Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Álom és valóság öt gyerekkel

Szeged - A legszebb karácsonyi ajándék az lenne, ha a férjem végre álláshoz jutna, és nem kellene azon gondolkodunk, hogy holnap mit adjunk enni a gyerekeknek – mondta Tóth Tímea. Öt gyermeket nevelnek, közülük három örökletes anyagcsere-betegségben szenved. Tegnap ruhákat, élelmiszert és karácsonyfát vittünk nekik.
- Előfordult, hogy a Mars téri kereskedőktől próbáltam zöldségeket kérni. Mivel nincs pénzünk, a segélyszervezetektől kapott lisztet és cukrot ajánlottam fel cserébe. Volt, aki adott nekem árut anélkül, hogy elfogadta volna, amit kínáltam. Más belement a cserébe, és olyannal is találkoztam, aki végighallgatott, aztán elhajtott. Nem érdekel, ha megaláznak, nem érdekel, ha nekem nem is jut, csak a gyerekeimnek ne kelljen éhezniük – mondta könnyeivel küszködve Tóth Tímea, akivel a Vöröskereszt Bárka utcai központjában találkoztunk – adományért ment a gyermekeivel. A 31 éves asszony elmesélte: férjével, Zsolttal öt gyermeket nevelnek, közülük hárman – Dominika (9), Patrik (10) és Arnold (12) – öröklődő anyagcsere-betegségben szenvednek, és asztmásak is.

35 ezer forintból nevelnek 5 gyermeket Tóth Tímeáék. Fotó: Schmidt Andrea
35 ezer forintból nevelnek 5 gyermeket Tóth Tímeáék.
Fotó: Schmidt Andrea

A család korábban Keszthelyen élt, a gyerekeket Szegedre hordták gyógykezelésre, ezért egyszerűbbnek tűnt, ha ide költöznek. Addig boldogultak is, amíg Zsolt egy étteremben szakácsként dolgozott, azonban az étterem novemberben bezárt. A férfi azóta nem talál munkát. – Ha ezek az ajándékok nem lennének, semmit nem tudnánk a gyerekeknek a fa alá tenni – mondta az asszony, majd gyorsan hozzátette: – Miről is beszélek, hiszen még fára sincs pénzünk...

Lesz karácsonyfájuk Fejeséknek

Vitára sarkallta és segítségnyújtásra ösztönözte olvasóinkat az az írásunk, amely a csanyteleki Fejes család adventjét mutatta be tegnapi számunkban. Tucatnyian hívták szerkesztőségünket, hogy miként tudnának segíteni az adóságokkal küzdő 10 tagú családnak. Többen karácsonyfát, díszeket, szaloncukrot ajánlottak föl, de volt olyan csongrádi olvasónk, aki csomagot állított össze a gyerekeknek. Úgy tudjuk, ma Szegedről visznek fát Fejeséknek, délelőtt 11-ig pedig a csongrádi Fő utca 3. alatt gyűjtik az adományokat.

Szerettünk volna segíteni a szomorú sorsú családon, ezért tegnap ruhákat, élelmiszert és fenyőfát is vittünk nekik. A gyerekek rögtön alá is pakolták a Vöröskereszttől kapott játékokat, és elkezdték tervezgetni, hogyan varázsolják karácsonyfává a saját készítésű papírdíszekkel. Míg a srácok a nappaliban örvendeztek a fának, a családfővel a konyhában beszélgettünk. – Ötféle végzettségem van: mezőgazdasági, egészségügyi, BM tiszthelyettesi, vállalkozásszervezői. Mégsem kellek sehova, pedig nagyon szeretnék dolgozni. Megőrjít a tehetetlenség, egyre feszültebb itthon a helyzet – panaszkodott Zsolt. A család egyelőre olyan kevés segélyt kap, hogy mire kifizetik az albérletüket, ötükre mindössze 35 ezer forint marad.

