Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Alzheimeres, de még munkaképes?

Szeged - Az asszony Alzheimer-betegsége nullázott le egy szegedi házaspárt. A tündérmesének induló életút ma inkább rémálomra hasonlít. A hatóság szerint minden törvényesen történt.
A szegedi Zsiga Attila (61) és felesége, Irénke (59) sorsa 8 éve pecsételődött meg. Az asszony kálváriája a munkahelyének elvesztésével kezdődött. Több mint 30 évet dolgozott ugyannál a vállalatnál textiltechnológusként, megbecsült középvezető volt, amikor egyik napról a másikra lefokozták a törzsgárdát, fizetésüket a felére akarták csökkenteni, majd az utcára került. A felmondás körüli hercehurca Irénke idegösszeomlásával végződött. Talpra állt, tanfolyamot végzett, újra kapott munkát, de átszervezés miatt onnan megint leépítették.

Depressziója miatt állapota gyorsan romlott, 2009-ben 40 százalékos egészségromlást állapított meg nála a hatóság orvosszakértője, de erre pénzbeli támogatás nem járt. Térképész férje vállalkozásában segített még két évet, de 2012 januárjától folyamatosan ápolásra szorul, elért az Alzheimer-kór III. fázisába. Ekkor Attila feladta az utazással járó munkáját, hogy gondozhassa, azóta munkanélküli, eseti megbízásokat kap. Jó, ha átlagosan havi 30 ezer forintja összejön. Irénke másfél éve járt soros felülvizsgálaton, ahol megint 40 százalékos egészségkárosodást, fellebbezés után 64 százalékos rokkantságot állapítottak meg nála. Neki havi 58 ezer 805 forintot folyósítanak. A férj csak jövőre mehet nyugdíjba. A feleségnek hiába igazoltak vissza 41 év szolgálati időt, nem jár öregségi nyugdíj a nők 40 éves munkaviszonyra járó kedvezménye alapján, mert abba az iparitanuló-évei nem számítanak be.

Zsiga Attila feleségével, Irénkével. Fotó: Frank Yvette
Zsiga Attila feleségével, Irénkével.
Fotó: Frank Yvette

Két fia azzal tudja segíteni a Zsiga házaspárt, hogy őket már nem kell támogatni. Egyikük Szegeden él, de munkája miatt állandóan utazik, a másik a Dunántúlra költözött a feleségével, hogy állást kapjon. Irénke ottjártunkkor szótlanul mosolygott, a hatóság megkereséséhez szükséges meghatalmazást aláírni nem volt képes, hosszas rábeszélésre csak a neve kezdőbetűjét tudta papírra vetni. – Nem jön szóba intézet a hazai egészségügyet látva, ápolom én, mindent megteszek, amit kell. Rövid időre, amíg boltba megyek, vagy hivatalba szaladok, még magára tudom hagyni úgy, hogy előtte és utána ellátom. Csak hagyjanak élni, jobban jár az állam, mivel már a teljes vagyonomat feláldozom az ápolása érdekében – meséli Attila a mindennapjaikról. – Irénke annyira leépült, hogy a háztartás is rám maradt, vajas kenyeret sem tud kenni, képtelen egyedül fürdeni, felöltözni, mert összekeveri a bugyit a hosszú nadrágjával. Nem tud közlekedni, a lakásban sem tájékozódik jól, a vécé használata is gondot okoz neki. Ha nyilvános helyen vagyunk, és vécézni akar, akkor mások megrökönyödésére bekísérem a megfelelő helyiségbe. Ápolási díjra nem vagyok jogosult, mert a közgyűlési többség eldöntötte, hogy az csak súlyosan fogyatékos után jár. Fogyatékossági támogatás sem jár az államtól, mert a feleségem a Magyar Államkincstár által kért szakértői bizottság vizsgálat nélkül, első fokon hozott döntése alapján, látatlanban önálló életvitelre képesnek bizonyult, emiatt nem lehet fogyatékos. Fellebbeztünk, hiszen a kért IQ-tesztet sem lehet nála elvégezni, mert nem kommunikál. Kezdeményeztem a gyámság alá helyezését.

Attila és Irénke súlyos anyagi gondokkal küzd, a gázt már jó ideje kikapcsolták náluk, egyedül a villany- és a telefonszámlát fizetik. Adótartozásuk van, és bedőlt bankhitel terheli a házukat, azt árulják, ha elkelne, talán pár millióból újrakezdhetnék az életet Irénke nyírségi édesanyjánál. Már azt is átgondolják, vesznek-e buszjegyet, volt olyan hónap, amikor 25-én már csak 500 forintjuk maradt. Attila elkeseredettségében azt írta a közösségi hálóra, hogy az államot szeretné végrehajtani, az államot szeretné gondoskodás elmulasztása miatt becsukni.

