Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Általános sztrájk a közszférában

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a pedagógusok február végén, ha a kormány addig nem ajánl béremelést az idei évre. A kezdeményezéshez a közszférában dolgozók minden szakszervezete csatlakozik, így általános közszolgálati sztrájk lehet.
Novemberben alakult meg a közszférában dolgozók szakszervezeti tömörüléseiből az egységes, országos közszolgálati sztrájkbizottság. E testület béremelésekről, illetve a munkavállalókat sújtó jogszabályváltozások hatásainak mérsékléséről december óta tárgyalt a kormánnyal. Eddig nem tudtak megállapodni, a kormány semmiféle garantált béremelést nem ajánlott az idei évre – tudtuk meg Pap Jánosnétól, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szegedi és körzeti titkárától.

Háromnegyed millióan

Tegnap délelőtt Budapesten ismertette Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke sztrájfelhívásukat, amely 750-800 ezer embert érint. Az elnök abban bízik, minél többen – szakszervezeti tagságtól függetlenül – vesznek részt a figyelmeztető munkabeszüntetésben. A versenyszférában dolgozókat emellett szolidaritásra kérték. A kezdeményezéssel egyetért a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége is, de mivel a törvény számukra tiltja a sztrájkot, arról a jövő héten döntenek, miként csatlakozak a demonstrációhoz.

Ez az országos sztrájkbizottság számára elfogadhatatlan. Ezért a testület tegnap sztrájkfelhívással fordult a közszféra dolgozóihoz. Ebben az áll: február 21-ére kétórás figyelmeztető sztrájkot szervez a szakszervezeti konföderáció minden tagszervezete. A munkabeszüntetés csak akkor marad el, ha a kormány február 20-án délig számukra elfogadható ajánlatot tesz. Megállapodás hiányában a sztrájkból nemcsak a tanárok, de az egészségügyi, közigazgatási, szociális és kulturális intézményekben dolgozó munkavállalók is kivennék a részüket.

– A humánszféra szétverése ellen csakis közös fellépéssel lehet eredményeket elérni. Ezért nyúltunk az általános sztrájk eszközéhez – fogalmazott Pap Jánosné.

A szakszervezeti konföderáció közös állásfoglalása után valószínűleg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), illetve az általuk képviselt munkavállalók is csatlakoznak a február végi demonstrációhoz. Guba János, a PDSZ szegedi képviselője elmondta: a PSZ nyilatkozatára vártak, ettől tették függővé, hogy decemberi akciójuk után újra sztrájkba lépnek-e.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifogások sora a tilosban

Autósokat kérdeztünk meg a szegedi Szent István téren, miért hajtanak be a tiltó táblák ellenére. A… Tovább olvasom