Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Amerikai óvó bácsi angolt tanít Petőfitelepen

Szülőföldjét, New Yorkot, India, Pakisztán számos városát követően szeptembertől Szeged egyetlen angol nyelvű ovijában nevel kisgyermekeket Elliot Hora, aki népes családjával már kilenc esztendeje él Szegeden. A szakember szerint nem lehet elég korán elkezdeni a nyelvtanulást, és bár a magyar anyanyelvű ovisok még nem sok szót értenek a foglalkozásokon. agyuk olyan, mint a szivacs.
Elliot Hora a Teddy,s Club oviban tucatnyi kicsit nevel anyanyelvén. Fotó: Frank Yvette
Felnőttekkel, fiatalokkal és a legkisebbekkel is foglalkozott már nevelői pályáján az igazi világpolgárnak titulálható Elliot Hora, aki szeptember eleje óta Petőfitelepen, Szeged egyetlen angol nyelvű óvodájában heti három napon, több órán át saját anyanyelvén vezeti a foglalkozásokat. Az angol nyelvtanári végzettséggel is rendelkező óvó bácsinak nagy gyakorlata van a kicsik nevelésében, hiszen otthon öt utódról kell gondoskodnia.

– A három legkisebb gyermekem már itt, Szegeden született, hiszen kilenc éve élek ebben a városban, de egy évig dolgoztam Budapesten is. Családunk legfiatalabb tagja négyéves, míg a legidősebb fiam 14. Az iskolások a Juhász Gyulába járnak, és mindnyájan kitűnően beszélnek magyarul, ami nekem még nehézkesen megy, de ez is bizonyítja, hogy a kisgyermekek sokkal nyitottabbak a nyelvek iránt, mint az idősebbek – sorolta Mr. Hora, aki eredetileg amerikai állampolgár. New Yorkban született, de munkája során India és Pakisztán több városában is dolgozott már, ezt követően választotta a tengeren túlról egzotikus országnak számító hazánkat, ahol egész családjával jól érzi magát.

– Nagyon szeretem a kisgyerekeket, ezért a Teddy's Club óvó bácsijaként is úgy érzem, a helyemen vagyok. Kitűnő kezdeményezésnek tartom az angol nyelvű ovi elindítását, hiszen vallom, hogy a beszédkészség kifejlődésének éveiben, játékosan, természetes közegben elsajátított nyelvtudás kitörölhetetlen alapot ad az ismeret későbbi fejlesztéséhez. 3–6 éves korban olyan a kicsik agya, mint a szivacs, ha a nyelvről, a beszédről van szó. Persze most, alig egy hónap után még nem sokat értenek a foglalkozásokon elhangzott szavakból, de a magyar anyanyelvű pedagógusok és az oxfordi módszer segítségével egyre természetesebb lesz nekik, hogy akár egymással is angolul beszéljenek – mondta a nyelvtanár.

Hora-t az óvoda vezetője, a szintén angol nyelvtanári végzettségű, és a Deák gimnáziumban tanító Kalocsai Krisztina kérte fel erre a munkára – aki történetesen a szomszédja. Az amerikai férfin kívül még egy brit születésű óvónő is dolgozik a petőfitelepi ovisok angoltudásának fejlesztéséért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Anna a Fidesz-frakció megyei közgyűlési elnökjelöltje

Magyar Annát jelöli a Fidesz a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöki posztjára. A frakció erről a tegnap… Tovább olvasom