Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Amazonasi vérláz - szegedi producer

Szeged - Titokzatos betegség pusztított el ötven éve egy bolíviai indián falut. Az amazonasi vérlázat amerikai orvosok próbálták megfékezni, de a vírus őket is megfertőzte. A National Geographic filmet forgatott a fertőzésről a szegedi Szabó Henriette közreműködésével.
Magyar–olasz, majd antropológus diplomát szerzett a szegedi Szabó Henriette, akit amerikai dokumentumfilmesek kértek fel, hogy előbb Észak-Amerikában, majd délen segítse a munkájukat fordítással, forgatókönyvírással, kutatással. Ezután magától értetődött, hogy öt éve, amikor a National Geographic tévécsatorna angol stábja bolíviai terepmunkára keresett helyi filmest és kutatót, aki jól beszél angolul és spanyolul, Henriette lett a producerük.

– A természetadó a világ érdekes járványairól készített 50 perces epizódokból álló hatrészes sorozatot. Ebből egy rész mutatta be az amazonasi vérlázat. A járvány 1959-ben tört ki egy indián kisfaluban, San Joaquinban. Azért nem terjedt el, mert gyéren lakott a környék, a települést ráadásul körbezárja az Amazonas. A betegséget azóta sem sikerült felszámolni, mind a mai napig meghal benne évente tíz ember Bolíviában, de nem lett világjárvány, ezért nem költenek a kutatására – mesélte Szabó Henriette. – Nincs ellenszere, mi is félve mentünk arra a környékre. Amúgy az ebolához hasonló, 90 százalékos halálozási aránnyal járó betegség; a vírusát az ételt összerágó rövid farkú egérféle terjeszti. Súlyos fogíny-, nyelv-, fül-, bőr- és belső vérzést okoz, ami 41–42 fokos lázzal jár együtt. Ez tarolta le az akkor ötezer lakosú falut. Három amerikai orvos – Johnson, Kuns és Mackenzie – fejtette meg a vérlázjárvány okát, hogy ellenszert keressen. Ketten közülük elkapták a vírust, sőt egyikük felesége is megbetegedett az Egyesült Államokban, rajta mutatták ki, hogy emberről emberre is terjed a járvány. Az amerikaiakat végül meggyógyították, de náluk is csak a tüneteket kezelték.

Az angol dokumentumfilmesek féltek elmenni az eredeti helyszínre, helyette Henriette-ék az eredetihez hasonló díszletfalut kerestek, azt rendezték be, hogy rekonstruálják a járványhelyzetet. Filmjüket világszerte vetítette a természetadó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti menetrend

A Tisza Volán Zrt. járatai Szegeden a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek körüli napokon az országos menetrendi naptárnak megfelelően közlekednek. Tovább olvasom