Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Állnak a pavilonok, árusítás csak jövőre

Megépült a Szent István téri új piac, de a nyitásra még hónapokat kell várni. Most alakítják ki az üzletek belsejét, hibákat javítanak, ezután kérnek szakhatósági engedélyeket. Több régi kereskedő visszatért, de ócskapiac és lángossütő nem lesz.

Fazonra igazítják a pavilonokat. Fotó: Frank Yvette
Március végén bontották le a szegedi Szent István téri piac utolsó régi bódéit. Májusra felújították a víztornyot, szeptemberre a teret is átépítették. Most elkészült a piac – új helyen, új külsővel.

– A piacot átköltöztettük a Vidra utcai oldalról a Bocskai utca felőli sarokra. Esztétikai szempontból is jobb ott, de a döntő érv az volt, hogy a régi piac a lehető leghosszabb ideig fennmaradhasson – magyarázta Pusztai Lajos, a fenntartó Szegedi Vásár és Piac Kft ügyvezető igazgatója.
Az árushelyek fölépítését, mivel ott kereskednek, nem lehetett a Szent István tér műemlék jellegű felújításával együtt megpályázni az uniónál. Más pénzből, a cég saját költségvetéséből kellett megépíttetni. Eddig nettó 81 millió forintba került.

Összecsiszolni

Össze kell még csiszolni a piacot a térrel. A vécébe például nem lehet bejutni kerekes székkel, mert a tervekkel ellentétben a pavilon bejárata a tér szintjénél magasabban épült. Újra kell fugázni az asztalok alatt a díszburkolatot, különben beszívná a lecsöpögő zöldséglevet. A tetőből meredő farudak a pergola részei, de még nincs hely a rájuk felfutó növények elültetéséhez. A piac csak kerítéssel körbevéve működhet, ezért ki kell találni, hogyan választható le a tér többi részétől. A piacnak elkülönített parkolóhelyekre is szüksége lesz, nyitásra ezt is meg kell oldani.
Több fantáziadús terv született: volt szó csobogós, szökőkutas üvegpalotás változatról, de azt elvetették, mert a téren az előírás szerint kizárólag alap nélküli épületek állíthatók fel. Helyette üvegezett virágcsarnokot terveztek, de a környékbeliek megtorpedózták, mert zöldségest is akartak, nem csak turistacsalogató kirakatot. Végül Palánkai Tibor építész tervezett élelmiszerpiacot fából és üvegből. A tér építésekor a piac helyét és a közműveit kialakították, de a tényleges építése csak a tér átadása után, szeptemberben kezdődhetett. És október végéig át kellett volna adni a pavilonsort.

– Nincs még teljesen kész, mert a Mars téri új csarnokoktól eltérően a Szent István tériek kulcsrakészen veszik át az üzleteket. Tehát a pavilonokat most belülről fazonra kell igazítani – magyarázta Pusztai Lajos. Több régi bolttulajdonos visszatért, biztosan lesz tehát egy vegyes élelmiszer, egy tej- és kenyérbolt, egy büfé, kinyit a virág és az ajándékbolt. Két hely még kiadó, tárgyalnak egy zöldségesről és egy kávézóról. A sarki hatszögletű üveggúlába hírlapos költözik. A Mars tériekhez hasonlóan 25 évre vásároltak bérleti jogot, emellett havi bérleti díjat fizetnek. Ócskapiac viszont nem lesz. És nem jön vissza a lángosos sem, mert lakókocsiban nem süthet, pavilont viszont nem akart bérelni.

Az üzleteknek – noha közös működési engedélyt kap az egész piac – beköltözés után külön-külön is szakhatósági engedélyeket kell kérniük. Ez azt jelenti, hogy nagyjából tél végén vásárolhatunk majd az új piacon. A tíz-tizenkét szabadtéri asztalon csak zöldséget és gyümölcsöt lehet majd árulni, ugyancsak tél végétől.


Vásár, piac, árusító hely

A Szegedi Vásár és Piac Kft. tartja fenn a város legtöbb piacát. Élelmiszer-kereskedés működik a Mars téren, az Olajbányász téren, az újszegedi Csanádi utcában és a dorozsmai piactéren. Vásárt tartanak az alsóvárosi Mátyás téren, Szőregen és Szentmihályon. Az árusok mindenhol egységes napidíjat fizetnek, négyzetméterenként mindig a Mars téri helypénz felét: jelenleg 170 forintot. Nem számít szabályos piacnak, ezért a Környezetgazdálkodási Kht. tartja fenn a Diófánál, a Temesvári körúton és a Csillag téren működő „zöldség- és gyümölcsárusító helyet". Ezeken engedéllyel, ugyanakkor helypénz nélkül lehet árulni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kála és pálma tisztítja a vizet

A most épülő szegedi hulladéklerakó minden szennyvizét házilag tisztítják. Megépült és már… Tovább olvasom