A hatóság szemszögéből. – A megállapított 36 százalékos egészségi állapot (össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke: 64 százalék) egy ténylegesen súlyos fokú egészségkárosodást igazol, azonban az ügyfél nem teljesen munkaképtelen (ez 30 százalékos egészségi állapot alatt lenne). A minősítése szerint rokkantsági ellátásra kapott javaslatot, vagyis az ügyfél foglalkozási rehabilitációját a bizottság nem javasolta – tájékoztatott Bényi Krisztina, a megyei kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervének (RSZSZ) igazgatója. Az asszony össz-szervezeti egészségkárosodásának megítélése orvosszakmai szempontból megfelelően, a jelenleg hatályban lévő jogszabály alapján történt. A döntés ellen a jogorvoslati rendszer szerint bárkinek jogában áll bírósághoz fordulni, ahol igazságügyi szakértők végeznek külön vizsgálatot. A súlyos fogyatékosság megállapításának elutasítása szintén a jelenleg hatályban lévő jogszabály alapján történt, amely 2003-ban lépett hatályba. Ez a jogszabály súlyos értelmi fogyatékosságot csak azoknak enged megállapítani, akiknek károsodása 14. életévük betöltése előtt keletkezett. Ez indokolja, hogy igénylő nem lett súlyos értelmi fogyatékos, ugyanis Alzheimer-betegsége már az 50. életéve betöltése után keletkezett.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Csicseri 2013. július 27. 13:29
  „34. nemtudom11
  u.i.:A Szefot azonnal se lehet perelni,mert minden pert megnyer.”
 • 47. Csicseri 2013. július 27. 12:58
  „34. nemtudom11
  Segítettek! A mai újságban van a követkző cikk:Nem igazodott el az alzheimeres asszony családja a rehabilitációs szabályok között”
 • 46. info 2013. július 25. 10:46
  „43. queenmargareth1 2013.07.23. 17:49 -mellé szociális temetés.......
  42. SP 2013.07.23. 14:44
  Amit irtál föl sem merült bennem mert becsületesen fizetem a járulékaimat-de a munka adók többsége igen igen szinte rákényszeríti a dolgozót, hogy csupán néhány órára jelentse be. Szóval fehéredik a gazdaság....”
 • 45. Légiós 2013. július 24. 15:01
  „és nem lehetne azokat a leszázalékolos orvosokat elöszedni, meg azokat tetveket akik két ember kiséretében mennek be felülvizsgálatra és másnap kint kapál a retkes :)) a nav ados listát nyilvánossá teszi ezeket az orvosokat és " betegeket" is nyilvánosságra kéne hozni. nem orbán a hibás ilyen szaralak orvosok mindig voltak az Isten pénze se lenne nekik elég. azok akiket pénzért százalékoltak le azokat megnyomritanám örökre hogy beigazolodjon a JOSLAT:))”
 • 44. adalen27 2013. július 23. 19:07
  „Megint arról szól a vita,hogy ennek ellenére is hányan dolgoznak,akik le vannak százalékolva.A cikkben szereplő hölgy nem színleli ezt a visszafordíthatalan kezelhetetlen betegséget.Itt és most erről kellene beszélni,és arról,hogy ez nem egyedi eset sajnos.Ez a család vergődik.Ledolgozták a fél életüket,becsülettel felnevelték gyerekeiket.Élniük kellene nem pedig vegetálniuk.Az,hogy ez történt az hölggyel,borzasztó,de az még tragikusabb,hogy a helyzetük kilátástalan,dacára annak,hogy tettek a közösbe,mint forintban,mint morálisan.És ti képesek vagytok azon huzakodni,hogy mások mutyiba lettek leszázalékolva??
  Undorító!”
 • 43. queenmargareth1 2013. július 23. 17:49
  „Jaj a drágák:(, milyen mocsok a rendszer.halálra ítélik.nem fog munkát kapni, mint ahogy írtam a Chron-beteg sem, nem fogják utóbbi esetben irodában foglalkoztatni azt akinek már kivezették a vastagbelét...
  Fogalmam sincs mit lehet tenni, de szembesíteném az orvosokat a kitalálókat ezekkel az emberekkel.Akik persze egészségesek könnyen pampognak. De Orbán azt mondta:nincs felesleges élet.persze, felesleges halál van.Ő hozta”
 • 42. SP 2013. július 23. 14:44
  „37. ""......nem teszed szóvá mennyit kap...""

  Mennyit fizetett be?

  Lehet, hogy van kivétel(!!!),
  de az a szokás, hogy 12 órát dolgozik az alkalmazott, de csak négyet jelent le a gazda közös megegyezéssel, vagy a nélkül.

  Per pillanat "hasznos" a trükk.

