Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Alig apad a hitelkamat

Szeged - Már közel száz Csongrád megyei kereste meg a banki hitelkárosultak egyesületét, mert nem tudja fizetni a kölcsönt. A jegybanki alapkamat folyamatosan csökken – ám ez nem látszik a devizahitelek törlesztőrészletein.
- 1,7 millió forint hitelt vettünk fel a férjemmel autóvásárlásra 2008-ban, svájci frankban. 1,6 milliót már befizettünk a banknak, még 1,2 millióval tartozunk – meséli egy szegedi nő. 44 ezres havi törlesztőrészletük azóta 54 ezerre növekedett. Hasonló cipőben járnak a lakáshitelesek is: egy szintén névtelenséget kérő férfi elmondta, márciusban 18 ezer 200 forinttal fizetett többet, mint 2005 elején. Egy család a kezdeti 67 ezer helyett már 118 ezres havi törlesztésnél jár.
Folytatás a 3. oldalon

A magyar háztartások adóssága közel 5800 milliárd forint. A vállalatok devizahitelei pedig 5263 milliárd forintra rúgnak.

2008 októberében 11,5 százalékos rekordra emelkedett a magyar jegybanki alapkamat, a bankok a magas országkockázat miatt csak drágán jutottak forráshoz – ezért emelkedtek a hitelek kamatai is. Csakhogy idén márciusra történelmi mélységbe, 5,5 százalékra érkezett vissza az alapkamat. A mélyponton 215,56 forintot ért egy svájci frank – mára 184-ig izmosodott. Ám a hitelkamatok csak lassan apadnak: az euróalapúak 0,69, a svájcifrank-alapú lakáshitelek 1,49 százalékponttal mérséklődtek – a Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint. Egyetlen hazai bank csökkentette a válság előtti szintre a kamatot.

Nem csökken a hitelkamat
Nem csökken a hitelkamat.
DM/DV GRAFIKA

– A magyar pénzintézetek még mindig viszonylag drágán jutnak devizához. Továbbra sem elhanyagolható az ügyfélkockázat, a válság nem ért véget, a munkanélküliség nő. Ez mind a csökkenés ellen hat – indokolt egy interjúban Miller János, a Magyar Bankszövetség tanácsadója. Barabás Gyula, a Magyar Hitelszövetség elnöke viszont kiemelte: harmadára csökkent az országkockázat, kisebb a bankok forrásköltsége, erősödött a forint. Szerinte a bankok veszteségeiket akarják áthárítani ügyfeleikre. Németh Dávid, az ING vezető elemzője a köztévé egyik műsorában kifejtette: ha csökken a problémás hitelek száma, elkezdhet lassan csökkenni a törlesztőrészlet is.

Az újonnan kihelyezett forinthitelkamatokon már látszik 4 százalék mérséklődés – ez a „régi" hiteleseket nem vigasztalja. A HVG gyűjtése szerint a lakáshitelek kamatai a hazai bankoknál 7,95 és 17,18 százalék között változnak, a személyi kölcsönöké 37 százalék is lehet. Van olyan pénzintézet, amely tavaly szeptember óta nem csökkentette kamatait.
30 bank hitelezési gyakorlatát vizsgálja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete: rászorítaná őket a januárban hatályba lépett magatartási kódex betartására.

– Csongrád megyéből közel százan keresték meg már irodánkat – tájékoztatott Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete főtitkára. Azt tanácsolják: ha valaki nem tudja a nagyra nőtt részleteket fizetni, adjon túl az ingatlanon, és inkább költözzön albérletbe.

