Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Állam és egyesület vív a romokon

Szeged - Nem adhatja vissza a mozgáskorlátozottak megyei egyesülete a Csaba utcai napsugaras házat az államnak, mert az számon kéri rajta, hogy hagyta lepusztulni. A civileknek nincs pénzük renoválni a szegedi épületet, ezért szabadulnának tőle.
Nem veszi vissza a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a szegedi Csaba utcai napsugaras házat, mert az eddigi kezelő, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete nem tud elszámolni a kezelésében leromlott ingatlannal – tájékoztatott Felsőváros egyetlen védett műemlékéről az MNV szóvivője, Zicherman Zsolt. Tehát a forgalmas kisposta melletti háznál a hóeltakarításért, a szakadt nejlonnal borított tetőért a mozgáskorlátozottak a felelősek – elméletileg. A civilszervezet vezetője, Tóth Margit ugyanis elmondta: a tavaly őszi egyeztetésen kijelentették, hogy sem anyagi, sem emberi erővel nem bírják teljesíteni a kötelességüket. Erre választ nem kaptak. A háttérben tehát zajlik az egyeztetés az 590 négyzetméter alapterületű telekről és a rajta árválkodó romokról. A kérdés, kibírja-e a védett ház, hogy bármiféle eredmény megszülessen.

A tető leégett, leszakadt. Nincs pénz renoválni. Fotó: Frank Yvette
A tető leégett, leszakadt. Nincs pénz renoválni.
Fotó: Frank Yvette

A Csaba utcai napsugaras ház fölött több mint 20 éve jelentek meg a viharfelhők, amikor az akkori városi tanács alapítványt hozott létre mozgáskorlátozott fiatalok rehabilitációjára, amihez a szomszédos távközlési vállalat adta az állami telek kezelői jogát. Az alapítvány nem nyúlt a régi házhoz, a kertben kezdett építkezni, de az alapokig jutott csak. A műemlék rom és az új torzó 2002-ben került a megyei mozgáskorlátozottakhoz, amikor az alapítvány megszűnt. Pénz híján nem bírt vele az egyesület, el akarta adni, de hosszas jogvita után kiderült, nem teheti meg. Az országban egyedülálló falfestményt rejtő házat közben többször feltörték, kifosztották, teteje leégett, beszakadt. Több mint három éve az egyesület lemondott róla, azóta áll és vár.

