Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Amerikából jött egyetemisták Szegeden

Szeged - Három toledói vendéghallgató tölt Szegeden két hónapot a két gyógyszerésztudományi kar összefogásának eredményeként.
Szegedi gyógyszertárban keveri a kenőcsöket és adagolja a fájdalomcsillapítót az amerikai Kayleigh Majercak és Katherine Wirfel, Josh Brooks pedig leginkább a gyógyszermarketing iránt érdeklődik – Szeged egyik testvérvárosából, az egyesült államokbeli Toledóból 3 negyedéves vendéghallgató tölti nyári gyakorlatát a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán (SZTE GYTK).

Fülöp Ferenc dékán elmondta: 4 éve tart a két egyetemi kar közötti együttműködés, 2-3 diákot küldenek, illetve fogadnak minden évben.

– Nagy öröm, hogy a mintegy száz amerikai gyógyszerésztudományi képzést nyújtó kar között a toledói egyetemé a legjobbak között van – tette hozzá. A két intézmény oktatókat is cserél.

Gáspár Róbert a gyógyszerészkaron kalauzolta a vendégeket. Az amerikai diákok, Katherine Wirfel, Kayleigh Majercak és Josh Brooks érdeklődve hallgatták őt. Fotó: Frank Yvette
Gáspár Róbert a gyógyszerészkaron kalauzolta a vendégeket. Az amerikai diákok, Katherine Wirfel, Kayleigh Majercak és Josh Brooks érdeklődve hallgatták őt. Fotó: Frank Yvette

– A két lány és a fiú már egy hónapja Szegeden van, a GYTK Semmelweis Ignác Kollégiumában szállásoltuk el őket – mondta Gáspár Róbert beiskolázási és közkapcsolati dékánhelyettes. Fülöp Ferenc szerint az amerikai diákok jóval céltudatosabbak, mint magyar társaik: náluk sokkal nagyobb a verseny az elhelyezkedésért, míg itthon gyógyszerészhiány van. Odakint különösen megbecsülik a gyógyszerészeket, egy pályakezdő fizetése évi 100 ezer dollár, ami lényegesen magasabb például egy mérnök 60 ezer dolláros éves jövedelménél.

– Tetszik Szeged, habár mostanában inkább az eső, mint a napfény városa – fogalmazott Kayleigh Majercak. – Szabadidőnkben sokat utazunk: jártunk már Budapesten, Kecskeméten és a Balatonon is, jövő héten Prágába szeretnénk ellátogatni. Josh Brooks szerint Magyarországon az emberek ugyanolyan barátságosak, mint bárhol máshol a világon.

Szegediek a tengerentúlon

Az amerikai diákok még 6 hetet vendégeskednek nálunk, eközben 2 hónapot tölt kutatómunkával Toledóban karunk két legjobban teljesítő PhD-hallgatója, Baki Gabriella és Petró Éva, akiknek a teljes költségét fedezzük – mondta a dékán. – Két éve már a karunkon végzett hallgatók is doktori címet kapnak, ahogy Toledóban; reményeink szerint néhány éven belül megújul intézményünk épülete is, akárcsak testvérvárosunké – vont párhuzamot Fülöp Ferenc a két kar között.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. július 10. 11:17
    „Ezek akkor tudják hogy a fővárosunk nem Bukarest.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyreigazítás

Tovább olvasom