Mire vágynak a gyerekek? – Mákos gubát és halászlét szeretnék enni karácsonykor – mondta mosolyogva Patrik. Anyukája lehajtott fejjel vallotta be nekünk, hogy halat és húst sem tudnak venni. – Próbáljuk titkolni a gyerekek előtt, mennyire tragikus a helyzet, de látják rajtunk, hogy baj van – hallottuk Tímeától, aki a beszélgetés közben többször is elsírta magát. Búcsúzóul megkérdeztük a családtól, minek örülnének legjobban karácsonyra. Az asszony könnyes szemmel azt válaszolta: „Ha a férjem végre álláshoz jutna, és nem kellene azon gondolkodunk, hogy holnap mit adjunk enni a gyerekeknek."

Bezárt a Mikulásgyár

Majdnem 170 doboznyi adomány gyűlt össze a Szeged Plazában felállított Mikulásgyárban. Iskolák, óvodák és magánemberek is vittek élelmiszert, tisztasági szereket, játékokat és könyveket. Az adományokat minden este a Vöröskereszt Bárka utcai központjába szállították, innen osztották ki a rászorulók között Szegeden és a környékbeli településeken.

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. lipót 2010. január 01. 20:42
  „<moderálva> flexsnake!!Az isten nem ver bottal remélem ismered ezt a mondást és általában be is szokott jönni!!Boldog uj évet!!!”
 • 85. flexsnake 2009. december 30. 01:47
  „83. jaj milyen szomorú. És akkor dobjunk össze nekik egy pár milliót? Mi volna ha elmennének inkább dolgozni?
  Nem kap állást? Huha, éppen 4 szakácshírdetés van az újságban. De itt is ajánlottak a kommentekben párat. Nem tudom sajnálni. Most kaptak egy kis szalmonellás kaját oszt jónapot :D”
 • 84. amata 2009. december 28. 11:28
  „Hát ezek vagyunk...”
 • 83. AngelNo1 2009. december 28. 09:12
  „Flex!
  Ezt már olvastad:A 10 tagú családnál karácsonyfa sem lesz!
  Csak mert látom, hogy szereted ezt a témát! ;-D
  Tudod, "Minden napra egy Család!" :-)”
 • 82. AngelNo1 2009. december 28. 09:06
  „Köszi Flex!
  Én megállok a 2-nél! Nem az államnak szültem Őket hanem magunknak! :-)
  Hiába növelném egészséges gyermekekkel Mo. népességét, akkor sem fogok többet szülni, mert tudom hol vannak a határaink! :-) Ehhez még diploma sem kell, hogy az ember azt el tudja dönteni mit bír és mit nem!:D”
 • 81. flexsnake 2009. december 28. 08:42
  „Háde gyártsál még vagy 20at oszt az állam eltart :D”
 • 80. AngelNo1 2009. december 28. 00:38
  „Hát ez hihetetlen! :-)
  Nekem 2, Hála az Égnek: egészséges Kislányom van, 27 éves vagyok. Saját lakásban élek. Nem az albérletért fizetek. Nekünk is van lakáshitelünk, csak a Férjem dolgozik, mégsem rimánkodok senkinek, hogy nincs pénzünk! Ja és mindenki egészséges! Ez nagyon jó dolog, mert nem kell eü.-i kezelésekre költenem, ez tény, de mégsem vállalok több gyermeket, mert tudom azt, hogy így ennek a 2 kis Drágaságnak mindene megvan! Elhiszem azt is, hogy szerettek volna közös gyermeket, de könyörgöm hova?
  Ja és a lényeg! Az lenne az jó, ha a férje kapna munkát? És Ő? Ha mást nem is, de 4 órában a Hölgy is dolgozhatna, nem? Rendeben van, hogy rendet kell tartani, meg háztartás meg főzés, stb. de ha ilyen szar a helyzet akkor nem gondolkoznék azon, hogy én is álláskeresésre adjam a fejem! Ha pedig a Hölgynek van állása és mégis segélyre jogosultak, akkor meg nem hiszem én azt, hogy egy keresetből + 5 gyermek utáni családi pótlékból + segélyből olyan kevés pénzük maradna! Vagy valami nagyon nincs rendjén!
  Mi egy fizetésből + 2 gyermek utáni családi pótlékból + az én GYED-emből meg tudunk élni. Pedig én is fizetem a számláimet (ami nem kevés a 82nm-es lakás miatt), a lakáshitelemet és minden egyebet (enni való, innivaló, óvodai költségek).
