Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Állami gondozottak táboroznak a Szikin

Sátortábor áll Sziksóstón: ezekben a napokban 360 gyermek és 150 önkéntes vesz részt az állami gondozottak számára rendezett kéthetes programon. Az ÁGOTA alapítvány tizedik alkalommal rendezte meg a tábort, eddig összesen nyolcezer gyereket üdültetett, jórészt adományokból.
Két hétig gyerekek sátoroznak a dorozsmai strandon. Fotó: Karnok Csaba
Óriási nyüzsgés és sátortábor fogadja a látogatót a sziksóstói strandon: az ország minden részéről 360 állami gondoskodásban élő gyermek nyaral most itt két hétig, 150 önkéntes segítő foglalkozik velük. A legkisebbeknek az egyik közösségi épületben épp most ért véget a foglalkozás.

– Először vagyok ilyen táborban, és máris nagyon örülök, mert harmadik lettem a szépségversenyen – meséli Lakatos Marika, aki egy csanádpalotai nevelőotthonba lakik. A tízéves kislány szerint a szépségversenyük pont olyan volt, mint az igazi: „ki kellett öltözni, és végigvonulni a kifutón". Patai Dávid három testvérével harmadik alkalommal üdül az alapítvány jóvoltából. A kisfiú nem szereti, hogy az intézetben délutánonként tíz és fél évesen még neki is aludni kell, itt, a táborban azonban szerencsére nincs ilyen. Nagyon jól érzi magát, szeret csocsózni, kiütőzni. A tűzijáték lenyűgözte, csakúgy, mint a tábortűz. A kicsik lepkét vadászni indulnak, mi pedig a nagyobbak felé vesszük az irányt.

– Most a délutáni foglalkozáson a társadalmi megbecsülésről beszélgetünk – magyarázza Kothencz János táborvezető, aki maga is állami intézetben nőtt fel. – Ezekkel a gyerekekkel szemben manapság is sok az előítélet, ezt meg kell tanulniuk feldolgozni. Próbálunk segíteni nekik abban is, hogyan kezeljék az ilyen helyzeteket.

– Ha megtudják rólam, hogy intézetis vagyok, az emberek egészen másképp kezdenek viselkedni – meséli a 18 éves Lajkár Gábor. Szerinte az intézetben nevelkedőket például hamarabb és könnyebben gyanúsítják meg bűncselekményekkel az emberek, mint a családban nevelkedőket.

Érzi a hátrányos megkülönböztetést a komáromi Sorbán Andrea is.
– Az osztályunk fele intézetis. Van, aki elfogad, de vannak olyanok is, akik csúfolnak: nézd, ennek nincsenek szülei! – mondja Andrea. A fiatalok úgy vélik, az intézetből kikerülőknek nehéz megállni a helyüket az életben.

Persze nem csak komoly dolgokról esik szó a táborban, sok programot szerveznek nekik: diszkót, romaestet, sportversenyeket.
– Nekem boldogság, hogy olyan emberek között vagyok, akik szeretnek, értünk dolgoznak, és nem néznek le bennünket – mondta a tiszadobi Bálint Zita. – Sok jót kapok itt, amit nem is lehet megköszönni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberre csúszik a rockklub

Továbbra sem működik a szegedi rockklub, bár augusztus elejére tervezték a nyitását. A klubnak… Tovább olvasom