Olvasóink írták

 • 13. zehn 2010. május 21. 16:25
  „Amíg ezek a mocsok bankok minden következmény nélkül garázdálkodhatnak, addig bizony folyamatosan fognak zsírosodni a mi kárunkra. Őket nem érinti a válság,extra profitot hajtanak be és a tetejébe még a szemeteknek áll feljebb. Gusztustalan társaság!”
 • 12. merenge 2010. április 26. 22:13
  „Felháborítónak, vérlázítónak tartom amit a bankok megtehetnek. Egyszerűen azt tesznek, amit csak akarnak velünk ŐK IS. Felfoghatatlan, hogy az ország kormánya ennyire semmibe veszi az embereket. Pedig az ő zsebük is belőlünk lett tele, a mi pénzünket talicskázták ki. Ilyen megaláztatást, semmibe vevést a 3. világban lehet látni. Igavonó állatoknak néznek, akik rabszolgák. Hányok tőlük. Ez volna a büdös nagy demokrácia? Ez a kapitalizmusnál is rosszabb. Az új (régi) kormányra is kíváncsi leszek, tele ígéretekkel, de ilyenből már volt bőven. Az ígéretekből mi marad, az a jövő zenéje, de ahogy az eddig is volt, üres ígéret marad.”
 • 11. hajnalka 2010. április 26. 12:01
  „Puszilom Lénárd Mariannt a bölcs tanácsáért.
  Most adom el a lakásomat a bedőlt hitel miatt. Több mint másfél millióval kell többet fizetnem, mint amit fölvettem: bünti, késedelmi kamat, stb. Marad EGYSZÁZEZER forintom.
  Menjek albérletbe? A kaucióra talán elég...
  És a lakáspiac? A teljes panelprogram után kétszázezerrel értékelték magasabbra, mint két éve. Persze annyiért se lehetett eladni. Se lakás, se pénz, (se munka), se remény.”
 • 10. allegro 2010. április 23. 23:56
  „Arra kötöttünk szerződést a bankokkal, hogy havonta x db frankot, eurót, ki mit fizet törlesztőrészletként. Az árfolyamkülönbség nem okoz ilyen órási törlesztő növekedést! Akkor amikor ez havi 2500 Ft pluszt jelentene most is, a bank ehelyett 10-15000 Ft-ot rátesz. Mire föl??????????????!!!!! Járjon már valaki arra illetékes utána milyen jogon tehetik ezt?!!!!!”
 • 9. bzoli-41 2010. április 23. 21:55
  „Hát igen,mi is kaptuk havonta az értesítést,hogy emelik az alapkamatot.De érdekes módon a csökkentést nem ilyen lelkesedéssel csinálják...”
 • 8. tom64 2010. április 23. 19:41
  „"A bankok áthárítják veszteségeiket az ügyfelekre."
  Más hírportálokon is lehet olvasni ezt a kijelentést.Kérdés,hogy miféle veszteségeiket:az egyéb,banki tevékenységből származó veszteséget,a bankrabló által elvitt pénzt,vagy a nem fizető ügyfelek miatti hiányt.
  A kölcsönszerződésekben az apró betűs részben vannak az előbbiekre vonatkozó kitételek?Olyan homályosnak,"fű alattinak " tűnik a bankok ezen gyakorlata,miszerint bárminemű !!! veszteséget sem hajlandóak elviselni.Teszik ezt addig,ameddig lehet,ameddig a törvény,a környezet ezt lehetővé teszi.A hasonlat sántít,de ez olyan,mintha az ellenőr a buszon fogna három bliccelőt,és a többi utas nem szállhatna le addig,amíg a három hiányzó jegy árát össze nem dobnák.
  Talán hamarosan születik egy törvény,amely kötelezi a bankokat arra,hogy az árfolyam ingadozásokat megfelelő gyorsasággal érvényesítse a törlesztőrészletekben,nem csak! forint gyengülés,hanem -erősödés esetén is.Csak addig is telik az idő,és sokan ráfizetnek.Az idő a bankoknak dolgozik.”
 • 7. 777kutya 2010. április 23. 19:28
  „Ujhelyiék kamu szórólapokkal nyomulnak!!
  A hírtv-n megy a híradóba, a délmagyaron meg semmit nem írnak a botránykodásról??!!

  Sajtószabadság ide vagy oda pisti nem nyilatkozik..

  Húúú de cikííí! :-))Húúú de cikííí! :-))Húúú de cikííí! :-))Húúú de cikííí! :-))Húúú de cikííí! :-))Húúú de cikííí! :-))”
 • 6. Mil 2010. április 23. 17:26
  „Természetesen, ha "menet közben" emelkednek a kamatok, akkor azt megérzi a régi hiteles is.. Aki kisebb kamatra vett fel. Zongorahúrokra kellene lógatni a bankárokat.”
 • 5. AN 2010. április 23. 16:57
  „Hát, így valahogy!
  Viszont nem tudom, hitel nélkül ki tud ma lakást venni?”
 • 4. Vyk 2010. április 23. 16:08
  „Ha jól értem a cikket, akkor azért nem csökkent a deviza alapú hitelek törlesztője, mert a bankok így kompenzálják a veszteségeiket?”
 • 3. allegro 2010. április 23. 15:37
  „Úgy néz ki, hogy csak kamatot fizetgetünk x évig, és a teljes felvett devizaösszeget aktuális árfolyamon kell visszafizetni a végén, bármikor is legyen az. A riportalany bevállalt havi magas törlesztőt, hogy minél előbb letudják, és így még rosszabbul jártak, mintha hosszabb távra, alacsonyabb havi törlesztőt vállalnak. Ez szívás és szívatás! A tőkebeforgatásról menet közben gondoskodni kell, hogy fogyjon is...”
 • 2. allegro 2010. április 23. 15:17
  „Én is 2008-ban vettem fel 2 M-t svájci frankban, miután 2 év alatt bő 0,5 M-t törlesztettem, a végelszámoláskor 2,3 M-t kellett kifizetni. Mielőtt bárki irigyelne, nem szünt meg a hiteltartozásom, csak átváltottam. Ezek szerint még viszonylag időben. Azt gondoltam diákhitelem is rendezem majd belőle, hát nem, mind egy szálig megmaradt, még szaporodott is...”
 • 1. KolompárRómeó 2010. április 23. 14:07
  „Valamiből minden évben növekedni kell 40-60%-ot. Kell a pénz helikopterre, egyebekre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornapolitika

Szeged - „Szabálytalansági eljárást" indított az Európai Bizottság a szegedi csatornázás… Tovább olvasom