Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Amerikai támogatás a szegedi rákkutatásnak

Egy Szegedről elszármazott professzor jóvoltából minnesotai vállalat segíti a szegedi rákkutatást. Az öt éve tartó együttműködés hamarosan újabb szintre emelkedik: egy közösen kifejlesztett készítményt amerikai tőkével igyekeznek szabadalmaztatni.
Évente 33 ezren halnak meg hazánkban rákban, minden negyedik férfival és minden ötödik nővel ez a kór végez. Még kísérleti stádiumban sem létezik az az ellenszer, melytől kutatók tízezrei várnák az egyik vezető halálok megszűnését. Az azonban biztos, hogy évről évre egyre többet tudnak meg a daganatokról, reményre adó eredményeket pedig több intézet is fel tud mutatni – köztük a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézete is.

A betegek nagy része azért hal meg, mert érzéketlenné válik a kezelésre: a tumor megtanul alkalmazkodni a gyógyszerekhez, melyek így már nem hatnak rá. Ennek a folyamatnak a kivédésén dolgozik a szegedi kutatócsoport, melyben öt éve együttműködő partnere egy Szegedről elszármazott magyar professzor amerikai vállalata. Kiss Zoltán 1999-ben alapította CanCure Laboratories-t Minnesotában, nem sokkal később pedig fel is vette a kapcsolatot Molnár József professzorral.

– Ugyanarra a problémára két irányból keressük a megoldást – mondta el az amerikai kutató. – Míg Szegeden olyan készítményt állítanak elő, ami legyőzi a rákos sejtek gyógyszerrel szembeni ellenállását, mi olyannal kísérletezünk, ami megakadályozza, hogy olyan anyag juthasson be a tumoros sejtbe, amire annak szüksége van az életben maradáshoz. Valószínűleg egyik készítmény sem lenne önmagában elég hatásos, ezért összedolgozunk, hogy a kettő hatását kombinálhassuk.

Kiss professzor elmondta: bármilyen sikeresek is a laboratóriumi kutatások, gyakorlatba való átültetésük mindig nehézkes. Még a klinikai kísérletek fázisába eljutó készítményeknek is csak néhány százalékából lesz gyógyszer, hiszen rengeteg pénzbe kerül egy új termék gyártása. A Minnesota–Szeged együttműködést tehát hamarosan magasabb szintre emelik, és az annak idején Szegeden diplomát szerzett professzor vállalata pénzzel, műszerrel és szakmai támogatással egyengeti majd a közös készítmény útját a szabadalmaztatásig, mely a gyógyszergyártás előfeltétele.

– A magyar kutatásokon nagyon látszik a pénzhiány, holott az itteni tudás világviszonylatban is sokat ér – mondta Kiss Zoltán. – Ezért döntöttem úgy, hogy támogatom az itthoni kutatásokat, hiszen – bár a 80-as évek eleje óta Amerikában élek – mindig fontos lesz számomra, hogy a magyarok sikereihez hozzájárulhassak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbaúton jártunk a nyereményautóval

Igen kellemes modellnek bizonyult lapunk nyereményjátékának fődíja, a 3,2 millió forint értékű… Tovább olvasom