Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Álőstermelő: adócsalás számlakönyvben ˝termett˝ zöldséggel

A NAV-nál úgy vélik, hogy az eredetileg számla nélkül felvásárolt zöldség és gyümölcs feltehetően magánszemélyektől vagy külföldről származott. A vállalkozás az áfával növelt eladás után fizetendő adót a fiktív felvásárlási jegyek 12 százalékos kompenzációs felárával ellensúlyozta.
Föld és eszközök nélküli őstermelőtől vásárolt költségszámlákkal mintegy 160 millió forint kárt okozott a költségvetésnek egy - konkrétan meg nem nevezett - Csongrád megyei vállalkozás - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtó- és kommunikációs főosztálya csütörtökön az MTI-vel.

A NAV Dél-alföldi Régiójának pénzügyi nyomozói vádemelést javasolnak a Csongrád Megyei Főügyészségnek az általuk felderített több rendbeli adócsalás ügyében.

A közlemény szerint egy mezőgazdasági vállalkozás kétszer akkora értékű fiktív őstermelői számlával - azaz felvásárlási jeggyel - fedte le zöldség- és gyümölcs-beszerzéseit, mint amennyi bevétele származott az áru későbbi eladásából. Így a valós mérleg szerinti adófizetési kötelezettségét nem teljesítette: 79 millió 800 ezer forint általános forgalmi adó, 63 millió 500 ezer forint társasági adó, és majdnem 17 millió forint különadó megfizetését mulasztotta el.

A NAV-nál úgy vélik, hogy az eredetileg számla nélkül felvásárolt zöldség és gyümölcs feltehetően magánszemélyektől vagy külföldről származott. A vállalkozás az áfával növelt eladás után fizetendő adót a fiktív felvásárlási jegyek 12 százalékos kompenzációs felárával ellensúlyozta.

Ahhoz azonban, hogy a két tétel egyenlege nulla legyen, összesen 3.685 tonna áru megvásárlását kellett a hamis bizonylatokkal igazolnia. Ez akkora mennyiség, amelynek előállítására csak egy kisebb szövetkezet képes, nem pedig egy olyan őstermelő, akinek nincs földje és eszközparkja.

A vállalkozás vezetőjének adócsalás, számvitel rendjének megsértése és magánokirat-hamisítás miatt kell felelnie. Az elmaradt adó, az ahhoz kapcsolódó bírságok és késedelmi kamat megfizetése mellett halmazati büntetésként akár 12 év börtönbüntetéssel is számolnia kell az elkövetőnek - tartalmazza a NAV közleménye.

Olvasóink írták

 • 10. bánki 2011. augusztus 26. 11:34
  „A Mars tér kofáinak 70 %-a kamusi !”
 • 9. KamuNeni 2011. augusztus 25. 20:07
  „Nem latok semmi rosszat ebben az esetben.Megvette valakitol es kesz. Minek ahhoz szamla? Ha en veszek valamit itt a farmertol vagy a piacon es eladom a boltomba vagy a piacon, kit erdekel? Senkit. Ev vegen adot fizetek es kesz. Onbevallasu adozas van nem rablo adozas. Amig rablo fajta adozas van addig ne is varjanak el semmi jot a lakossagtol.

  Az uzsora meg a lopas megvan tiltva a nepnek de az allamnak szabadon lehet??

  Igaza volt az illetonek. kar hogy nem sikerult kijatszani a systemt. Talan valaki mas tanult belole es hasznalni fogja az informaciot hogy ne3 bukjon le.”
 • 8. macs 2011. augusztus 25. 18:14
  „Nem hiszem, hogy ők lennének az egyetlenek.”
 • 7. falusi01 2011. augusztus 25. 16:32
  „Pedig egyszerű lenne a képlet a nepperek ellen!
  Nagybani piacon.
  -Honnan való az áru?
  -Vettem?
  -Hol a számla?
  -Termeltem!
  -Nézzük meg a termelés helyét!

  Ennyi!

  Ezekre kellene rámozdulni,mert véleményem szerint ha az adót nemfizetőktől be tudnák hajtani a lóvét,akkor nem a megszorításokon kellene agyalni.

  Kommandókat kellene felállítani,akik a behajtott pénzösszeg bizonyos százalékát megkapnák! Az sem érdekelne,ha ezek az emberek meggazdagodnak.

