkérések, álfelhívások, amelyek hitelesnek tűnő forrásokra hivatkoznak. Leginkább az mutatja hihetőségüket, hogy gyakran még a média is hajlamos átvenni a bennük álló ostobaságokat.

Gyakran a szolidaritásunkra, érzelmeinkre apellálnak: több címre való továbbküldésük esetére bizonyos összeget ígérnek az állítólag szörnyű helyzetben lévő szívbeteg, rákos gyerekeknek, levágandó lovaknak, afrikai éhezőknek.

A történelem első hoaxának egy Orson Welles-rádiójátékot tartanak, amelynek 1938-as sugárzásakor általános pánik tört ki Amerika-szerte. A hallgatók ugyanis azt hitték, a sztoriban szereplő marslakók valóban megtámadták a Földet. Hoaxért persze nem kell a szomszédba menni: „klasszikus hazainak" számít az, amiben véradásra szólítottak fel, és megjelenésekor komoly gondokat okozott a vérellátóknak. A vérkészítmények rövid szavatossági ideje miatt ugyanis az egyenletes véradói kedv lenne kívánatos. Egy másik kamu lánclevél szerint maga a számítógép-milliárdos Bill Gates figyeli, és honorálja az üzenetet tartalmazó e-mail továbbküldését.

Számos esetben igencsak vékony a határ a tréfa és a bűncselekmény között – hitelrontást, pánikot is okozhatnak. A népszerűbb hoaxok ráadásul jelentős forgalmat is generálhatnak, ami komoly pluszköltséget jelenthet a szolgáltatóknak –, hogy az olvasásukkal és küldözgetésükkel elpazarolt munkaidőről már ne is beszéljünk.


Sellőmúmiától Trianonig

Kétméteres kiszáradt, mumifikálódott sellőt találtak egy tengerparton – állította az utóbbi hónapok egyik legnépszerűbb hoaxa, s ezt remek fotókkal is alátámasztotta. Később kiderült: a sellőt egy szörnyszobrász készítette, aki egy internetes aukciós ház árverésén ezzel akarta fölverni az árait. Sikerült. Egy titokzatos vatikáni emberi jogi szervezet kezdeményezi a trianoni béke felülvizsgálatát, visszakaphatjuk a több mint nyolcvan éve elcsatolt területeket – adta közre egy másik levél. A szervezet azonban nem is létezik. Keringett a olyan lánclevél is, ami azt állította: megszűnik a nándorfehérvári törökverés óta létező déli harangszó, az EU törökbarát gesztusaként. Erről is kiderült, hogy kacsa. Gyerekeket is lopnak a különféle multikban egy hoax szerint, de egyetlen gyerek sem tűnt el ilyen helyen. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kála és pálma tisztítja a vizet

A most épülő szegedi hulladéklerakó minden szennyvizét házilag tisztítják. Megépült és már… Tovább olvasom