Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Alma-mánia és gyerekbuli Szegeden

A népszerű gyermekzenekar, az Alma együttes Szegedre készül, ezért az énekes-frontember Buda Gábort arról kérdeztük, miért jó a családnak, ha a gyerekkel bulizik. Kislánya, Fanni sem hagyta szó nélkül édesapja történeteit.
– Miért jó a gyermekeknek is bulizni?

Fanni: – Bulizni kell, mert oda az anyukák is jönnek!

Gábor: – Jól összeszedte a gondolataim! A fesztiválok és a gyermekprogramok jó közösségi lehetőséget jelentenek, ahol tudnak találkozni a gyerekek is egymással, és az anyukák, apukák végre igazán velük foglalkozhatnak. Minden rendezvényért hálás vagyok, ami a gyerekekre irányítja a figyelmet. Nem azért, mert alapvetően velük foglalkozom, hanem mert sosem elég belőlük, ők igazán megérdemlik a figyelmet.

– Miért fontos, hogy egy gyereknótának is legyen tanítása?

Gábor: – A gyerekek attól gyerekek, hogy még kevés élettapasztalat van a kis fejükben, őket nevelni kell. Minden olyan produkciónak, amely hozzájuk szól, kutya kötelessége, hogy valamilyen szinten tanítson. Bármilyen furcsa, ez egy misszió, a koncertjeink nagy részén ezért megzenésített klasszikus és kortárs verseket játszunk, hogy ne az öncélú szórakoztatásról szóljon a produkció, értelmes szó hangozzék el. Ezért lépünk fel akár plázákban, sörsátrakban, hogy olyan családokkal is találkozhassunk, akiknek vagy pénzük, vagy igényük nem lenne erre. Ez egy misszió.

Buda Gábor (elöl jobbra) és az Alma együttes.
Buda Gábor (elöl jobbra) és az Alma együttes.

– A kicsik könnyen megijednek, akár a zene is túl hangos lehet nekik. Hogyan érdemes vagy szabad egy gyermekkel koncertre, fesztiválra menni?
Gábor: – Ez egyéni szülői felelősség, amiben nehezen tudok tanácsot adni. Például a karon ülő gyerekeket értelmetlen elhozni, hacsak nem a testvérüket „kísérik". A hangerőre is figyelni kell. Pár hete műtötték a hangszalagomat, ami kellemetlen dolog egy zenész életében. Az orvosaimmal éppen most szerveztünk meg egy kísérletet: kijönnek egy Alma-koncertre, és felmérik a zajokat, mennyire hangos a zene. Ugyanis nagyon fontos, hogy a gyerekek ne legyenek halláskárosultak, arra a koncerteken is mindig ügyelünk, hogy ne szóljanak túl hangosan a dalok, vagy a kicsik ne üljenek a hangfal előtt. Ebben egy zenekarnak igenis van felelőssége. Más kérdés, hogy a gyerekek tudnak olyan hangosak lenni, hogy túlkiabálják a hangfalakat.

– Ön is édesapa. Hogyan képzeljük el a Buda családnál a fesztiválszezont?
Gábor: – Leginkább úgy, hogy apu dolgozik. Amikor nincs koncert, ide megyünk, oda megyünk, ám hétvégente én a színpadon állok. A családom megszenvedi, hogy pont a szabadnapo-
kon tudok velük a legkevésbé foglalkozni. Persze sokszor elkísérnek a fellépésekre, előfordul, hogy Fanni is feljön a színpadra, és énekel velem.

Fanni: – Legközelebb, azt hiszem, a Mennyi selymes puhaság című dalt fogom veled énekelni!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kompenzációt kérhetnek az útdíjból a nagycsaládosok is

sszakapják az útdíjtöbbletet a négy vagy több gyermek után családi pótlékban részesülő vagy mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező autósok. Tovább olvasom