Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Állami kézbe adja intézményeit a megyei önkormányzat

Szeged - Jövő januártól állami kezelésbe kerül a szentesi, a makói kórház, a megyei fenntartású iskolák, szociális intézmények.
A Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetői, Magyar Anna elnök asszony és B. Nagy László kormánymegbízott a péntek délelőtti közös sajtótájékoztatójukon bejelentették: minden a Csongrád Megyei Önkormányzat által kezelt intézmény a Kormányhivatalhoz kerül. Állami kezelésű lesz a makói, szentesi kórház, az eddig megyei fenntartású oktatási intézmények, szociális ellátóhelyek. Az átadással egyidőben az állam rendezi a megye tartozásait is.

Állami kezelésbe kerül a Horváth Mihály Gimnázium is.
Állami kezelésbe kerül a Horváth Mihály Gimnázium is.

Az állami kézbe adás érinti a Bedő Albert Középiskola, Erdészeti Szakiskola és Kollégiumot, a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolát, a Csongrádi Oktatási Központ Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégiumot, a Horváth Mihály Gimnáziumot, a József Attila Gimnáziumot, a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthont, a Makói Oktatási Központ, Szakképző Iskola és Kollégiumot, a Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módsz. Intézetet és a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolát.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. havranek 2011. augusztus 27. 21:23
  „"nemezis" azt írja ,hogy az eladósodás oka az intézményfenntartás "alulfinanszírozása" ! A legtöbb eladósodott önkormányzat arra hivatkozik ,hogy a fejlesztések "önrészét" fedezi hitelből ! Szinte mindegyik tagadja ,hogy az adósságának zömét " működésre" költené és ez ismereteim szerint jórészt igaz is !
  Amit én nem értek ha az állam (nemcsak az előző a mostani sem) nem képes az önkormányzatokon keresztül finanszírozni az oktatást ,egészségügyet az összes kötelező feladatot ,akkor hogyan lesz ugyanerre képes az egyházakon keresztül vagy közvetlenül ??
  És egy szakszerűtlen kérdés ha a megyének gyakorlatilag nem lesz feladata akkor miért is van ?”
 • 21. Senko001 2011. augusztus 27. 19:21
  „Csak én gondolom, hogy ez nem jó.”
 • 20. barátfüle 2011. augusztus 27. 16:44
  „Arra vagyok kíváncsi, hogy a szentesi kórház esetén megmarad-e az a kettősség, ami eddig. Nevezetesen a város adta a működtetést, de a vagyont (épületek, telkek, eszközök) nem. Gondolom, most ezt egy kézbe lehet venni. A fejlődés egyik gátja volt ez eddig. Amikor pénz kellett, a megyétől kértek, azután a várost is győzködni kellett a hozzájárulásra. Két ellentétes pártállású önkormányzat mindig talált alkalmat betartani a másiknak ilyenkor.

