Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Alkalmi könyvecske, örökbe

Az alkalmi munkavállalói könyvecskék új fajtái tavaly augusztustól kérhetők a munkaügyi kirendeltségeken. Minden év januárjában be kell mutatni az ügyfélszolgálaton, hogy a bejegyzéseket összesítsék. Kivéve, ha a könyvecske üres.
– Évekig egyéni vállalkozó voltam, ezért amikor munkanélküli lettem, semmiféle ellátást nem kaptam. Mindenesetre regisztráltattam magam a munkaügyi központban – kezdte mesélni történetét Kovács Józsefné Marika. A negyvenhat éves szegedi asszony tavaly élt az új lehetőséggel, és alkalmi munkavállalói kiskönyvet (AM-könyv) kért a munkaügyi központban. – Úgy gondoltam, növelem az esélyeimet, hátha találok olyan munkát, amit legálisan fizetnének. Sajnos azonban a kiskönyv érintetlen maradt. Két hónappal ezelőtt az állami szférában találtam állást: három műszakban, bejelentve foglalkoztatnak. Egyértelműnek tűnt, hogy mivel negyedik műszakot nem fogok vállalni, visszaadom a kék könyvet. Kiderült, hogy nem lehet. Sőt nyugdíjas koromig minden év januárjában be kell mutatnom a munkaügyi kirendeltségen.

Kék és zöld könyvecske

A megyei munkaügyi központ adatai szerint Csongrád megyében tavaly november végéig 17 ezer 876 AM-könyvet váltottak ki, ebből 5 ezer 630-at Szegeden. A kék könyvnek háromféle lapja van: fehér, kék és zöld a munka jellege és hossza szerint. Zöld kiskönyvekből, amely külföldiek mezőgazdasági foglalkoztatására szolgál, 366 fogyott.

Csodálkoztam, miért kellene tizennégy éven keresztül sétáltatnom az üres igazolványt. Megkérdeztem, mi történne, ha elveszteném, mire az ügyfélszolgálaton csak annyit mondtak: az a maga baja.

– Az AM-könyv az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony nyilvántartására és igazolására szolgáló közokirat – tájékoztatott a megyei munkaügyi központ jogi osztálya, –, amelyet a kiállító munkaügyi központ kirendeltsége az igazolások kiadása után köteles visszaadni a munkavállalónak. A jogszabály rendelkezése miatt nincs lehetőség az AM-könyv „visszaadására". Természetesen az már a munkavállaló döntésén múlik, hogy a kiváltott kiskönyvvel kíván dolgozni vagy sem. A bemutatási kötelezettsége független az alkalmi munkavégzéstől. Ha nem végez alkalmi munkát és elmulasztja bemutatni a kis könyvet, semmilyen szankciót nem alkalmazunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisnak látszó tízezressel fizettek Szegeden

Hamisnak látszó tízezer forintos bankjeggyel próbált fizetni egy vevő a hét végén Szeged egyik… Tovább olvasom