Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Amerika a Mozdony utcában

Az utóbbi években egyre többen öltöztetik ünnepi díszbe a házukat karácsony idejére. A kültéri fényfüzérekhez ma már olcsón hozzá lehet jutni, így szinte bárki kimerítheti kreatív energiáit. A hozzávalók: egy családi ház, egy kert, néhány fa és tucatnyi fényfüzér.
Fény, minden mennyiségben. A hattyasiak úttörők voltak a díszvilágításban Fotó: Schmidt Andrea
A 90-es években terjedt el Magyarországon az a szokás, hogy az emberek nemcsak a fenyőfát, hanem a házukat, kertjüket is feldíszítik karácsonykor. Régen csak az amerikai családi mozikban csodálkozhattunk rá a színpompás jelenségre, ma elég, ha kimegyünk valamelyik kertvárosba. Szeged belvárosában többnyire csak az üzleteken, vendéglátóhelyeken van karácsonyi dekoráció, bár a város évről évre bővítgeti a közterek, parkok díszítését is. A panellakóknak – helyszűkében – meg kell elégedniük egy-egy fénylő ablakdísszel: csillaggal, üstökössel, fenyővel, haranggal vagy gyertyasorral. A családi házas külső övezetek lakói azonban rendelkeznek saját tetővel, kerítéssel, bejárati ajtóval és általában fákkal is. Ezek mind potenciális díszlethordozók, és ezt a családok ki is használják. A „hattyasi" – klebelsbergtelepi – Mozdony utcában alig van olyan ház, amely nincs földíszítve.

Demeter Sándor, az utca egyik lakója a kültéri dekoráció úttörője: már a Kádár-rendszerben is díszített advent idején. – Akkor nem mindenki nézte ezt jó szemmel, de mára szinte az egész utca fényárben úszik – mondta Demeter Sándor. A család évről évre máshogy világítja ki a házat – a feleség ötletei alapján.

Demeteréknél az idei újdonság a földbe szúrható fénylő pálcák csokra. Ilyet nem sok helyen láthatunk a városban, bár a családfő hangsúlyozta, a dekorációban nem a hivalkodás a lényeg. – Túlzásnak tartom a villogó füzéreket, a sokszínű fényeket – vallotta be a férfi. – Mi a fehér égőkre esküszünk, ezeket is mértékkel, ízlésesen kell kirakni.

Könnyű túlzásokba esni a díszkivilágításban, a boltokban kapható füzérek akár nyolcféle program szerint képesek villogni – alig ötezerért. A rossz színválasztással is el lehet rontani a kertet. A karácsonyhoz leginkább a fehér, a zöld és a piros színű izzók illenek, kevésbé a sárga, legkevésbé a türkizkék. Riasztó tud lenni az is, ha fénylő Mikulások falkája mászik a falon az erkély felé, de a műfenyőágakkal is illik csínján bánni. Érdemes mértéket tartani az áramszámla érdekében is. Bár ezek a lámpácskák nem fogyasztanak sokat, de a több ezer égőből álló füzérek bizonyára megpörgetik a villanyórát. A díszlámpák ugyanis a legtöbb helyen egész éjjel égnek, december elejétől vízkeresztig.

Negyvennégyezer

Alighanem a tompai Birkás Károly a karácsonyi dekoráció rekordere. Házát, kertjét 44 ezer izzó díszíti, csaknem húszezerrel több, mint tavaly. Csak a tizenkét méteres nyárfáján kétezer tűzpiros égő világít, de az összes tujára és a gyümölcsfák ágaira is jutott füzér bőven. A tető körvonalait fénycsövek jelzik, de ezek hálózzák be az egész felületét is. A homlokzaton fenyő és csillagmotívumok, a kerítésen, az ablakok körül és a teraszon színes füzérek. Negyven napig tartott felrakni őket. – Mivel nagyon sok égőről van szó, csak este öttől kilencig világítunk, így körülbelül 45-50 ezret fogyaszt a dekoráció egy hónapban – mondta el Birkás Károly, aki azt is elárulta, az egész díszítés összköltsége körülbelül 100 ezer forintjába kerül évente. 


Fazekas Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száztízmilliárd a vízminőségre

Több mint egymillió ember életét érinti a Dél-Alföldön az ivóvíz minőségét javító program, amelynek… Tovább olvasom