  Ha a tulajdon is megy, akkor jó sok munka keletkezik a földhivatalnak.
  Persze most jön a kapkodás, az utolsó pillanatban kihasználni azt, ami még kihasználható. Pl. termálkút elcsatolása, gyógyfürdő visszavétele stb.”
 • 19. Bendegúz007 2011. augusztus 27. 13:34
  „http://kanizsahir.hu/kanizsahir/web/?id=1751”
 • 18. Bendegúz007 2011. augusztus 27. 09:15
  „Szerintem iskola összevonások lesznek.”
 • 17. warix 2011. augusztus 26. 22:49
  „Az összes általános iskolát a tervek szerint átveszi az állam, településfüggetlenül. Eézért azokat már nem kell sehová sem adni.”
 • 16. csmano 2011. augusztus 26. 21:31
  „Mert a makói általános iskolákat, nem a megye, hanem a város tartja fenn (fejlődnek is, nem úgy mint a középiskolák, amik inkább egyre mélyebbre sültednek)”
 • 15. papika56 2011. augusztus 26. 20:53
  „Mi értelme van pl. hogy Makó középiskoláit átveszi, míg az általános iskolákat nem. Se a Bartók-se a Kálvin- se az Almási- se a Deák nincs a listán. Azok maradnak az önkormányzatnál ??”
 • 14. nemezis 2011. augusztus 26. 20:43
  „Amióta létrejöttek az önkormányzatok, mindig is problémát jelentett az intézmények finanszírozása. Az állami támogatás a tényleges költségek 55-60 %-át fedezte. A többit saját erőből kellett pótolni. Többek között ez is az oka a teljes önkormányzati szféra brutális eladósodásának. Nem véletlenül forráshiányos a települések több, mint fele. A megyei önkormányzat pedig 21 éve keresi a helyét a rendszerben. Ráadásul az Önkormányzati Törvény alapján ha a választást követő 6 hónapon belül valamelyik település jelezte, hogy nem tudja működtetni az intézményét, a megyének át kellett vennie azt. Nem csak Csongrádnak, mindegyiknek. Ha az állami fenntartás a racionalitáson fog alapulni, sok-sok milliárdot lehet megtakarítani, mert a rendszerben - paradox módon - egy csomó tartalék van. Az pedig, hogy ki lesz az igazgató, eddig is politikai (vagyis többségi) döntés volt, e téren semmi sem változik majd. A megye pedig foglalkozzon a területfejlesztéssel, amit eddig is tennie kellett volna.”
 • 13. dmonlájn 2011. augusztus 26. 19:56
  „12. macs 2011.08.26. 19:18
  mert amikor ezt tervezték, akkor a fityesz nem támogatta (akkor mszp/szdsz volt) de kellett volna a 2/3.... most meg... nem fontos nekik, mert több mehet zsebbe”
 • 12. macs 2011. augusztus 26. 19:18
  „Ez az egész nem más, mint a pénzek átrendezése. Eddig a jobb zsebből fizettek a megyei önkormányzaton keresztül, most közvetlenül fognak a jobb zsebből fizetni. Szerintem az átszervezés csak arra lesz jó, hogy ellenállás nélkül lehessen megszűntetni vagy összevonni intézményeket.
  Egyébként tényleg miért kell megye önkormányzat? 3 megyei önkormányzat helyett lehetne egy regionális önkormányzat, máris sokat lehetne spórolni.”
 • 11. studyfy 2011. augusztus 26. 18:05
  „szilencium, eddig szükség volt a kiemelkedő szavazati eredményeket elért megyei önkormányzatokra a hatalom színterén. Most úgy ítélik meg, hogy a járási struktúra felépítésével és az erős centralizáció kialakításával már feleslegessé váltak. Eddig sem volt igazán munkájuk, de mindig lehetett számolni politikai támogatásukra egy-egy megyéket érintő fontos kérdésekben (lásd iskola és kórház irányítás).”
 • 10. niemand 2011. augusztus 26. 17:17
  „remélem az ellenőrzés szigorúbb lesz, és a vezetők rátermettségét is vizsgálják!”
 • 9. picipest 2011. augusztus 26. 16:58
  „2.
  Vannak azért itt vásárhelyi, csongrádi intézmények is, itt narancsos az uralom.De hogy mi lesz ebből, azt csak a jóég tudja.”
 • 8. szilencium 2011. augusztus 26. 16:57
  „Valóban,mennyibe is kerül évente a megyei önkormányzatok hű katonáinak eltartása,magas életszínvonalon?Nagyon kíváncsi lennék a pontos adatra!Na nem a működő egészségügyi és oktató intézmények fizikai dolgozóira gondolok,hanem ezen intézmények felügyelő buzottságaiba ejtőernyőztetett elvtársak és leszármazottainak juttatásait kérném felsorolni!
  És még egy figyelem felhívás a Kormányunkhoz!Amennyiben úgy is az Állam kényszerül ezeket az intézményeket kezelni,akkor egyáltalán szükség van a megyei Önkormányzatokra?Esetleg ezek kiiktatásával jelentősen erősödhetne a gazdaság,ha nem kellene iszonyatos hitelt bevonni a piacokról az ilyen felesleges pénznyelők életben tartásához!!Vajon mennyi adó %-t és nyugdíj Forintot lehetne adni az embereknek,ha ezek a vízfejek megszűnnének?
  Ha rendben lenne a gazdaság,ennyire mennének a leendő orvosok,mérnökök,jobb szakmunkások külföldre,ennyire veszélyben lennének a deviza hitelesek?Vállalja már végre be egy kormány,hogy kiírtja ezeket a rákfenéket!”
 • 7. z927 2011. augusztus 26. 16:28
  „2. dmonlájn 2011.08.26. 12:07

  Ami a cikkhez való hozzászólásodat illeti: sajnos nagyon jól látod a helyzetet.”
 • 6. lencsi 2011. augusztus 26. 16:09
  „Tovább épül a "demokrácia"!”
 • 5. manstein 2011. augusztus 26. 15:11
  „Na, <moderálva> nem tudom mivel kényszerítették erre rá. Tuti nem magától ment ebbe bele. A kérdés már csak az, hogy akkor ezek után minek megyei önkormányzat.”
 • 4. Együgyű 2011. augusztus 26. 14:16
  „Állami kézbe adja intézményeit a megyei önkormányzat

  Dereng valami.
  Talán a megyei önkormányzat csőd közelbe van?
  Vagy ezeket az intézményeket nem tudja fenntartani?
  Megértem én a krakot, nem lehet felszámolni azzal, ha Magyar Anna elnök asszony a vezetők 5o%-os bér csökkentés javaslatával ált volna elő. Persze ez érintette volna Öt is. A dolgozók bércsökkentése már biztos előzőleg megtörtént persze ilyen előtt felvételi stop is szokót lenni.

  Most a vezetők felett is a Damoklész kardja van.
  Teljes joggal most van izgalomra ok. A régen működő rendszerük összeomló félben van.
  Remélem Alkalmazkodó Lajosom a jól kiépített haveri rendszerével gyorsan talál új munkahelyet. Süketelni tud.
  A magának való gyűjtögetés is jól megy, azóta hogy estin az átkosban jogi egyetemi végzetséget szerzett.

  A rettegésre minden ok meg van!”
 • 3. geza 2011. augusztus 26. 12:52
  „Kíváncsi lennék hogy az önkormányzatok -melyek csődközel vagy csődben vannak, - hogyan birkóznak meg a feladatokkal?
  Vagy arra megy ki a játék, hogy átpasszolom az ök-hoz, majd az nem tudván mit csináljon vele (veszteség), tovább tudja adni? (lásd 1-es kórház esete annó, csak közbejött a magánbiztosító stop).
  A véleményemet fenntartom, hogy a következő lépés a pénztelenség miatt, a magánbiztosítók bevonása lesz, ezt készítik elő.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozma József: Egy biztos, a bizonytalanság

Az MSZP városi elnöke szerint szeptembertől folytatódik a hatalom koncentrációja. Tovább olvasom