  Aztán majd a kiszámított nyuggermani nem a lottó ötös lesz.”
 • 41. janos555 2013. július 23. 13:11
  „kumisz ! "orvosok" rendkívűl képzettek, oly anyira,hogy 2012 április 20-án felülvizsgálaton a mobil oxigént nem ismerte fel dr Magyar József traumatológus”
 • 40. mihaly-1 2013. július 23. 08:57
  „27. Légiós 2013.07.22. 16:36
  Nincs különbség a városi rokkant és a vidéki rokkant fekete munkavégzése között, csak a városon nem látszik kik és hol hányan dolgoznak 10-órában. Nem kívánom felsorolni milyen helyeken dolgoznak, és a pénzért lett rokkant nyugdíjasok!!!!!”
 • 39. kumisz 2013. július 23. 07:47
  „A felülvizsgáló "orvosok" rendkívűl képzettek, már - már látnoki képességekkel rendelkeznek. Feleségemnek a felülvizsgálat alkalmával még a mérhető adatokat ( vérnyomás, testsúly, vércukorszint stb... ) is fejből írták be a jegyzőkönyvbe. Mondanom sem kell, hogy minden eredmény kitűnő volt,ami a valóságtól fényévnyire van.
  Off.”
 • 38. +mondo 2013. július 23. 07:45
  „31. studyfy 2013.07.22. 20:20

  Elfogadom a véleményed mert ez a te véleményed én egészen mást gondolok .

  35. mogyor 2013.07.23. 05:54

  Gondolom te már megetted ha ilyen okos vagy .”
 • 37. info 2013. július 23. 07:34
  „32. SP 2013.07.22. 21:30
  Igen, azt tudjuk amit leírtál de azt miért nem teszed szóvá mennyit kap az ember a ledolgozott évei után?! vagy neked ez elég-hidegvízre?”
 • 36. Egyolvasó 2013. július 23. 06:37
  „És még most sem ébred a Magyar. MEGÉRDEMELJÜK SORSUNKAT.”
 • 35. mogyor 2013. július 23. 05:54
  „A magyar államot kell perelni, mert nem biztosítja a megfelelő életkörülményt az állampolgárnak, bezzeg a börtöntöltelékeknek jár a kártérítés a becsületesen dolgozónak meg nem. Elmenni Strasbourgig és ott perelni az államot, nem vagyoni kártérítésért, de 50 millióval kell kezdeni, ha alkudnak még mindig meg lesz a fele, már megint a fidess, fujjj.”
 • 34. nemtudom11 2013. július 22. 22:59
  „10. Csicseri
  Néztem a képet és reméltem hogy rosszul látok és nem az az Irénke..., de így már sajnos rájöttem hogy de.
  Sajnos a SZEFOT visszamenőleg nem lehet perelni.Döbbenten olvastam a cikket,és csak reménykedem hogy valaki tud nekik segíteni.
  A bizottságról pedig csak annyit mondanék,az én páromtól s elvették a rokkantságit,két hétre rá szív,és hasi aorta repedésbe meghalt.Ismerek viszont vállalkozót aki 200ezerért vette a rokkantságát.
  Szégyen gyalázat.”
 • 33. merenge 2013. július 22. 21:53
  „Biztos nekik sem volt 160 ezer Ft-juk, mint nekem sem anno, hogy megkaphassa a 67,5%-ot. Pedig az egész életüket végig dolgozták. Szégyellje az állam, és mindenki magát, aki asszisztált ebben. Hánynom kell tőlük.
  Hiába buktak le orvosszakértők, azért maradt bőven, aki elvárja, hogy fizessenek nekik. Kitartást kívánok Zsiga úrnak.
  Mindenki, aki jogosnak tartja ezt a helyzetet, gondoljon bele, hogy ő is kerülhet öreg korára ilyen helyzetbe.”
 • 32. SP 2013. július 22. 21:30
  „Dr, 2 üzlet, életerős felnőtt gyermekek, szülőtartási kötelezettség?”
 • 31. studyfy 2013. július 22. 20:20
  „+mondo,
  Jól látszik, hogy igazat írtál az előző hsz. kérdésemre: nem töltötted be tényleg a 14. életévedet, legalább is szellemileg nem.”
 • 30. DMagóg 2013. július 22. 19:37
  „23.igazságkereső2013.07.22. 15:48: ",... ugyanis Ők ketten lökték szakadékba az egészségügyet még egészségügyi miniszter korukban!"

  Ne keresd tovább az igazságot, megint megtaláltad!
  Csak! Azok belebuktak, Ezek meg mondották, hogy majd mindent jobban csinálnak!
  Mit is mondott a 2010-es választás kampányában -az elbujdokolt- Mikola doktor? "Lesz pénz az egészségügyre, ha a Fidesz nyeri a választásokat!" Blöffölt?
  Mellesleg: "... orvos, politikus, 2000-től 2002-ig az Orbán-kormány egészségügyi minisztere, 2006-ban a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje." Volt rálátása!”
 • 29. NP1 2013. július 22. 19:13
  „28. +mondo 2013.07.22. 17:51

  "Teljesen egyet értek . 85 % csak akkor beteg orvosnál vagy ismerősnél van ha dolgozni kell nem beteg ." - gondolom ezt a kapitális marhaságot saját kutatásaidra alapozva állapítottad meg.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gátsori napok Ásotthalmon

Július 28-án, vasárnap 14 órától a gátsori közösségi háznál tartják a X. Gátsori hagyományőrző tanyai ünnepséget. Tovább olvasom