Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Alig emlékszünk az aradi vértanúkra

Szeged - Szinte csak az általános és középiskolások emlékeznek az aradi vértanúkra – derült ki október 6-a kapcsán nem reprezentatív tudakozódásunkon. Akadt, aki ügyvédeknek gondolta a tizenhármakat, mások a szomszéd nevéből próbáltak tippelni.
– Miért vannak itt ezek a virágok? – esik ki szerepéből máris leendő interjúalanyunk a Kiss Ernő utcában. Eredetileg mi akartuk faggatni arról, kiknek a neveit olvashatja a vaskapun, amelyet gyönyörű csokrok díszítenek. Október 6-a évfordulóján az aradi vértanúkra emlékező szegedi helyszíneken végzett közvélemény-kutatásunk tanulsága: szinte csak az iskolások emlékezetében élnek a szabadságharc vértanú tábornokai.

Tizenhárom plusz egy

Hat éve nemzeti gyásznap október 6. Az 1848–49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után ezen a napon végezték ki a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon, – Kossuth Lajos szavaival – a magyar Golgotán a magyar honvédsereg tizenkét tábornokát és egy ezredesét. Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly mellett Pesten szintén ezen a napon végezték ki gróf Batthyány Lajost, hazánk első szabadon választott miniszterelnökét.
A vaskapu réseibe dugdosott virágokat, a földre helyezett mécseseket általános iskolások hagyták itt – tudjuk meg a lakóktól. – A kapu mívessége fogott meg korábban, nem néztem, mi van ráírva. Most már értem a virágokat – olvassa áhítattal a cikkünk elején megszólaltatott nő a vértanúk neveit, ám sajátját nem közli.

Tóth Melinda az aradiakéval tesz ugyanígy: az évforduló rögtön eszébe jut, a hősök nevével azonban bajban van. – Kevés emlékhelyük van Szegeden. Ott van az Aradi vértanúk tere, ez a kapu, továbbá egy-két utcanév, de semmi több – magyarázza.

– Szerintem ügyvédek nevei – morfondírozik a kapu előtt a 19 éves Körmöczi Szebasztián. Az október 6-i dátumra sem ugrik be semmi, mondván, „nem vagyok valami jó történelemből".

– Segítünk, ők az aradi tizenhármak.

– Igen, így most már vágom.

Az Aradi vértanúk terén ücsörög Medovarszki Mihály mérnök-informatikus és Galambos Viktória szociológus hallgató.

– Éppen azon tanakodtunk, hány név ugrik be. Kettőig jutottunk: Batthyány és Dessewffy – mondja Mihály. Tovább rontjuk statisztikáját: Batthyány nem Aradon halt meg. – Nem Bécsben? – kérdi Viktória. Miután kiderül, Pest a megoldás, folytatja: negyedikben felelt belőlük – akkor flottul ment a névsor. – Ma már senki sem foglalkozik velük – állapítja meg szomorúan. Közös munkával még felidézünk néhány nevet. – Úgy hívják a szomszédot is, az a keresztneve, na, Aurél, ugye? – próbálkozik Viktória, mi is beugrunk, aztán közösen fejtjük meg: Dessewffy Arisztidre gondol.

– Az osztályfőnökünk kihozott minket az emlékműhöz, együtt énekeltük el a Himnuszt, és elsoroltuk a 13 nevet is – meséli a középiskolás Ádám, majd cigarettára gyújt, és barátaival távozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorral a kiállításra

Szeged - Japán mocik dübörögtek tegnap délután a Móra parkban. Csapatostól gördültek a közművelődési… Tovább olvasom