Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Alultápláltság: súlyos testi és lelki hatásokkal

Szeged - Alulfejlett izomzat, vitamin- és nyomelemhiány, vérszegénység, fáradékonyság, levertség is kialakulhat a gyermekéhezés következtében.
Az iskolás korú fiúk és lányok 7 százaléka kórosan sovány – állapította meg az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2006-os komplex táplálkozásügyi felmérése. Pedig a túl alacsony kalóriabevitel (a „mennyiségi éhezés") és a bizonyos tápanyagokban hiányos táplálkozás („minőségi éhezés") súlyos következményekkel jár. Főképp csecsemő- és gyermekkorban – a fokozott ütemű növekedés és fejlődés miatt ilyenkor kiemelkedő szerepe van a megfelelő táplálkozásnak. A gyermekek testtömegre jutó energiaigénye nagyobb, energia- és fehérjeraktározásuk viszont kisebb a felnőttekénél, és nem is képesek tudatosan irányítani saját táplálkozásukat – olvasható az origo internetes portál dietetikai oldalán.

A hiányos táplálkozás rövid idő alatt gyengíti a gyermek szervezetét: fogyni kezd, ez pedig a hideg elleni védekezés elégtelenségét okozza. Az immunrendszer károsodása a fertőző betegségek gyakoribb előfordulását és a sebgyógyulás folyamatának elhúzódását vonja maga után. Az izomrendszer gyengülése fáradékonyságban, a mozgásmennyiség csökkenésében mutatkozik meg. A gyermek bőre és haja elvékonyodik.

Még súlyosabbak a hosszú távú hatások: gyengülnek a csontok, alulfejlett izomzat alakul ki, alacsony növés tapasztalható. A gyomor- és bélrendszer renyhe működése vitamin- és nyomelemhiányhoz vezet. Vérszegénység is létrejön. Jelentkeznek a tartós alultápláltság lelki következményei: fáradékonyság, levertség, a kezdeményezőkészség hiánya. Akár a várható élettartam rövidülésével is számolni kell. A szellemi fejlődés akadályozottsága először az iskolai teljesítmények elmaradásában jelentkezik, ez pedig a felnőtt életben a munkavégzést, a szociális beilleszkedést is megnehezítheti.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. február 22. 15:05
    „érdekes engem felül tápláltak, alul csak kijött :D szar lehet annak akit alul táplálnak :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fórumokra járnak, mégse mazochisták

A pártok rövid, egymondatos üzenetei elsősorban az érzelmekre akarnak hatni; és közelről még rondább a politika, mint messziről – mégsem szabad elfordulni tőle. Tovább olvasom