  Tehát, nem az állam a hibás, nem a rendszer a hibás, hanem az a szülő aki felelőtlenül bevállal majdnem fél tucat gyermeket! Lássuk be, ebben az országban úgy kell a gyeremekeink számát "betájolni", hogy tudjuk mit tudunk biztosítani a számukra! Régi mondás: "Addig nyújtózkodj amíg a takaród ér!" Sajnos a mai Mo-n ez a mondás a gyermekvállalásra is vonatkozik nem csak a luxuscikkekre!”
 • 79. Neszemetelj! 2009. december 27. 20:42
  „Sajnálom őket, de miért vállalnak azok az emberek több gyereket, akik tudják hogy nem tehetik meg. Mert a gyerek általában pénzbe kerül, és nem is kevésbe mire felnőnek!
  Ráadásul ilyen öröklődő betegséggel...?
  Felelőtlen emberek az ilyenek, és az a borzasztó hogy a "selejtes" génekkel megáldott emberek szaporodnak a legjobban magyarországon!
  Elnézést, de nem akarom offolni ezt a cikket, de rajtuk kívül több százezer család él ugyanilyen felelőtlen, és nyomorúságos körülmények között..., és a legtöbb ember önhibájából lett ilyen, ha csak nem ütötték-verték amikor "gyereket gyártottak" egymás után! Az ilyen esetek nem véletlenek, hanem buta döntések következményei, és nem beszélve az önzőségről...!
  Ráadásul a legtöbb naiv-proli még hitelt is felvesz a meg nem születendő gyerekére!!! Na ez totális szégyen és gyalázat!!!”
 • 78. varadipal 2009. december 27. 20:20
  „Felelőtlen emberek.3 örökletes betegségben szenvedő gyermek az ötből. Az elsőnél nem kellett volna gondolkodni? Az óvszer olcsóbb mint a gyógyszer. Ha egy szakács a mai világban nem tud elhelyezkedni, annak oka van. A mostani hozzászólások között is akad pár szakmai és nem szakmai, de becsületes munkalehetőség. Nem sírni kell, meg állambácsira utazni, hanem munkát keresni és dolgozni.A gyerekek orvosi költségére az adómból és TB-mből adományoztam már éppen eleget, ha akartam, ha nem. Ennyi egy főre jutójövedelemmel még nem szakadt ki a szociális háló, csak utánna lehetne járni a jajgatás helyett, hogy hogyan jut a család törvényes juttatásokhoz, amit szintén én fizetek. Csoda, hogy felkapom a vízet, mikor ebből propagandát csinálnak?. Lehet kőszívűnek kikiáltani,majd azt is csak kibírom valahogy.”
 • 77. hajnalka 2009. december 26. 18:41
  „Minden napra egy család”
 • 76. vik05 2009. december 25. 19:03
  „flexnake <moderálva> SOHA NEM TUDHATOD HOVÁ JUTSZ !JÓISTEN NE VERJEN MEG ENGEM ÉRTE, DE KÍVÁNOM HOGY KERÜLJ ILYEN HELYZETBE!!!!!Egyébként olvasd el mit írtál utána küld el, de a a gyerekek nem árvák szerencsére!”
 • 75. uborka 2009. december 25. 14:06
  „KEDVES CSALÁD!!! ÉN TUDNÁM ALAKALMAZNI A KEDVES FÉRJET,DE MIVEL AZ ÁLLAMI VEZETŐINKNEK CSALÓKNAK, KÉTHAZÁJÚ SENKIKNEK AKIK AZ APEH UTJÁN EKVETTÉK A PÉNZEM, 6,5 MILL. BALOGNÉ SZÁMLAGYÁROS IPOLY SOR 13.B SZÁM ALATTI LAKOS 18 MILL. A SAJÁT SZÁMKÁJÁRA IRTA A CÉG BEVÉTELÉT.A KŐNYVELŐ AKI TÁPÉ SIGNÓ RODA VEZETŐJE 5,2M. KECSKEMÉT ORSZÁGOS MUNKA FELÜGYELŐJE VALAMI DR. 2 ÉVEN KERESZTÜL HAVI BONTÁSBAN LENYULJÁK A PÉNZEM. PERSZE A RENDŐRSÉG KÉRÉSÉRE A NYUGDIJAMBÓL 30 E FT-OT VETTEK LE, PERSZE NEBÁNTSIK EZEKET AZ EMBEREKET HISZEN RÁJUK SZAVAZTUNK. ÉS MÉG A KOMOLYABB HELYEKEN DOLGOZTATÓ 3!4-ES ÜGYNÖK KI AZ EGÉSZ SZEGEDET IRÁNYITJA. IGY HÁT EZ VAN EZZEL KELL ÉLNÜNK. NEM BAJ HAMÁR A HIDALATT TALÁLKOZUNK. HÁT ENNYIT. ÉS VOLT POFÁJUK EZT LEIRNI ENNEK A GAZEMBER TÁRSASÁGNAK.MINTHOGYX MUNKÁT ADNA A TETÜ. NEM PEDIG ELKÜLDI FÖLDÖNFUTÓVÁ TETT NEKEM EDDIG 30 CSALÁDOT AKIT A MUNKÁLYUKÉRT KI SEM TUDTAM FIZETNI. APEH NEMTÖRÖDÖTT EZZEL AZ EMBEREK JOGGAL JELEN TETTEK FEL A MUNKAÜGYÖN.TISZTELETTEL EGY ELLEHETETTLENITETT JÓTEVŐ.”
 • 74. bambinaXX 2009. december 25. 10:32
  „de ráértetek tegnap...

