Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Állat- és kirakodóvásár Mórahalmon

Mórahalom - Igazi állatfarmmá vált tegnap délelőtt a mórahalmi vásártér. Az országos állat- és kirakodóvásáron a vevők keményen alkudtak a jószágokra.
– Mennyiért adjátok a vadállatot? – érdeklődött egy férfi a kunbajai Virág Józseftől. A 16 éves fiú a veszedelmesnek egyáltalán nem tűnő 4 hónapos csacsit anyjával együtt 100 ezer forintért kínálta. A mórahalmi országos állat- és kirakodóvásáron – közel nyolc hektáron kínálják havonta egyszer portékájukat az árusok – tegnap csak kevés üzlet köttetett, pedig több ezren látogattak ki.

A csacsi is a fiú nyakán maradt, aki elárulta: hajnalban még 130 ezret szeretett volna kapni a két igavonóért. – Csak Zsófival együtt vihetik el, mert még szopik – világosított fel minket arról, miért csak anyjával együtt eladó a kiscsacsi. A 13 éves Balogh Gréta öccsével, a 11 éves Mátyással egy héthetes beagle kiskutyán próbált túladni. – Nem sajnáljuk, mert kell a pénz – mondta gyakorlatiasan a lány. A síró kisállat sokak szívébe lopta be magát, de megvenni senki nem akarta. Pedig alkudni is lehetett rá. Gréta az érdeklődőknek 25 ezer forintos árat mondott, mire Mátyás hozzátette: akcióban 23 ezerért elvihető.

Virágék a négy hónapos csacsit anyjával együtt kínálták, de nem akadt vevőjük. Fotó: Miskolczi Róbert

A vásártér egyik részén lakodalmas zene hangja és sült hal illata szállt, a másikon tehénbőgés, malacvisítás hallatszott, trágyaszag érződött. A kisebbeket mégis utóbbi varázsolta el, hiszen nem mindenhol lehet bocit, macskát, kutyát, tengerimalacot, galambot, szamarat és bárányt néhány száz méteren belül egyszerre megsimogatni.

– Mondjad a gondolatod nyugodtan, és megbeszéljük – hallottuk az alkura hívó mondatot a csólyospálosi Juhász Józseftől. A zákányszéki Palotás Józsefet szólította meg, aki hosszan kérdezgette őt az eladó sertésekről. Az alkudozás kilenc malacról szólt, 94 ezer 500 forintról indult, és 85 ezernél csaptak egymás tenyerébe a felek. Az eladó még azt is vállalta, hogy a vásár végén, hazafelé tartva leszállítja Palotásék tanyájára a jószágot. A malacok ketrecére ezután tető került: a bolt megköttetett. – Először körbejárom a piacot, majd amelyik állat tetszik, oda visszamegyek. De ugyanolyan fontos, hogy az eladó is szimpatikus legyen – mesélt vásárlási szokásáról a zákányszéki gazda. A sertéseket egyébként azért vette, mert a termesztett takarmány rajta maradt: a disznókkal eteti fel, nehogy megromoljon.

Juhász Józseftől azt kérdeztük: hogy veszi rá a vevőt, hogy az ő jószágait vásárolja meg? A sertéstenyésztő szerint ennek nincs titka: minden a szerencsén múlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kakaspörköltek viadala Pusztamérgesen

Pusztamérges - Elaludhatott ma egész Pusztamérges, mert a baromfiudvarok urai belepusztultak… Tovább olvasom