Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Álturistaként Szegeden

A nagyállomástól a zsinagógáig tartó utunkon turistának képzeltük magunkat, hogy megtudjuk, mit látnak vendégeink. Kerestünk szállást apartmanokban, és programajánlót kértünk a Tourinformban. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan boldogulhatnak vendégeink, ha előzetes szobafoglalás, fix programok nélkül Szegedre érkeznek.
A részletes térkép jó mankó a turisták számára. Fotó: Schmidt Andrea
Tizenegy kiadvány – programfüzetek, térképek –, a Tourinform-iroda és a szegediek segítőkészsége. Ezekre bíztuk magunkat, amikor idegenként érkeztünk saját városukba. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan boldogulhatnak vendégeink, ha előzetes szobafoglalás, fix programok nélkül Szegedre érkeznek.

Gyerünk a citybe, be

A nagyállomás tetszetős épülete szép kezdet, de hamar csalódunk: a bankjegykiadó automata egyelőre csak táblán létezik. Mivel készpénzt a vonaton nem akartunk magunkkal hozni, nem ártott volna a szállásfoglalás előtt forinthoz jutni. Másodjára akkor döbbenünk meg, amikor kiderül, a vasútállomáson nincs csomagmegőrző. Ha valódi utazók lennénk, egyikünknek itt kellene maradnia a bőröndökkel. Az ügyfélcentrumban felmarkolunk néhány katalógust, egy térképet, és a belváros felé indulunk. A várakozók az egyes villamost ajánlják, és a járaton már nem vagyunk egyedül turisták. Két hátizsákos külföldi érdeklődik a villamosvezetőtől: merre megy? City – hangzott a szótakarékos válasz.

Mi a Tourinform-irodába tartunk, amit elvileg cím és térkép alapján könnyen meg kellene találnunk, de a biztonság kedvéért egy utazási irodában is megkérdezzük: merre? Megmondják, hogy a Dugonics tér 2.-ben találjuk, az olasz intézet épületében.

Táncos város


Az iroda munkatársai esti programként a szabadtéri előadását ajánlják – jegyet ők is árusítanak. Diszkót vagy élőzenés szórakozóhelyet nézzünk ki a Szegedi Estből, délután pedig látogassunk el a nemzetközi néptánctalálkozó rendezvényeire (kapunk Estet és néptáncprogramot is).

Szálláshelyünk sincs, de erre is van katalógus, címmel, telefonszámmal, hozzá külön lapon az árlista. Míg ezt böngésszük, német család érkezik. Ők sem terveztek előre. Hasonló csomagot kapnak, mint mi, de részletesebb szóbeli útmutatással. A családfő elégedett, a beszélgetés végén elkéri a tourinformos lány telefonszámát. Nevetés, német család el. Magyar pár érkezik, de nekik nem kell programfüzet, se telefonszám, csak térkép.

A szóba jöhető apartmanok közül – legyen a városközponthoz közeli, viszonylag olcsó – a Szentháromság utcai Família Panzióban érdeklődünk először. Telt ház van egy konferencia miatt, de az apartman munkatársa megpróbál segíteni. Végignézi velünk a katalógust, és ajánl néhány házat. Részletesen elmagyarázza, melyik merre van, és akkor sem hagy faképnél, amikor ismerős érkezik hozzá. Végül ketten magyaráznak tovább a turistáknak, akik másodjára a Szent Ferenc utcai Szenna Vendégházban próbálkoznak.

Itt sincs üres hely, de azt tanácsolják: próbáljuk meg a szomszédos Brindza Vendégházban. – Szerencséjük van, éppen most mondtak le egy foglalást. Különben mi is tele vagyunk. A szoba megfelel, éjszakánként két főnek 4500–5300 forint. Az állomás is közel van, visszamegyünk hát az ott hagyott csomagokért.

Vigaszfagyi

Képzeletbeli barátunknak több mint egy órán át kellett vigyázni a poggyászra, ezért elvisszük fagyizni. A sétálóutcán – egy helybeli kijavít: Kárász utcán – a többség ízlésére bízzuk magunkat. Legtöbben az A Capellában fagylaltoznak, mi is. Közben megcsodáljuk a belvárost, és még több látnivalót keresünk. A zsinagógába sajnos nem tudunk bejutni. Egy pihenő férfit látunk a kertben, annak kiabálunk: bemennénk. Ha be van zárva a kapu, akkor nincs itt a gondnok – mondja fejcsóválva.
Még szerencse, hogy a Tourinformban bejelöltettük térképünkön a strandokat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új világ – hangulatképek a kulisszák mögül

Ami a nézők számára könnyed, nyáresti szórakozás, az a szereplőknek embert próbáló, kemény munka. A… Tovább olvasom