Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ambuláns szülés: csak elvben

Szeged - Bár másfél éve egy egyesület szorgalmazta az ambuláns szülés hazai szabályozását - a mai napig nincs erre törvényi megoldás. Így pedig az anyáknak nincs lehetőségük szülés után hazamenni.
Katalin hercegnő néhány napja világra hozta második gyermekét, és ahogyan az első szülésekor, most is már pár órával a baba érkezése után elhagyta az újszülöttel együtt a kórházat. Ezt hívják ambuláns szülésnek, amelyre nem csak angliai hercegnőknek van lehetőségük. Amerikában például évtizedek óta így zajlik a szülések bizonyos százaléka. Magyarországon is van rá elvi lehetőség – a gyakorlatban azonban nem igazán támogatják a szakemberek. Pedig van, aki erre vágyik.

– Második gyermekemet várom, a nagyobbik 4 és fél éves – mesélte Réka. – Hálát adok az égnek, hogy vele 13 órán keresztül otthon vajúdhattam. Így tervezem most is: reménykedem abban, hogy most is érezni fogom majd, mi az a pont, amikor már menni kell, és maximum 2-3 órát kell a szülőszobán töltenem. Utána pedig szeretnék hazamenni.

Az anyuka úgy fogalmazott: a legnagyobb problémája, hogy még a VIP-szobában sem lehet vele egész nap a párja, nagyobbik gyermeke pedig be sem mehet, így napokig nem láthatja sem újszülött testvérét, sem az anyukáját. – A klinikán túl sok az értelmetlen szabály is, nem látom értelmét, miért kellene bent feküdnöm, ahelyett, hogy a családommal lennék.

Minden anyuka a lehető leghamarabb szeretne hazamenni babájával a kórházból. Illusztrció: Schmidt Andrea
Minden anyuka a lehető leghamarabb szeretne hazamenni babájával a kórházból. Illusztrció: Schmidt Andrea

A Születésház Egyesület 2013. október 21-én benyújtotta az ambuláns szülés törvényi szabályozását kérő petíciót, amelyben kérték a kormánytól, hogy a finanszírozási és strukturális rendszer átalakításával biztosítsa ezt a jogot a nőknek Magyarországon. Az ügyben azonban azóta sem történt semmi. Jogszabály ugyan nem tiltja, hogy a nők pár óra után elhagyhassák a kórházat, hazánkban ez mégis meglehetősen nehezen kivitelezhető. A szegedi klinikán sem támogatják.

– Természetesen aki aláírja a papírokat, saját felelősségére távozhat, de ez veszélyes az anya és a baba szempontjából is – fogalmazott Borthaiser Zoltán, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakorvosa. – A gyermekágyi és az újszülöttkori szövődmények is az első három napban jelentkezhetnek, amelyek akár halálosak is lehetnek. Nem véletlenül mondják, hogy az élet két legveszélyesebb szakasza a szülés és a születés. Ezekben az esetekben mindig szükség van az orvosi segítségre és felügyeletre.

A szülész-nőgyógyász felhívta a figyelmet: mivel az ambuláns szülés jogilag szabályozatlan Magyarországon, nincs is, aki az első napokban gondozná az anyát és a babát otthonukban. Ez az intézményekben dolgozó nőgyógyászok és a csecsemőgyógyászok feladata.

– A mi dolgunk az anya és a baba egészségi állapotáért felelni, ennek viszont feltétele, hogy mindketten az intézményben tartózkodjanak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másképpen fogy a türelem a szolgáltatóknál

A Vízmű biztosítja a minimumszolgáltatást, az áramnál nincs pardon. Tovább olvasom