Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Álmos volt a szegedi bronzvasárnap

Szeged - Sikerülhet haszonnal zárni a karácsonyi vásárt? – tudakoltuk az Aranykapu árusaitól. Bronzvasárnap lévén a nyitva tartó üzletekbe is belestünk.
Ezer darab sima lángost kellene eladnia a Széchenyi téri karácsonyi vásár lángososának ahhoz, hogy legalább pavilonjának bérleti díja visszajöjjön neki az Aranykapu végére. – Mennyire veszik az emberek a 250 forintos finomságot? – érdeklődtünk tőle tegnap délután. Az eladónő szerint még nagyon messze tartanak ettől a számtól, a múlt pénteki nyitás óta körülbelül 100 darab lángoson adtak túl.

A vele szemben lévő tócsnisnál azt mondták, hogy előzetes kalkulációik szerint 45 darab feltétes kenyérlángost kellene eladniuk naponta. Nekik így jönne ki nullszaldósra a vásár. – Ez most szombaton sikerült először – mondta az eladónő. Beszélgetésünk alatt mindössze egy férfi állt meg a bódé előtt, de ő sem tócsnit akart vásárolni. A bajszos ember a zsírban sült kenyérlángos receptjét tudakolta.

Riskó Tiborné bízik az idei szezonban.  Fotó: segesvári Csaba
Riskó Tiborné bízik az idei szezonban.
Fotó: Segesvári Csaba

A karácsonyi kiegészítőket és Mikulásokat áruló kereskedő már biztos megtalálta a számítását – gondoltuk, miközben megálltunk a pavilon előtt. Az ópusztaszeri cég évek óta résztvevője az Aranykapunak, idei forgalmuk 30 százalékkal kisebb a tavalyinál. – A 13. havi nyugdíjak és fizetések megvonása miatt lehet így. Mivel a járandóságokat év közben szüntették meg, az emberek nem tartalékoltak karácsonyra – próbált az árus választ találni a bevételkiesésre. Reméljük, hogy meghoztuk a szerencséjét. Rögtön utánunk egy fiatal lány karácsonyi díszt, egy idősebb nő csomagolópapírt és képeslapot vásárolt tőle. Ez persze kevés a nyereséghez, de tudjuk jól: sok kicsi sokra megy.

A különböző ásványokat, féldrágaköveket és az ezekből készült dísztárgyakat kínáló Riskó Tiborné beszélt a legtöbb pozitívumról: kellemes az időjárás, a komolyan érdeklődők pedig 1000–1500 forintot is otthagynak nála. – Ha így folytatódik, még bármi kisülhet belőle – magyarázta.

Bronzvasárnap lévén a város üzletei sem voltak zárva tegnap, de hatalmas bevételt egyikük sem könyvelhetett el. A boltok az ajtóban kiírt ünnepi nyitva tartás szerint nem is most akartak bankot robbantani, a többség délután kettőkor bezárt. Ezüstvasárnap két órával, aranyvasárnap négy órával később húzzák majd le a rolót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyt futnak a kivitelezők Tarjánban és Makkosházon

Összehasonlítottuk a tarjáni Víztorony tér felújítását a Hont Ferenc utcai végállomáséval. Régi igazság: lemaradást behozni kézi vezérléssel könnyebb. Tovább olvasom