Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Alvásvizsgálat ezrekért

Fizetni kell a szegedi alvásdiagnosztikai centrumban az éjszakai, bennfekvést igénylő vizsgálatokért, mert az OEP csak a járóbeteg-ellátást finanszírozza. Egy szegedi beteg szerint Pesten ingyenes a kontroll, itt harmincezret kértek tőle. A főorvos szerint csak hatot. A pesti centrum sorsa bizonytalan.
Több mint egymilliónyian szenvednek hazánkban különféle alvászavaroktól, a dél-alföldi régióban élőket a szegedi alvásdiagnosztikai centrumban vizsgálják ki és kezelik.

Nemrégiben megdöbbenve értesült arról az alvászavarral küzdő szegedi Müllner Ferenc, hogy az évente előírt kontrollvizsgálatáért – állítása szerint – harmincezer forintot kért a szegedi centrum. A férfi – akinek álmát és ezzel életét egy alvássegítő készülék felügyeli – eddig Budapestre járt ilyen vizsgálatra, ingyen. Miután megtudta, hogy Szegeden fizetnie kellene, érdeklődött újra a fővárosban is, s mint megtudta: ott továbbra sem kérnek pénzt a kontrollvizsgálatért. Így bejelentkezett oda: jövő január végére kapott időpontot, míg Szegeden három héten belül fogadni tudták volna. A férfi kifogásolta azt is: a szegedi alvásdiagnosztikai centrumban nem tájékoztatták előzetesen arról, hogy mennyibe kerül a vizsgálat, csak mikor arra rákérdezett. Hozzátette: háziorvosa sem tudott arról, hogy fizetős a szegedi ellátás.

Januártól ezt a speciális egészségügyi tevékenységet az a cég végzi, amelyik korábban a rendelőintézetnek adta bérbe a feladatellátáshoz szükséges drága műszereket. A szakrendelő azonban 7,3 millió forinttal tartozott a cégnek, s ennek elengedéséért cserében az üzemeltetési jogot a kft. kapta meg. A cég a városi kórházban bérelt ehhez megfelelő helyiségeket, az alvásdiagnosztikához ugyanis egy rendelet szerint intenzív osztályos szakmai hátteret is biztosítani kell. Mint Zsibrita Ágnes, a rendelőintézet orvosigazgatója elmondta: az ellátás azóta „öszvérfinanszírozású", azaz a rendelőintézeten keresztül érkezik a pénz az egészségbiztosítótól – de nem mindenféle ellátásra. Az OEP ugyanis csak a járóbeteg-ellátást fizeti, a bennfekvést igénylő éjszakai vizsgálatot nem.

Várszegi Mária, a centrum szakvezető főorvosa elmondta: mivel ezt a speciális egészségügyi feladatot egy magánvállalkozás látja el, az OEP pedig alapvetően alulfinanszírozza az alvásdiganosztikai vizsgálatokat, valahonnan be kell szedniük a költségeknek legalább egy részét. A betegeknek egyébként közel sem harminc, csupán hatezer forintot kell idén fizetniük a befekvéssel, megfigyeléssel, a készülékbeállítással járó vizsgálatért – ami jóval a piaci ár alatt van. Mint mondta, egy pesti magánkórházban az ilyen vizsgálatok ára százötvenezer forint. Jövőre emelkedik csak náluk a tarifa, akkor valóban harmincezer forintba kerül majd. A doktornő hozzátette: rendelőjükben időben kifüggesztették a tájékoztatókat arról, hogy milyen kezelésért nem kell és miért kell fizetni, illetve mennyit. A napokban ellenőrizte őket a megyei egészségbiztosító, és mindent rendben találtak. Az ingyenes pesti alvásvizsgálattal kapcsolatban azt mondta: a Honvédkórházban működő ellátást épp a napokban költöztetik el az egészségügyi reform részeként – de hogy hová, az teljesen bizonytalan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve halt meg Tömörkény István

Kilencven éve hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, a Szeged környéki népélet írója,… Tovább olvasom