Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Alig ismerik egymást az egyetemisták

Szeged - Sokan vannak egy évfolyamon, ezért sem ismerik jól egymást az azonos szakon tanuló egyetemisták. A gyógyszerészhallgató Szabó Katalin szerint normális kapcsolatot maximum tíz emberrel lehet kialakítani.
- Régen az egyetemisták mindent tudtak csoporttársaikról, de manapság már nem ismerik egymást. Ezért sem tűnhetett fel társainak a Pécsi Tudományegyetemen gyilkoló gyógyszerészhallgató zavart viselkedése – mondta Rácz Béla, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese.

– Igaza van. A közgazdasági kar harmadik évfolyamán több mint 200-an tanulunk, sokan a kurzusokra sem járnak be. Szinte nem is ismerem az évfolyamtársaimat – mondta a TIK kávézójában barátaival ücsörgő Nagy Nikolett. Barátnője, a kar másik szakirányán tanuló Kószó Vivien kivétel: tavaly ültek egymás mellett, onnan a barátság. Mennyire mély az ismeretségük? – A másik személyes dolgairól csak felületesen tudunk. Leginkább a jövőbeli terveink kerülnek szóba – magyarázták a szegedi lányok.

Kószó Vivien, Nagy Nikolett, Ván Tímea és Christian Gale: barátok, de személyes dolgaikat nem szívesen osztják meg egymással. FotÓ: Karnok Csaba
Kószó Vivien, Nagy Nikolett, Ván Tímea és Christian Gale: barátok, de személyes dolgaikat nem szívesen osztják meg egymással.
Fotó: Karnok Csaba

„Inkább ellenségek vagyunk, mint barátok. Ne segítsük a másikat a vizsgán, mert később a konkurenciánk lehet" – mondta a lányoknak pár oktató, amikor elkezdték az egyetemet. – Ez a mai napig sok társunkat befolyásolja – mondta szomorúan Kószó Vivien.

– Mi éppen a vizsgákon jövünk össze. Segítjük egymást, jól elvagyunk a számonkérés előtt. Pár hét múlva azonban már köszönni is elfelejt az, akivel akkor beszélgettem – mondta a gyógyszerésztudományi karon tanuló negyedéves Szabó Katalin. Évfolyamukon 120-an tanulnak, a lány nagyjából 10 embert ismer közelebbről.

– Normális kapcsolatot ennél több emberrel nem is lehet ápolni. Ha egy évfolyamtársunk nagyon rosszkedvű, csak akkor merünk igazán rákérdezni a bajára, ha benne van a szűk baráti körben – magyarázta.

Olvasóink írták

 • 6. E! 2009. december 03. 20:51
  „Számomra elég furcsa ez a széthúzósdi (pedig alig 3 éve végeztem). Nálunk alap volt, hogy a magányos farkasok kipsztulnak. Szóval akinek volt esze, az lehetőség szerint mindenkit ismert a 120 fős évfolyamról. Így lehetett egyedül információhoz jutni.”
 • 5. kaktuszkom 2009. december 03. 16:42
  „Hello!

  Végzős gyógyszerész hallgató vagyok, és nálunk NINCSENEK CSOPORTOK!!!!!!

  Az csak az orvosoknál szokás, ott van közösség... Nálunk minden egyes órán, laborgyakorlaton másokkal vagy, és a széthúzáson kívül másra nemigen van lehetőség. Legalábbis az első két év kritikus!!!

  Állandóan próbálunk valamilyen megoldást kicsikarni, hogy visszaálljon a csop-rendszer, de mindhiába. Állítólag az ETR ezt kizárja. Érdekes, hogy az SZTE-n mi vagyunk az egyetlen kar (GYTK), ahol ezt nem lehet megoldani.

  Hát, rémesen rossz megoldás a jelenlegi.”
 • 4. macs 2009. december 02. 21:22
  „"Régen az egyetemisták mindent tudtak csoporttársaikról, de manapság már nem ismerik egymást. Ezért sem tűnhetett fel társainak a Pécsi Tudományegyetemen gyilkoló gyógyszerészhallgató zavart viselkedése - mondta Rácz Béla, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese."
  Nem értem ez megint milyen hiszti? Régen se ismertük az egész évfolyamot. Személyes dolgait az ember régen se, ma se meséli el fűnek-fának. Vannak közeli barátok és vannak ismerősök.
  Van amikor az embernek rossz napja van, morcos vagy hallgatag. Van olyan is amikor valami miatt idegesebb.
  És mi van, ha egyszercsak az utcán kattan be valaki? Vagy egy parkolóhely miatti vita vált ki az egyik félből agressziót?
  A kapcsolatok sokszor érdekből jönnek létre. Nem csak az egyetemeken, de szinte mindenhol. Hogy miért, azt nem tudom. Vannak ötleteim, de azok csak ötletek.”
 • 3. E! 2009. december 02. 15:22
  „"Ne segítsük a másikat a vizsgán, mert később a konkurenciánk lehet"
  gy.k.: nem súgunk, nem lesünk, nem adjuk oda a puskánkat...”
 • 2. Lutetia 2009. december 02. 11:24
  „Bocsánat, a gyógyszerészképzés nem a bolognai rendszerben megy. Egyetértek a cikkel, de a gyógyszerészhallgatókra tapasztalatom szerint nem igazán érvényesek a benne foglaltak. Ezek a hallgatók kisebb adminisztratív egységekbe, ún. csoportokba tömörülnek. Az egy csoportba tartozók jól ismerik egymást, gyakorlatilag ugyanazokat az órákat látogatják, a hosszú laborgyakorlatok pedig csak összekovácsolják őket. Az egész évfolyamot azelőtt sem ismerte az ember.”
 • 1. favágó 2009. december 02. 10:20
  „Nesze neked bolonyai!:-( Bezzeg a mi időnkben! Akkor még volt közösség! De ezt is mi választottuk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétbontott szegedi házak

Építési törmelék, romos homlokzat, foghíjas utcák: több szegedi lakóházat kezdtek el egyszerre szétverni a városban. Tovább olvasom