Olvasóink írták

 • 11. Manyi61 2010. február 22. 10:42
  „Kedves Hozzászólók!
  Igen, az egyesület nevében írtam. Ha érdekli Önöket pontosan az alapítvánnyal kapcsolatos "történet" szívesen állok rendelkezésükre!
  Nem mentegetem egyesületünket, de úgy gondolom,hogy a 29 éves múlttal rendelkező kiemelkedően közhasznú szervezetünk mindent megtesz annak érdekében, hogy képviselje a mozgásukban tartósan akadályozott emberek érdekeit.
  Az Alapítványt úgy "örököltem meg"!
  Tisztelt Kakoszeged!
  Várom az Ön jelentkezését is.
  Egyébként ha a google-ba beírják az egyesületünk nevét, Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged akkor kaphatnak rólunk részletes információt.
  Honlapunk címe: www.mcsme.hu
  Várom a jelentkezésüket.”
 • 10. Yossarian 2010. február 21. 19:11
  „ez a történet megmutatja, hogy mennyi bajt okozhat még a jó szándék is, ha nem gondolják át a dolgokat.
  ime, az mozgássérültek alapítványa kapott egy műemlék házat. de nem tudták fenntartani.
  nos, akkor niiért nem tettek semmit, amikor rájöttek, hogy nics rá pénzük?”
 • 9. kakoszeged 2010. február 21. 18:14
  „...én helyreállítanám saját pénzemen, ha megegyezne velem a tulajdonos, legyen az akárki...”
 • 8. macs 2010. február 21. 16:56
  „Manyi61,
  amennyiben Ön az egyesület nevében irt, kérem magyarázza meg, mikor derült ki, hogy az alapítvány támogatásával gondok vannak? Mit tettek azonkivül, hogy leveleket irtak, miután nyilvánvalóvá vált, hogy képtelenek az épületet karban tartani, illetve az eredetileg meghatározott célra felhasználni?
  Arra nem gondoltak, hogy az alapítványoknak sokat, nagyon sokat kell dolgoznia, kilincselnie, hogy az emberek/szervezetek támogatását megszerezzék?
  Bocsásson meg, de másokra mutogatni és másoktól megoldást várni, nem megoldás. Ennek az alapítványnak voltak céljai, azokkal mi lett? Őszintén megmondom, semmit sem tudok Önökről, pedig szerintem sokan lennénk, akik, ha ismernénk a céljaikat, akkor még támogatnánk is Önöket? Ön szerint csak én és a hozzám hasonlók hibásak ebben?”
 • 7. Manyi61 2010. február 21. 11:44
  „Köszönet a Délmagyarország újságírójának, Dombai Tündének, hogy sikerült utána járnia annak, hogy az MNV nem veszi vissza a házat. Erről az egyesület a mai napig nem kapott hivatalos értesítést. A 2009. szeptemberben írt levélre nem kapott választ a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete. Úgy gondolom, hogy a Magyar Posta adományozta az megszűnt alapítványnak, egy forintért. Húsz esztendővel ezelőtt úgy látszott mindenki segíti az alapítvány célját, nem így lett. Az egyesület - ha jól emlékszem - 2003 óta mondja, írja, hogy lemond az épületről. Ennek immáron hét esztendeje, azóta csak gyűlnek a dokumentumok és senki nem tesz semmit. 2003.-ban még nem égett le a tető, nem költöztek be a hajléktalanok. A nonprofit szervezet a posta megépülését követően kerítést készítettet a körzet önkormányzati képviselőjének segítségével. Több alkalommal kitakarította az udvart, eltakarította a havat, levágta a fűvet. Egyszerűen nincs rá pénze, sem humánerőforrása erre a munkálatokra.
  Talán, ha az állam erre is áldozott volna, esetleg áldozna akkor nem lenne az enyészeté.
  A 6. hozzászólónak írom, jelenleg nem eladható. Ugyanis az egyesületnek, csak kezelői joga van, a mai szabályok szerint ez a jog már nem is létezik. Tehát valaki vétkezett. Feltételezem, hogy a hivatalok szerint egy olyan szervezet, amely érdekvédelemmel, érdekérvényesítéssel foglalkozik.”
 • 6. hehe 2010. február 20. 21:10
  „MENNYI AZ ÁRA ?”
 • 5. Yossarian 2010. február 20. 20:05
  „azért valakinek csak kellene tenni valamit. az utolsó piilanatban vagyunk, és most néhány aktakukac vitája közepette összeomlik multunk egy emléke.
  miért egy szép műemléknek kell megsínylenie néhány hanyag ember ostobaságát?”
 • 4. ferdzso 2010. február 20. 16:58
  „Kár érte! Ha kellő időben, hozzá értő emberek tettek volna valamit, biztosan nem az enyészeté lenne, (akár a Cserepesen a cigány közösségi ház.) Tudom, it más a "szitu" de Szeged nem engedheti meg az ilyen "értékek" enyészetét. Nem hiszem, hogy nem létezik megoldás!”
 • 3. szatyi 2010. február 20. 13:58
  „Nem ebből a bontásból készül a IV. Béla szobor talapzata?”
 • 2. rozator 2010. február 20. 12:27
  „Szerinted, több mint 20 év után hol lehet?”
 • 1. dodó 2010. február 20. 12:21
  „Aki nekik adta, (vajon mit kapott érte?) hol van jelenleg? Érdekes lenne olvasni a nyilatkozatát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárkánytánccal ünnepelnek

Szeged - Aki kíváncsi arra, hogy hangzik a Beatles Hey Jude című slágere kínai interpretációban, Yu… Tovább olvasom