  BOLDOG KARÁCSONYT mindenkinek!! És szívből kívánok munkát a cikkben szereplő családfőnek.

  Flexinek pedig, h találjon vkit, aki szereti - mert anélkül továbbra is ilyen frusztrált marad.
  és nemjó így élni..”
 • 73. Rexsnake 2009. december 25. 09:49
  „.

  Éppenséggel szakácsot keresek...

  70/314 9400”
 • 72. lipót 2009. december 25. 09:01
  „Aki segiteni akar az a szerkesztőségen keresztül tud , aki meg nem az inkább ne is irjon.Elég szomorú, hogy
  egy családnak ilyen helyzetbe kell kerülni e, nem kell még a sárba tiporni őket.Remélem akik olvassák meg értik.
  Köszi egy igaz magyar”
 • 71. apátfalvifaszagyerek 2009. december 25. 00:34
  „Egyébként azokat, akik milliós végkielégítéseket vesznek fel, agyon kell lőni! Nincs más módszer, aztán persze vagyonelkobzás! Elég volt a kizsákmányolásból!”
 • 70. ebrendeszet 2009. december 25. 00:20
  „Az Orpheus Állatvédő Egyesület ebrendészete éppen környezetvédelmi / állatvédelmi munkatársat keres!

  Ha olvassa a cikk írója, jelezze a fiatalembernek, a részleteket a szervezet telefonján lehetne leszervezni! Sajnos csak 100%-ban alkalmasság esetén lehet szó munkavállalásról, de a munkavállalás mindenféleképpen hosszabb távra szól!”
 • 69. liakocsis 2009. december 24. 23:47
  „flexivel nem érdemes vitatkozni, csak nehogy egy szép napon azt vegye észre, hogy neki sincs hol dolgoznia!!?!?
  Sajnos, hogy ide jutott a szegényebb "többség", rákényszerül a segélyre, akármennyire is kellemetlen, mivel más kiút nincs, de ha talán valaki tud valamilyen munkát jelentse! Szerintem egyre több a munkanélküli, tetszik ez valakinek vagy sem! A számlák meg érkeznek, fizetni kéne, enni is kéne, és lakni is kell ....!!!!”
 • 68. Parttalan 2009. december 24. 22:59
  „67. Johnson:
  Ez már valóban Karácsony estjéhez illendő gondolat! Szívesen csatlakoznéka kezdeményezésedhez, de hogyan lehet hozzájutni a számlaszámhoz?”
 • 67. Johnson 2009. december 24. 22:42
  „Két ünnep között megkeresen a családot számlaszámilag,és fogok pénzt küldeni nekik...........”
86 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami gondozott gyerekek karácsonyi ünnepsége Szegeden

Szeged - Két hektoliter forró tea, ugyanennyi forralt bor, másfél mázsa szaloncukor, ezer adag meleg… Tovább olvasom