Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Alkalmazkodó struccpolitika

A struccnak szinte mindegy, hol él: bármely klímához képes alkalmazkodni, igen erős az immunrendszere. Amit igényel: nagy terület, stresszmentes környezet, megfelelő takarmány.
A nyílt, szavannás, füves pusztaságokat kedvelő strucc tenyésztése a Szeged környéki kis tanyákon is egyre népszerűbb. Bár a vágóállatok feldolgozása még nem egészen kiforrott, mégis néhányan próbálkoznak ezzel az üzletággal is. A világ legnagyobb testű madárfaja – magassága a 2,5 métert is elérheti, testtömege pedig a 150 kilót is meghaladhatja – bármilyen szélsőséges klímához képes alkalmazkodni.

– Az Afrikából származó, forró éghajlathoz szokott struccokat egyáltalán nem viselik meg a szélsőséges időjárási viszonyok. Jól tűrik a kemény hideget, és jól alkalmazkodnak az idei telet jellemző ingadozó klímához is. Ha fáznak, leengedik a szárnyukat egészen a lábuk aljáig, mintha pelerint viselnének. Így védekeznek a hideg ellen – mondja Ibolya, aki Szeged környéki tanyáján tenyészti a nagy madarakat.

Minden porcikája hasznos

A haszonállatként nevelt struccnak szinte minden testrészét értékesítik. Tojását és nagyon egészségesnek vélt húsát élelmiszer-ipari célokra használják. Egy kiló hús ára 3000 forint is lehet, fogyasztását sportolóknak és terhes kismamáknak különösen javasolják, mivel nagy a vastartalma és szinte koleszterinmentes. A tollát dekorációnak, a finomelektronikában portörlőnek használják, illetve báli ruhát, legyezőt készítenek belőle. Zsírját kozmetikumok készítésére is alkalmazzák és állítólag ebből készül a legfinomabb kalács. Bőréből pénztárcát, táskát készítenek, melyeknek ára elérheti akár a 40 ezer forintot is.

A hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az állat igen ellenálló, és betegségekre nem igazán hajlamos. A madárinfluenza megjelenése mégis kihatott a struccok értékesítésére is: ugyanolyan óvintézkedéseket kellett bevezetni a struccfarmon, mint mondjuk egy libatelepen.

Ibolya lapunknak elmondta: mivel ez a madár még nem túltenyésztett, a többi szárnyasra oly jellemző betegségek is nehezebben támadják meg. A struccok leggyakoribb pusztulási oka, ha baleset éri őket, például, ha kifordul a térdük. Ilyenkor hatalmas stressz éri a madarakat, és ez akár az életükbe kerülhet.

– A múlt héten feloldották a madárinfluenza megjelenésekor elrendelt zárlatot, így ismét megkezdhetem a madaraim értékesítését – Horvátországban. Franciaország, Németország, Svájc, Olaszország tartozik még a legnagyobb importőrök közé – tájékoztat Ibolya.
A két-három éves ivarérett tojók márciustól szeptemberig akár kétnaponta tojnak. Egy tojás 27 darab tyúktojásnak felel meg, elérheti az 110-120 dekát is, az ára akár 5 ezer forint is lehet.

Kancsár Tímea

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs papír az automatához

A szegedi közlekedési társaságok bérletpénztárakat működtetnek, bizományos árusokkal szerződnek, de… Tovább olvasom