  Piszkosul idegesít,hogy az Én családomban az utolsó fillérig befizetjük az adót és csak tengődünk,ellenben látom,hogy gazdagodnak,és nem akármilyen életszínvonalon élnek egyes vállalkozók,nepperek,akik saját bevallás szerint adóznak.”
 • 6. rókus1 2011. augusztus 25. 15:51
  „NAV-úgy tesz ,mint a ma született bárány ,pedig rajtuk kívűl már szinte mindenki tudja ,hogy ŐSTERMELŐK szinte már nem is léteznek a piacokon.lehet papíron,hivatalos dokumetumokon még vannak, sőt bőven vannak,de hogy nem valósak, azt mindenki tudja!!!!!(lehet az ,hogy csak ők nem???? és miért nem????),pedig látja,sőt szembesül is vele nap,mint nap mindenki.reméljük egyszercsak itt is rendet vág majd valamelyik kormány és nem játszunk tovább ilyen" szembekötösdit és csiki-csukit".....áruljon és -adozzón!!!!! ez a másokat jól átverős és gazdagon élő társadalmi réteg is !!!!!máig megúszták , sőt az is elképzelhető ,hogy egy csomó szoc.segély birtokosaik ők,-,de csak eddig és ne tovább!!!!”
 • 5. macusnéni 2011. augusztus 25. 13:25
  „Nem is úgy néz ki az egész,hogy ezt az áldatlan állapotot meg is akarná szüntetni ez a hatalom.Lehet a zavarosban halászni.műkörömmel nem igen lehet valamit csinálni.Könnyen el lehetne számoltatni,de ne én adjak már tippeket a hatóságnak,akinek ez lenne a dolga.Lenne ott dolguk a vásárokban is,ott is találnának sok mindent,ami törvényen kivüli.”
 • 4. Együgyű 2011. augusztus 25. 12:48
  „Álőstermelő: adócsalás számlakönyvben ˝termett˝ zöldséggel

  Újra nem értem kormányunkat. Persze tudom mindig érdekelve voltak ott is egyesek.
  Akár gazdálkodó akár őstermelő a valós hozamaikról írásos kimutatást kellene beadni az adóhivatalnak. Az adóhivatal ellenőrizne a termelők kiadót számlái alapján mit értékesített.
  Annyi lenne a különbség, hogy összehasonlítanák adóztak-e a megtermelt áruk után az állam fele. Az őstermelők persze a bizonyított megtermel menységig nem.
  Össze lehetne vetni az eladott termékek mennyiségét a megtermeltével. Meg lehetne állapítani a szabályok figyelembevételével mindenki adózott-e! Be nem vallót, jövedelmeket nagy valószínűséggel fel lehetne tárni. Például olyan trükk nem fordulhatna elő, hogy megvásárolják más termékét és eladják. Részletesen nem írom le elképzelésemet, mert esetleg mások jó pénzért benyújtják. Most már én is egy kicsit keresni szeretnék?

  Megint egy kicsit polihisztorosodtam?
  Bocs, de tényleg naiv vagyok!”
 • 3. LukSzusz 2011. augusztus 25. 11:33
  „Az a baj hogy amikor már rájönnek,rég elvan temetve a pénz,fiam-lányom-unukám nevén miden,rögtön beteg lesz,gyógyíthatatlan,X5 BMW a mama nevés stb.Mi meg tátott szájjal nézzük az Ujszegedi villákat,Porschékat,Merciket,BMW-ket stb.”
 • 2. Bike 2011. augusztus 25. 10:54
  „HA NINCS PÉNZ,HÁT EZ VAN.VALAMIBŐL ÉLNI KELL.”
 • 1. papika56 2011. augusztus 25. 10:41
  „Gyanítom nem egyedüli eset. Hány olyan " őstermelő " van a piacokon akinek max. pár cserép földje van otthon, még is milliókat árul a piacon. Azt se tudja hogyan kell a kapát használni !
  Ha a NAV. sűrűbben megfordúlna a piacokon és minden őstermelő kezét megnézné --biztos elcsodálkozna.Hogyan lehet 2 cm műkörömmel dolgozni a földeken.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fékezés nélkül hajtott a furgonba a román sofőr - galériával

Az STOP táblát figyelmen kívül hagyó román nő csak könnyebb sérüléseket szenvedett. Utasa súlyos állapotban került kórházba. Tovább olvasom